Καρζάι: Τέλος στη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βοήθεια προς τις αφγανικές δυνάμεις

Διάταγμα μέσω του οποίου θα απαγορεύει στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να καλούν αεροπορική ΝΑΤΟϊκή βοήθεια κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε οικιστικές περιοχές προτίθεται να εκδώσει, έως την Κυριακή, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, τρεις ημέρες αφότου 10 άμαχοι έχασαν…
τη ζωή τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας λόγω Συμμαχικής αεροπορικής επιδρομής.

Τα περισσότερα θύματα της επιδρομής ήταν γυναικόπαιδα. Ο κ. Καρζάι ανέφερε πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, η επιδρομή διατάχθηκε από αφγανικά στρατεύματα, αποκαλώντας το γεγονός αυτό «ντροπιαστικό».

«Αύριο, θα εκδώσω ένα διάταγμα που θα αποσαφηνίζει ότι, υπό οιεσδήποτε συνθήκες, οι αφγανικές δυνάμεις δεν δύνανται να καλέσουν ξένες αεροπορικές επιθέσεις κατά αφγανικών οικημάτων ή χωριών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρζάι, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε το Σάββατο στην Εθνική Στρατιωτική Ακαδημία της χώρας.

Οι αεροπορικές επιδρομές Συμμαχικών δυνάμεων κατά αφγανικών στόχων αποτελούν παραδοσιακά ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής μεταξύ της Καμπούλ και της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν (ISAF).

Σύμφωνα με στοιχεία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, μεταξύ του 2007 και του Ιουνίου του 2012 περίπου 13.009 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην πολύπαθη χώρα από τα πυρά αφγανικών, Συμμαχικών ή ισλαμικών δυνάμεων.

Η ISAF είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από το έδαφος του Αφγανιστάν έως τα τέλη του 2014.

Πηγή: kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *