Έτοιμο το σχέδιο διάσωσης του ΜΤΣ

Ή κατ’ άλλους εξαθλίωσης των αποστράτων του Στρατού Ξηράς!

Νέο καθεστώς για τους 60.000 μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα ισχύσει προσεχώς, προκειμένου αυτό να διασωθεί από τη χρεοκοπία. Οι αποφάσεις έχουν παρθεί και οι περικοπές -από ό,τι φαίνεται- αποτελούν μονόδρομο.
Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο….
να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση ώστε να αποφευχθεί τυχόν πολιτικό κόστος. Τα 33 εκ. ευρώ που πρόσφατα πίστωσε το υπουργείο Οικονομικών στο ΜΤΣ για να δώσει το τελευταίο μέρισμα του 2010 ήταν τα τελευταία. Το δήλωσε κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών καθώς ήδη έχει δανείσει στο ΜΤΣ πάνω από 300 εκ. ευρώ και δεν δείχνει καμία απολύτως διάθεση να συνεχίσει καθώς με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα μέτρα που δρομολογούνται να εφαρμοστούν είναι τα εξής:
* Περικοπή των μερισμάτων κατά 15%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν 20 εκ. ευρώ ετησίως.
* Αύξηση της κράτησης για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, από 4% σε 5% στους εν ενεργεία αξιωματικούς πράξη που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στο ΜΤΣ 18 εκ. ευρώ.
* Κατάργηση του βοηθήματος θανάτου που δίδεται στη χήρα και αντιστοιχεί με δεκαπέντε μερίσματα. Από την περικοπή αυτή θα εξοικονομηθούν 5-6 εκ. ευρώ τον χρόνο.
* Κατάργηση του δικαιώματος να συνεχίσουν να παίρνουν το μέρισμα του αποθανόντος αποστράτου οι ανύπαντρες κόρες. Κάτι το οποίο ισχύει σήμερα και θεωρείται παράλογο. Στον αξιωματικό γίνονται κρατήσεις στην καλύτερη περίπτωση για 35 χρόνια και το μέρισμα δίδεται με τη μεταβίβαση του δικαιώματος και στις ανύπαντρες κόρες συνολικά για εξήντα και πλέον χρόνια. Θα δίδεται στα παιδιά του αποστράτου (εάν φύγει από τη ζωή) μέχρι να ενηλικιωθούν αυτά και εφόρου ζωής στις ανύπαντρες θυγατέρες εφόσον είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
* Να δίδεται το μέρισμα στους αποστράτους μετά τη συμπλήρωση του 53 έτους. Υπάρχουν αξιωματικοί που αποστρατεύονται πολύ νωρίτερα.

* Να διαφοροποιηθούν οι κρατήσεις στους αξιωματικούς του Στρατού που αποστρατεύονται καθώς γίνονται «άλματα» στους βαθμούς. Συγκεκριμένα πριμοδοτούνται με τρεις βαθμούς, από τη στιγμή που θα κριθούν ευδοκίμως τερματίσαντες. Δηλαδή ένας αξιωματικός που είναι συνταγματάρχης και κρίνεται ευδοκίμως τερματίσας θα γίνει ταξίαρχος για έναν μήνα και θα αποστρατευτεί με το βαθμό του αντιστρατήγου. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παίρνει και το μέρισμα του αντιστρατήγου. Εδώ έχει προταθεί να του γίνονται ειδικές κρατήσεις
τουλάχιστον για δύο χρόνια προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το μέρισμα του αντιστρατήγου. Αυτή η πρόταση προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
* Διακανονισμός του χρέους του ΜΤΣ στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου. Διακανονισμός με συμψηφισμό των χρημάτων που οφείλει το κράτος στο ΜΤΣ. Το 2003 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να εγγράψει ως δικαιούχους στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Γεγονός που δημιούργησε πρόβλημα στα οικονομικά του Ταμείου και η «προίκα» που δόθηκε τότε ήταν μικρή σε σχέση με τις υποχρεώσεις που του μεταβίβασε.
* Επανακαθορισμός του κοινωνικού πόρου 4% που δίδεται στο εκάστοτε Μετοχικό Ταμείο ανάλογα με το ποιος κλάδος υλοποιεί εξοπλιστικό πρόγραμμα. Προτείνεται από όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα να συγκεντρώνεται ο κοινωνικός πόρος το 4% και να κατανέμεται στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού ανάλογα με τους δικαιούχους που έχει.
* Μείωση στο 70% του μερίσματος που θα παίρνει η χήρα του δικαιούχου μετά τον θάνατο του αποστράτου.

armyalert.blogspot.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ Μ.Τ.Σ.ΕΓΩ ΠΛΗΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ.ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 53?ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΟΛΑ ΕΝΗΛΙΚΑ,ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ Β.Ε.Α,ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑ ΚΡΑΤΗΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.ΚΑΙΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΝΕΤΕ.ΧΑΛΑΛΙ ΣΑΣ.ΘΑ ΠΡΟΙΚΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ.ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ Η ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ?

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Να σταματήσουν να νοικιάζουν την περιουσία του ΜΤΣ σε εξεφτελιστικές τιμές σε μεγαλοεπιχειρηματίες και να αφήσουν ήσυχα τα μερίσματα των στελεχών.
    Και στο ΝΙΜΙΤΣ να τεθεί πλαφόν εισόδου. Όποιος θέλει μπαίνει και εξετάζεται.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *