Φθηνά καύσιμα από φύκια και βακτήρια!

Φθηνά καύσιμα από φύκια και μικρόβιαΔιαβάστε πως μια νέα οικολογική μέθοδος παραγωγής ντίζελ και αιθανόλης ρίχνει το κόστος των καυσίμων καθιστώντας τα πιο φιλικά στο περιβάλλον

Σε λίγο καιρό είναι πολύ πιθανό η ερώτηση που θα μας κάνουν στο βενζινάδικο δεν θα είναι «απλή ή σούπερ», αλλά…
«από φύκια ή μικρόβια»;

Μια Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δημιούργησε ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να παράγει φθηνά καύσιμα από νερό και διοξείδιο του άνθρακα με τη βοήθεια του ήλιου. Δε μένει βέβαια παρά να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί της εταιρείας στην πράξη.

Η Joule Unlimited, στη Μασαχουσέτη, παράγει αιθανόλη και ντίζελ χρησιμοποιώντας ειδικά πάνελ στραμμένα στον ήλιο, μέσα στα οποία ζει το τροποποιημένο μικρόβιο. «Αν έχουμε δίκιο αυτό θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η Joule έχει κατοχυρώσει την πατέντα για τον γενετικά τροποποιημένο οργανισμό, και δημοσίευσε πρόσφατα μια σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Photosynthesis Research.

Πολλοί ερευνητές ωστόσο αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τους ισχυρισμούς της εταιρείας. Ο Φίλιπ Πιένκος, ερευνητής από το αμερικανικό Εθνικό Εργαστηρίο Ανανεώσιμης Ενέργειας, θεωρεί ότι η νέα τεχνολογία παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένη. Επίσης εκτιμά ότι η εταιρεία πιθανότατα θα δυσκολευτεί στην συλλογή του καυσίμου από τα πάνελ καθώς θα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό .

Η παραγωγή καυσίμων μέσω του ήλιου (με φωτοσύνθεση) πάντως εφαρμόζεται ήδη καθώς παράγονται βιοκαύσιμα από καλλιεργήσιμα φυτά και από φύκη που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρες. Το αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι οι οργανισμοί που παράγουν καύσιμο στο εσωτερικό τους, πρέπει να καταστραφούν για να εξαχθεί αυτό το καύσιμο με αποτέλεσμα να περισσεύει πολλή άχρηστη βιομάζα. Θεωρητικά, η τεχνολογία της εταιρείας Joule έχει αποφύγει αυτό το μειονέκτημα καθώς το γενετικά τροποποιημένο βακτήριο (κυανοβακτήριο για την ακρίβεια) θεωρητικά εκκρίνει καθαρή αιθανόλη ή καθαρούς υδρογονάνθρακες.

H Joule υποστηρίζει ότι με τη νέα μέθοδο μπορεί έτσι να παράγει πάνω από 14000 λίτρα ντίζελ ανά στρέμμα το χρόνο. Υποστηρίζει ότι μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής γύρω στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *