Πως έφθασε η Αργεντινή σε εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα;

VOLCANO

Σε πολύ απλά Ελληνικά…ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

Η Αργεντινή ήταν μία χώρα που εφάρμοσε στο ακέραιο όλες τις συνταγές του ΔΝΤ κατά την…δεκαετία του 1990-2000 με την γνωστή τακτική των τριμηνιαίων δόσεων, που οδηγούσε την Αργεντινή στο Χάος.

Σκληρό νόμισμα το πέσος, συνδεδεμένο με το δολάριο σε κλειδωμένη ισοτιμία, Λιτότητα, Συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, Ιδιωτικοποιήσεις ήταν τα οικονομικά πρότυπα που υιοθετήθηκαν και ενέπνευσαν τις οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Αλφονσίν, Μένεθ και….
Ντε Λα Ρούα.
Αποτέλεσμα: μεγαλύτερα χρέη, κατάρρευση επιχειρήσεων, εκρηκτική ανεργία, τεράστια ύφεση (12.4% το 2001), και στο τέλος χρεοκοπία και οικονομική κατάρρευση το 2001.

Ακολούθησε μία περίοδος κυβερνητικού χάους και το 2003 εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας ο Νέστωρ Κίρχνερ, ο οποίος προέρχονταν από την αριστερά των Περονιστών. Ακολουθεί μία πολιτική πραγματικά ριζοσπαστική.
Κεντρικός πυρήνας αυτής της πολιτικής είναι η απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Αργεντινή και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Ο Νέστωρ Κίρχνερ τηρεί με ευλάβεια αυτή την πολιτική καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του. Αποχωρεί από την Προεδρία το 2007 και τον διαδέχεται η γυναίκα του Χριστίνα Κίρχνερ, η οποία όπως είναι ευνόητο συνεχίζει την πολιτική του συζύγου της έως και σήμερα.
Σημειωτέον ότι ο Νέστωρ και η Χριστίνα Κίρχνερ, συνεργάζονται αποκλειστικά με τη Λέσχη του Παρισιού (ημιεπίσημος οργανισμός που συμμετέχουν εκπρόσωποι 19 κρατών και ασχολείται με θέματα δημόσιου χρέους) για τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης. Δηλαδή συνεργάζονται με ένα ημιεπίσημο διακρατικό οργανισμό και αποφεύγουν με θρησκευτική ευλάβεια να συνεργάζονται με διαφόρων τύπων και αποχρώσεων επενδυτικούς συμβούλους όπως η περιβόητη Lazard που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα.
Τα πραγματικά και τελικά αποτελέσματα της πολιτικής των Κίρχνερ στο πρόβλημα του χρέους αποτυπώνονται πάρα πολύ καλά στην προαναφερόμενη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και η εντυπωσιακή μείωση της φτώχειας και της ανεργίας τα τελευταία χρόνια.
Στον αντίποδα…
Ο Γιώργος Παπανδρέου ο Λουκάς Παπαδήμος και τώρα τελευταία και ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε (ακόμα και ήπια) επαναδιαπραγμάτευση προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση και εφαρμόζει απαρέγκλιτα και ευλαβικά τις καταστροφικές συνταγές του ΔΝΤ.
Αποτέλεσμα: Ανεργία 19.5% , Ύφεση 6% και ραγδαία αύξηση Χρέους…με το μέλλον μας ακόμη ποιο δραματικό.

Μετά την τρομοκρατία από τους ηγέτες μας για την χρεωκοπία της Ελλάδας και ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής, θα πρέπει να δούμε εμείς (και όχι αυτοί) το παράδειγμα της Αργεντινής που η χρεοκοπία τους οδήγησε σε μέσα σε μόλις 7-8 χρόνια στο G20 (την λέσχη με τις 20 πλουσιότερες χώρες τους κόσμου).

Την Αργεντινή την χρησιμοποιούν ως αρνητικό παράδειγμα όλοι οι υπέρμαχοι της υποταγής μας στην καταστροφή, αλλά αναφέρονται στην περίοδο μέχρι το 2001 που ήταν υπό την κατοχή του ΔΝΤ και αποκρύπτουν εσκεμμένα την μετά ΔΝΤ εποχή που τους οδήγησε στην κορυφή του κόσμου.

Αν αυτό δεν είναι προδοσία τότε είναι σίγουρα υποταγή στην καταστροφή μας…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *