Ουαί υμίν Φαρισαίοι Υποκριταί……..

Σήμερα θα γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμη εκδοχής του σήριαλ-παρωδία που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς, πάντα στις 3 του Σεπτέμβρη και πάντα με τους ίδιους κομπάρσους.

Οι πλέον γνήσιοι εκφραστές του
νεοφιλελευθερισμού, συνεπικουρούμενοι από κάποιους απονενοημένους πρώην “σοσιαλιστές”, οι ιππότες της εμπορευματοποίησης της υγείας και της παιδείας και οι εκποιητές του εθνικού πλούτου, οι πρωτεργάτες της αντιδραστικής αντιδιανομής του εισοδήματος και οι κυνικοί αποδομητές των εργασιακών, λαϊκών κατακτήσεων, αυτοί που ενδίδουν χωρίς καμιά τύψη και ενοχή, ίσως με κρυφή ικανοποίηση, στα διεθνή αφεντικά και οι υπονομευτές της δημοκρατίας, όλοι μαζί, συνεπείς στο ραντεβού τους, θα ασελγήσουν στην ιστορία του λαϊκού κινήματος και των δημοκρατικών αγώνων αυτού του τόπου.

Όσο και αν ασχημονούν, σκοπίμως ή μη, όσο και αν αλλοιώνουν την ιστορία, εν γνώση τους ή όχι, η συνέχεια του Κινήματος και η αναγκαιότητα της δημοκρατικής επαναθεμελίωσης και της σοσιαλιστικής μετεξέλιξης θα τους εκδικηθεί.

Στο Ζάππειο σήμερα, θα είναι όλοι εκεί: οι εραστές της νεοσυντήρησης, οι “λογικοί” της κεντροαριστεράς, οι σύγχρονοι αρνητές των πάντων εκτός των αγορών, μαζί με τους θλιβερούς κρατικοδίαιτους χειροκροτητές. Κάθε χρόνο και λιγότεροι, ευτυχώς, αλλά ακόμη ικανοί για να δώσουν μια αξέχαστη παράσταση.

Το Γραφείο Τύπου του κόμματος του κου Βενιζέλου έδωσε νωρίς τα διαπιστευτήρια της τραγικής κωμωδίας που θα ακολουθήσει, η οποία αυτή τη φορά προμηνύεται πως δεν θα έχει προηγούμενο. Με περισσό θράσος, επέλεξαν ως δεσπόζουσα μορφή για την εκδήλωση, αυτήν του ιστορικού ηγέτη του σοσιαλιστικού κινήματος. Μάλιστα μια από τις φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που θα κοσμήσουν τα κεντρικά banner του χώρου είναι η εξής:

« Το Κίνημά μας γεννήθηκε για να εκφράσει μια πατριωτική συνείδηση, μια στρατηγική ανεξαρτησίας, δεν πρέπει να έχει δίλημμα ούτε μια στιγμή για το δρόμο που θα ακολουθήσει και τώρα και στο μέλλον. Δε θα αφήσουμε τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες, τις ελπίδες, για τις οποίες τόσο αγωνιστήκαμε και τόσο πιστέψαμε, να ξεθωριάσουν στους δύσκολους και απρόσωπους καιρούς που ζούμε.»

Και το βασανιστικό ερώτημα μένει αναπάντητο: πρόκειται για άγνοια ή για σαρδόνιο αυτοσαρκασμό; Να κλάψουμε ή να γελάσουμε;

Όμως το καλύτερο μας το φυλά η ανακοίνωση του ως άνω Γραφείου Τύπου για το τέλος. Αφού περιγράφει το περιεχόμενο της εκδήλωσης, τον επικοινωνιακό της χαρακτήρα και τους συμβολισμούς που θα εμπεριέχει, ολοκληρώνει με την εξής καταληκτική φράση:

“Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη είναι πάντα ευκαιρία συσπείρωσης του χώρου και αυτόν το χαρακτήρα του εορτασμού είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει ο Ευ. Βενιζέλος.”

Μάλλον κάποιος μας κάνει πλάκα…

Σοσιαλιστική Προοπτική

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *