Έχω “καψίματα” στο στομάχι. Τι μπορώ να κάνω;

Ρωτά ο αναγνώστης μας Στέφανος Ρ.

Είχα κάψιμο στο στομάχι και πήγα στον γαστρεντερολόγο και μου έκανε εξέταση. Βρήκε οτι έχω ήπια ερυθρότητα κατωτέρου οισοφάγου και ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη. Μου έδωσε ένα σιρόπι και ακόμα έχω καψίματα. Τι να κάνω;

Απαντά ο Γαστρεντερολόγος Στέργιος Δελακίδης 
Αγαπητέ, η ασθένεια σας ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Παράλληλα έχετε και διαφραγματοκήλη η οποία είναι πιθανότατα και το αίτιο της παλινδρόμησης. Από την περιγραφή σας πιστεύω ότι έχετε κάνει γαστροσκόπηση με την οποία μπήκε και η διάγνωση της παθησής σας. 
Η θεραπεία λοιπόν της παλινδρόμησης δεν είναι μόνο φαρμακευτική αλλά ΚΑΙ παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής σας. Πιστεύω ότι ο γαστρεντερολόγος σας σάς έχει ενημερώσει σχετικά. 
Επειδή όμως με ήπια φαρμακευτική αγωγή, όπως είναι το σιρόπι (πιθανά αντιόξινο) που σας έχει χορηγηθεί σπάνια υπάρχει βελτίωση, θα ήθελα να πάρετε κάποιο φάρμακο πιο δραστικό. Σήμερα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χορηγούμε μία κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Τά φάρμακα αυτά αναστέλουν σημαντικά το οξύ του στομάχου. Αυτό είναι υπεύθυνο για τον ερεθισμό του οισοφάγου πού υπάρχει σε σας. Η θεραπεία σας θα πρέπει να είναι το λιγότερο τέσσερεις εβδομάδες. Αν μετά από αυτή τη θερεπεία δεν υπάρχει βελτίωση προχωρούμε σε περισσότερο ειδικές εξετάσεις και εκτιμούμε και το μέγεθος της διαφραγματοκήλης.
Μερικές φορές σε ιδιαίτερα μεγάλες διαφραγματοκήλες και σε συμπτώματα οποία δεν υποχωρούν με φαρμακευτική θεραπεία, είναι απαραίτητη χειρουργική αποκατάσταση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *