Εναλλακτικά σενάρια για να περιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών και να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου επεξεργάζονται οι κυπριακές αρχές.


 Σύμφωνα με την έκθεση της Pimco που παραδόθηκε στην Κυπριακή κυβέρνηση προχθές Σάββατο οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών την επόμενη τριετία με βάση το ακραίο σενάριο ανέρχονται στα 10,1 δισ. ευρώ, ενώ με το βασικό σενάριο πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ.

Στο ακραίο σενάριο η κάθε μια από τις μεγάλες τράπεζες χρειάζονται λιγότερα από 4 δισ. ευρώ.και στο βασικό λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν στην υποβολή σχεδίων αναδιάρθρωσης για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Εκτιμάται δε πως τα σχέδια αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με τους διαγνωστικούς ελέγχους της Pimco αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία στις τράπεζες να αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια.

 Πάντως, οι κυπριακές αρχές προσδοκούν να προχωρήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν οι κυπριακές τράπεζες να λάβουν απευθείας στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

 Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *