Δραματικές ώρες στα χρηματιστήρια


To κλίμα ήταν αρνητικό από την αρχή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κλυδωνίζει όλες τις κεφαλαιαγορές του κόσμου.
Λίγο πριν τις 20.30, ο δημοφιλέστερος δείκτης του κόσμου, ο Dow Jones, έχανε περί τις 110 μονάδες και λίγα λεπτά μετά έχανε …σχεδόν 1.000 μονάδες!
Τι είχε συμβεί; Ουσιαστικά, κανείς δεν κατάλαβε! Η έκθεση της Moody’s κατά την οποία η κρίση θα περάσει ενδεχομένως και στα ομόλογα της Μεγάλης Βρετανίας ήταν γνωστή από το πρωί.
Να έπαιξε ρόλο η…
.

ανακοίνωση του Λευκού Οίκου περί επιδοκιμασίας των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα αλλά και περί μεγάλου χρονικού διαστήματος που θα απαιτηθεί για να λυθεί το πρόβλημα;

Να έπαιξε ρόλο ο λανθασμένος συναγερμός στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, με επίκεντρο το όνομα ενός επιβάτη σε πτήση προς Ντουμπάι, το οποίο οι αμερικανικές αρχές είχαν καταχωρημένο με την ένδειξη “no fly”;
Ίσως να ήταν όλα αυτά μαζί, ίσως πάλι όλα αυτά να ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για άκρατη κερδοσκοπία αφού ο Dow Jones πήγε από το -100 στο -1000 (στο -998, για την ακρίβεια), για να κλείσει τελικά στο -350, με απώλειες 3,2%, στις 10.520 μονάδες.
Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο – για την ακρίβεια είχε να γίνει από τη μεγάλη χρηματιστηριακή κρίση του 1987 ανάλογη ενδοσυνεδριακή διακύμανση.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στους άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, ενώ νωρίτερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλειναν με σημαντικές απώλειες.
Συγκεκριμένα, η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,84%, το Λονδίνο κατά 1,5%, το Παρίσι κατά 2,2%, ενώ ξεπέρασαν το 4,2% οι απώλειες στο Μιλάνο. Σχεδόν 3% ήταν η πτώση στη Μαδρίτη και πάνω από 2% στη Λισαβώνα.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε νέο χαμηλό 14 μηνών στα 1,2610 δολάρια, ενώ κατέρρευσε και η τιμή του πετρελαίου, με απώλειες πάνω από 4% και με κλείσιμο στα 76,70 δολάρια ανά βαρέλι.

θεμα online

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *