«Ρεμούλες» με… συνταγή γιατρού


«Λαυράκια» έβγαλε ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών στην Υπηρεσία Ασφάλισης Δημοσίου (ΥΠΑΔ) Ανατολικής Αθήνας. Στον εισαγγελέα η έκθεση για 16 γιατρούς και πέντε διοικητικούς.

Μεταξύ άλλων:….

* Βρέθηκαν περιπτώσεις ασφαλισμένων που πραγματοποιούσαν ιατρικές εξετάσεις σε διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας την ίδια μέρα που είχαν πάρει τη συνταγή απο γιατρό της επαρχίας και είχαν προλάβει και να την θεωρήσουν σε ελεγκτή της επαρχίας!

* Γιατρός συνεργαζόταν με το Δημόσιο με… δύο ειδικότητες από το 1998 έως και το 2002. Ως Φυσίατρος με σύμβαση στο Δημόσιο και ως Παθολόγος στο ΙΚΑ!

* Πληρώθηκαν δαπάνες για νοσηλεία ασφαλισμένων σε Γενική Κλινική, η οποία δεν έχει συνάψει σύμβαση «εσωτερικών ασθενών» με την ΥΠΑΔ Αν. Αθήνας, και χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες. Στην συγκεκριμένη κλινική καταβλήθηκαν 4.407.605,04 €, 3.732.604,66 €, 8.518.922,56 € και 1.589.428,12 € για τα έτη 2006, 2007, 2008 και 2009 αντίστοιχα! Για το έτος 2008 παρατηρείται αύξηση των δαπανών κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη!

* Σε Φυσίατρο καταβάλλονταν ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές παρόλο που δεν είχε συνάψει νέα σύμβαση, αφού είχε λήξει η προηγούμενη λόγω αλλαγής επαγγελματικής στέγης.

* Υπήρχαν συμβάσεις με γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα χωρίς ημερομηνία υπογραφής άρα και χωρίς ημερομηνία ανανέωσης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τέτοιων συμβάσεων, μετά απο εκκαθαρίσεις, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού ελέγχου (ΥΔΕ), προχωρούσε σε περικοπές δαπανών που εγγίζουν το 50% και παραδόξως δεν υπήρχε καμμία διαμαρτυρία!

* Διαπιστώθηκε αύξηση δαπανών σε συμβεβλημένους φαρμακοποιούς σε μία μόνο χρονιά της τάξεως του 57%.
* Δεν γινόταν κανένας έλεγχος στοιχείων συμβεβλημένων γιατρών και ασφαλισμένων στις ιατρικές εντολές. Βρέθηκαν περιπτώσεις ανύπαρκτων ασφαλισμένων με υπογραφή γιατρού που έκανε έλεγχο μετά την πραγματοποίηση της εξέτασης, με …δυο διαφορετικές υπογραφές ασφαλισμένου καθώς και χρεωμένες εξετάσεις σε βιβλιάριο συνταξιούχου ενώ αυτός είχε βιβλιάριο “εν ενεργεία” ασφαλισμένου!

Αυτά είναι μόνο μερικά κραυγαλέα παραδείγματα απο σωρεία παραβάσεων, και φαινομένων κακοδιοίκησης.

Η έκθεση προτείνει την αναζήτηση ευθυνών σε 6 θεράποντες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ, σε 9 ελεγκτές γιατρούς, σε 7 συμβεβλημένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και σε 5 διοικητικούς υπαλλήλους της ΥΠΑΔ Ανατολικής Αθήνας.

Η έκθεση θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Εφετών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

www.ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *