Τι οδήγησε στην τραγωδία με τους οπλίτες στο Βόλο; Όλα τα σενάρια

Σε εξέλιξη είναι έρευνα των αρμόδιων Αρχών για τα αίτια της τραγωδίας που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βόλο, όταν μία οβίδα εξερράγη κατά τη διάρκεια άσκησης πεζοναυτών στο πεδίο βολής Γλαφυρών Μαγνησίας, κοστίζοντας τη ζωή σε τρεις νέους ανθρώπους, βυθίζοντας στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία.

Έχει ήδη ξεκινήσει ΕΔΕ από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης για το θάνατο των δύο υπαξιωματικών και του φαντάρου, 33, 34 και 19 ετών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι ειδικοί εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια ως προς την αιτία που οδήγησε στην τραγωδία, με το επικρατέστερο να κάνει λόγο για “αστοχία υλικού”, κάποιο πρόβλημα δηλαδή στην οβίδα που εξερράγη, το οποίο αποδίδεται στον ίδιο τον κατασκευαστή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο σενάριο είναι εξαιρετικά σπάνιο αλλά όχι απίθανο. Το ίδιο το περιστατικό είναι ένα από τα σοβαρότερα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και το μοναδικό από το 2007.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κανονικά η οβίδα οπλίζει μόνη της αφού βγει από το σωλήνα, περίπου σε απόσταση 2-3 μέτρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως εξερράγη μέσα στο σωλήνα προκαλώντας διάρρηξη, γεγονός που προκαλεί έκπληξη καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη του ΓΕΣ, η συγκεκριμένη παρτίδα πυρομαχικών, παραγωγής 1985, ήταν καλή και δεν είχε λήξει.

Σημειώνεται ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους ασκήσεις είναι πιστοποιημένα και στην πλειοψηφία τους ελληνικά, όπως εξήγησε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην προκειμένη περίπτωση τα πυρομαχικά είχαν ελεγχθεί κανονικά πριν την άσκηση από ειδικούς πυροτεχνουργούς, ακριβώς όπως ορίζει ο στρατιωτικός νόμος.

Τα άλλα δύο σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί είναι πρόβλημα στο σωλήνα του όλμου ή στη συντήρησή του καθώς και την περίπτωση του ανθρώπινου λάθους.

Τα μοιραία πρόσωπα


Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος

Ο19χρονος Φώτης Ανδρικόπουλος, ο δεκανέας που έχασε τη ζωή του, ήταν γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

Ο 19χρονος Φώτης είχε μεγάλη αγάπη για τα αυτοκίνητα και τη μουσική, του άρεσε να διασκεδάζει με τους φίλους του, να βγαίνει, να χαμογελάει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στο 19χρονο Φώτη Ανδιτσόπουλο, καθώς σύντομα θα έπαιρνε το απολυτήριο στράτευσής του και θα γυρνούσε πίσω, στην πόλη του, στους γονείς και τους φίλους του.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, ο λοχαγός του 19χρονου, του πρότεινε να μη λάβει μέρος στην άσκηση, ωστόσο ο νεαρός προτίμησε να κάνει τη βολή στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών και μετά να πάρει την άδεια απόλυσης…

Ο 34χρονος Αναστάσιος Μεζάλας

Όλοι στο Βόλο κάνουν λόγο για ένα «καταπληκτικό παιδί», που πάντα ήταν πρόθυμο και χαρούμενο. Με τη σύζυγό του, Μαρία, είχαν παντρευτεί πριν περίπου ένα χρόνο με πολιτικό γάμο, καθώς ο πατέρας της Μαρίας πέθανε αναπάντεχα.

Εκείνη ήταν έγκυος στο παιδί τους και έτσι αποφάσισαν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο, ενώ αυτό το διάστημα σχεδίαζαν να ενωθούν και με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Όσο προγραμμάτιζαν το γάμο τους, η μοίρα έκανε άλλα σχέδια για εκείνους. Η Μαρία, στα 25 της, έμεινε πίσω μόνη να φροντίζει το μωρό τους. Ορφανή από πατέρα και χήρα από σύζυγο, χτυπημένη διπλά από τη μοίρα.

Ο 33χρονος Γιώργος Ορφανίδης

Ο Γιώργος Ορφανίδης, παντρεμένος, ήταν ένα παιδί συγκροτημένο, που καταγόταν από τις Σέρρες και έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. Οι φίλοι του γέμισαν τον τοίχο του με μηνύματα που αποδεικνύουν το πόσο ξεχωριστός ήταν στη ζωή τους: «Παλικάρι και ψυχή από τις λίγες φίλε Κώστα για άσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε και να περάσουμε σχεδόν κάθε εύκολη ή δύσκολη κατάσταση μαζί». «Φίλε συνάδελφε σε ευχαριστώ που είχα την τιμή να σε γνωρίσω. Καλό παράδεισο να έχεις….».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις


Με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα να παραμένουν αδιευκρίνιστες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση των αιτίων της πρωτοφανούς τραγωδίας και κήρυξε τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.

«Αιφνιδιαστήκαμε, τα αίτια διερευνώνται», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και χαρακτήρισε το δυστύχημα «πρωτόγνωρο» – «Πέρα από την συντριβή οι ένοπλες δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Πενθούν και οι οικογένειές τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος

Την οδύνη και τη συντριβή του για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πεδίο Ασκήσεων των Γλαφυρών Βόλου εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Εκφράζω την οδύνη και την συντριβή μας για το ατύχημα που στοίχισε την ζωή των τριών τριών παλικαριών μας σε ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα του οποίου τα αίτια διερευνώνται. Πέρα από την συντριβή οι ένοπλές δυνάμεις πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους. Πενθούν και οι οικογένειές τους. Δεν είναι μόνοι, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα και βεβαίως και εμείς. Διερευνώνται τα αίτια γιατί αιφνιδιαστήκαμε από αυτό που συνέβη και πιστεύω ότι η έκβαση της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *