Όλα τα σενάρια και οι επιχειρούμενες αλλαγές που έρχονται για μισθούς και συντάξεις

Αναλυτικό ρεπορτάζ και παραδείγματα στο planet-greece

Ενώ οι μισθοί βρίσκονται ήδη στην… εντατική, Τρόικα και κυβέρνηση καλούν, τώρα, τους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα στον αργό ή τον ακαριαίο θάνατο, με αντάλλαγμα την ζωή στον αμφίβολο “παράδεισο” του Ευρώ. Διαβάστε αποκλειστικά στο planet-greece με πίνακες και παραδείγματα τι ….
μας περιμένει αλλά και παραδείγματα…

Τουλάχιστον ισοπεδωτικό για τα εισοδήματα είναι το σενάριο που απεργάζονται, για οριζόντιες μειώσεις των μισθών κατά 20%.

Για τον εργαζόμενο που λαμβάνει σήμερα τον κατώτατο μισθό, συνεπάγεται ότι θα χάσει 2.130 ευρώ ετησίως. Είναι δηλαδή σα να του κόβουν ΚΑΙ τα δύο δώρα συν έναν επιπλέον μισθό!
Οι απώλειες για έναν έγγαμο, που έχει ένα παιδί και μια τριετία, οι ετήσιες απώλειες θα αγγίξουν τις 2.827 ευρώ!

Οι ΓΣΕΕ και εργοδότες μπορεί να ζήτησαν με κοινή τους επιστολή προς κυβέρνηση και κόμματα να μην πειραχθεί ο κατώτατος μισθός, τα δώρα και τις κλαδικές συμβάσεις, ωστόσο, ακόμη και το δεύτερο σενάριο περικοπών – που θα διαβάσετε από κάτω – το οποίο θεωρείται πολύ πιθανό, γκρεμίζει και πάλι αποδοχές και δικαιώματα.

Το δεύτερο σενάριο

Διατηρείται μόνο το δώρο των Χριστουγέννων
Κόβεται οριστικά δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας
Τριετές πάγωμα των μισθών και ωριμάνσεων

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό το σενάριο, διαβάστε σε παραδείγματα του planet-greece, τι σημαίνει για τους εργαζόμενους:

Για έναν υπάλληλο που λαμβάνει 751 ευρώ μηνιαίως, η περικοπή του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας, συνεπάγεται ότι από 10.515 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πέσει στις 9.764 ευρώ, τα οποία όμως, σε συνδιασμό με το πάγωμα των μισθών τον πληθωρισμό θα ισοδυναμούν το 2012 με 9.337 ευρώ!

Το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι ο βασικός μισθός των 592 ευρώ που λαμβάνουν οι νέοι έως 25 ετών, θα επεκταθεί πλέον μέχρι τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγική διαδικασία έως 30 ετών! Το ακόμη πιο εφιαλτικό είναι ότι προβλέπεται να διομορφωθούν ειδικά οικονομικές ζώνες σε περιφέρειες με υψηλή ανεργία, όπου θα δίδονται (βάσει νόμου) ακόμη πιο χαμηλά μεροκάματα.

Το κερασάκι στην ποτισμένη με δηλητήριο τούρτα που θέλει να μας κεράσει η Τρόικα, θα είναι η κατάργηση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ό,τι μετά τη λήξη μιας σύμβασης, παλιοί και νέοι εργαζόμενοι θα βρίσκονται αυτόματα στην ίδια μοίρα, με τον εργοδότη να έχει τη δυνατότητα, βάσει νόμου, πλέον, να μπορεί να δίνει σε όλους τον κατώτατο μισθό που θα προβλέπει η νέα Εθνική Σύμβαση!

Με απλά λόγια, οι μειώσεις αποδοχών θα κυμαίνονται – ανάλογα με τον κλάδο και τα χρόνια προϋπηρεσίας – από 20% έως και 45%!

Τι θα γίνει σε περίπτωση που τα αρνηθούμε όλα κι επιστρέψουμε στην δραχμή;

Επιγραμματικά και σε τίτλους…

Τις πρώτες ημέρες θα υπάρχει αντιστοιχία ευρώ – δραχμής 1:1
Η πρώτη υποτίμηση, σύμφωνα με τις “καλές” εκτιμήσεις, θα αγγίξει το 120%
Το μέσο νοικοκυριό θα αδυνατεί να αγοράσει το παραμικρό προϊόν εισαγωγής (συμπεριλαμβανομένου και των τροφίμων)
Το επιτόκιο των δανείων θα εκτοξευθεί σε τέτοια ύψη που πολλοί θα αδυνατούν να δανειστούν (οι πρώτες “καλές” εκτιμήσεις μιλούν για επιτόκιο γύρω στο 25% με 30%) ενώ όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο θα καλούνται να πληρώσουν έως και 25% έως 30% πάνω την δόση που πληρώνουν αυτή τη στιγμή, με τους μισθούς να έχουν ήδη καθηλωθεί στα προαναφερόμενα επίπεδα.

Μοναδική ελπίδα, ανεξαρτήτως υιοθέτησης όποιων μέτρων, είναι το άνοιγμα τις στρόφιγγας του δανεισμού για τις επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθεί πρωτογεννές πλεόνασμα αλλά άνθιση στην πραγματική οικονομία.

Με απλά λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω… χάος!]

http://planet-greece.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *