Ενα μεγάλο σκάνδαλο με τις τράπεζες ! ! !

Αγαπητοί ερευνητές της αλήθειας.

Η επιστολή μου αυτή απευθύνεται σε εσάς, με την ιδιότητα σας σαν  σκεπτόμενοι Έλληνες  και σαν Ελεύθερα μυαλά. Όσοι δεν αισθάνονται έτσι ,παρακαλώ να μην συνεχίσουν την ανάγνωση αυτού του κειμένου.
Στις δύσκολες ημέρες που περνάει η χώρα μας, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, κάποιες σημαντικές κατά την γνώμη μου, πληροφορίες και απόψεις που πιστεύω ότι θα σας ενδιαφέρουν.
Συγκεκριμένα θέλω να αναφερθώ στον ρόλο των Ελληνικών τραπεζών και….
στον παράνομο τρόπο που διεκπεραίωσαν και διεκπεραιώνουν ,όλα τα στεγαστικά δάνεια ,που με την ανοχή αλλά και την εγκληματική συνέργια ,πρακτική και συγκάλυψη τους ,το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε την τελευταία 20ετία δισεκατομμύρια εσόδων από φόρους.
Μου κάνει εντύπωση που ενώ το θέμα είναι ξεκάθαρο{κατά την άποψη μου},κανένας δεν το έχει αγγίξει έως τώρα. Ας αρχίσω να ξεδιπλώνω τα γεγονότα και τους συλλογισμούς μου γύρω από αυτό ,για να μην σας  κουράσω με την επιστολή μου αυτή.
Είναι γνωστό ότι κάθε ακίνητο έχει την αντικειμενική αλλά και την εμπορική αξία του.
Αυτή που η εφορία αναγνωρίζει σαν αξία και αυτή που η αγορά των ακινήτων το κοστολογεί στην πραγματικότητα. Επί σειρά ετών ,κατά την στιγμή της πώλησης, η πρακτική που υπάρχει, δίνει την δυνατότητα στον αγοραστή ,να γράψει στα συμβόλαια την αντικειμενική αξία ,να φορολογηθεί μόνο για αυτό το ποσόν και την υπόλοιπη αξία του ακινήτου, να την καταβάλει στον πωλητή σε μαύρα και αφορολόγητα χρήματα.
Στην ουσία πρόκειται για μια παράνομη συναλλαγή ,που για λόγους ανικανότητας {αφού δεν μπορεί να ελέγξει αλλιώς την παρανομία κατά την εξέλιξη της διαδικασίας}το Ελληνικό κράτος έχει αφήσει να υπάρχει.
Είναι κάτι που βολεύει όλους και για αυτό κανένας δεν έχει τολμήσει να ασχοληθεί έως τώρα. Λίγο πολύ όλοι έχουν αγοράσει η πουλήσει κάποιο ακίνητο με αυτήν την διαδικασία και δεν αισθάνονται καθαροί για να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου σε ένα τέτοιο θέμα. Δεν θα ξεχάσω την τραγική εικόνα μέσα στην Ελληνική Βουλή , να βλέπω έναν Βουλευτή Δωδεκανήσου τότε της Νέας Δημοκρατίας {δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του, από Άλφα άρχιζε }που έδινε εξηγήσεις για ένα ακίνητο που είχε αγοράσει για την κόρη του ,να ομολογεί εμπρός σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές ,ότι αγόρασε το σπίτι σε μεγαλύτερη τιμή από ότι είχε γράψει στα συμβόλαια και κανένας να μην του ζητά εξηγήσεις για αυτή την παρασπονδία του.
Το άφησαν και πέρασε λες και δεν είχε μόλις ομολογήσει ότι έκλεψε έσοδα από το κράτος. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι με την πάροδο των ετών , αυτό έχει γίνει μια πάγια τακτική και κανένας στην ουσία του θέματος, δεν αισθάνεται ότι παρανομεί.
Και εγώ απλά το αναφέρω σαν πρόλογο των όσων έχω να καταγγείλω στην συνέχεια, για να βοηθήσω  στην προσέγγιση και κατανόηση του θέματος που θα αναφέρω.
Το θέμα μου είναι ,ο παράνομος τρόπος που οι τράπεζες χειρίστηκαν αυτό το θέμα
Και επειδή πιστεύω ότι απευθύνομαι σε έξυπνους ανθρώπους ,αντί να μπω σε κουραστική και αναλυτική παρουσίαση του θέματος ,ελπίζοντας να γίνω κατανοητός, θα  σας παρουσιάσω το θέμα όπως ακριβώς το βλέπω, με την σιγουριά ότι αμέσως θα καταλάβετε το νόημα και την ουσία της καταγγελίας μου.
Αν πάει κάποιος σε μια οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα ,για να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο ,κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του από τον υπάλληλο της τράπεζας για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα ακούσει μέσα σε όλα και το εξής. Π.Χ  Το ακίνητο που θέλετε να πάρετε έχει 400.000 ευρώ. Θα μας φέρεται τα συμβόλαια που θα είναι φτιαγμένα με την αντικειμενική αξία {π.χ 150.000}και εμείς θα σας δώσουμε όλο το ποσόν.!!!!!!!!! { Παρότρυνση της τράπεζας προς τον πελάτη για να παρανομήσει, κλέβοντας την εφορία με την συνέργια της τράπεζας}
Ακόμα όμως και εάν ο πελάτης ρωτήσει πρώτος σχετικά με αυτό, η απάντηση {παρότρυνση, συμβουλή} του υπαλλήλου της τράπεζας θα είναι η ίδια.
Η τράπεζα στέλνει λοιπόν έναν μηχανικό της ,για να εκτιμήσει την πραγματική αξία του ακίνητου. Η εκτίμηση έρχεται και αναγράφει φυσικά την αξία του ακινήτου 400.000 ευρώ.
Ο πελάτης καταθέτει τα συμβόλαια που αναγράφουν 150.000 ευρω και παίρνει δάνειο 400.000.. Διαφυγή εσόδων για το κράτος ,φόρος που αναλογεί σε 250.000 ευρω με την ανοχή, την παρότρυνση αλλά και το νομικό κουκούλωμα της τράπεζας..
Ολοι  οι φάκελοι λοιπόν των στεγαστικών δανείων ,σε όλες τις εμπορικές τράπεζες, έχουν μέσα την εκτίμηση των μηχανικών ,σε άλλη αξία και τα συμβόλαια σε αρκετά μικρότερη ,ενώ το δάνειο είναι τελικά στο ποσόν της εκτίμησης του μηχανικού.
Δεν γνωρίζω ,νομικά πως το έχουν καλύψει αυτό το κενό οι τράπεζες.
Και δεν γνωρίζω τι σόι ελέγχους, κάνει μετά η Τράπεζα της Ελλάδος στα δάνεια αυτά.
Όχι ότι τους ενδιαφέρει, αφού μέσα στην αλαζονεία τους πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους κάνει τίποτα, αφού όλοι φοβούνται και έχουν ανάγκη τις τράπεζες..
Όπως προανέφερα ,αυτό είναι μια πάγια τακτική ετών στην ελεύθερη αγορά ακινήτων. Αν όμως αυτό είναι νόμιμο η όχι στην ουσία του δεν το γνωρίζω.
Σίγουρα όμως αποτελεί τεράστια απώλεια εσόδων για το Ελληνικό κράτος.
Το θέμα μου είναι ο ρόλος της τράπεζας σε αυτό το θέμα. Αν για οποιονδήποτε λόγο, αυτό είναι παράνομο η απλά ηθικά παράνομο ,τότε η τράπεζα με την παρότρυνση ,την ανοχή και την νομική ομπρέλα  συγκάλυψης του γεγονότος δεν έχει προβεί σε παρανομία ουσιαστική η ηθική;
Τότε η τράπεζα με την στάση της δεν έχει συμπράξει στην απώλεια δισεκατομμυρίων για το ελληνικό κράτος; Δεν έχει διαπράξει απάτη;
Δεν διαθέτω αριθμητικά στοιχεία για να υπολογίσω το μέγεθος των διαφυγόντων εσόδων του κράτους. Είμαι σίγουρος όμως ,ότι αν κάποιος έχει την δυνατότητα να κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό για τα ποσά που όλες οι τράπεζες ,έχουν δώσει σε στεγαστικά δάνεια τα τελευταία 20 χρόνια και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι όλοι γράφουν την αντικειμενική αξία στα συμβόλαια, το ποσόν που θα βγει τελικά θα σε εκπλήξει αν σκεφτείς ότι τις περισσότερες φορές, η εμπορική αξία είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από το 100% της αντικειμενικής. Δηλαδή ,όσα έχουν δώσει οι τράπεζες για 20 χρόνια,{στην χαμηλότερη περίπτωση η διαφορά  στο 100%} να δούμε τι φόρο θα εισέπραττε το κράτος αν φορολογούσε άλλη μια φορά  αυτό το ποσόν.
Η απώλεια όμως των εσόδων δεν σταματά εδώ. Χαμηλότερες αξίες στα συμβόλαια σημαίνουν χαμηλότερες αμοιβές σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους{ Λιγότερα έσοδα από την φορολογία τους} και λιγότερο κόστος στα υποθηκοφυλακεία {λιγότερα έσοδα για το κράτος}κ.λ.π
Αποδείξεις υπάρχουν στους φακέλους των πελατών  σε όλα τα στεγαστικά δάνεια.
Αν στείλει κάποιος δημοσιογράφους σε ρόλο πελατών σε όλες τις τράπεζες θα έχει και οπτικοακουστικό υλικό από υπαλλήλους της τράπεζας που θα σας συμβουλεύουν   για να προβείτε σε όσα προείπα.. Εδώ φυσικά μπορεί να προκύψουν και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων  της τράπεζας, {αν τελικά αποδειχτεί παράνομη η στάση των τραπεζών },αφού θα συμβουλεύουν στην ουσία τους πελάτες τους να διαπράξουν παρανομία έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με την νομική συγκάλυψη της τράπεζας.
Υπάρχει βέβαια και άλλο θέμα που προκύπτει από αυτή την συναλλαγή. Αυτό βέβαια δεν έχει σχέση με τις τράπεζες αλλά με την φοροδιαφυγή {που όλοι κόπτονται να την πατάξουν} αυτών που πούλησαν. Σύμφωνα με τον νόμο ,όταν κάποιος πουλήσει ένα ακίνητο ,την επόμενη φορολογική χρονιά ,πρέπει να βάλει στην δήλωση του τα συμβόλαια και να αναφέρει στην εφορία το ποσόν της πώλησης, σαν αφορολόγητα έσοδα από πώληση ακινήτου{αφού τον φόρο τον έχει πληρώσει ο αγοραστής}
Η λοιπόν η εφορία κοιμάται και δεν βλέπει ότι αυτός πούλησε ένα ακίνητο 400.000
{ αν αυτό το ποσόν έχει δηλώσει}ενώ στα συμβόλαια αναγράφει 150.000 ευρω ή δεν δήλωσε τις 400.000 και δήλωσε 150.000 ,πού πάλι κοιμάται η εφορία , αφού ξέροντας ότι κανένας δεν κάνει συμβόλαια στην εμπορική αξία , θα έπρεπε να το ψάξει καλύτερα το θέμα στις τράπεζες. Γιατί κάπου θα υπάρχουν μαύρα λεφτά 250.000 ευρώ αφού ο αγοραστής θα δηλώνει ότι πείρε δάνειο 400.000 ευρώ.
 Όπως και να είναι δηλωμένο ,υπέχει φοροδιαφυγή αλλά και ύποπτη συναλλαγή  μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή. Και βέβαια όλα αυτά γίνονται με την αρωγή και βοήθεια από τις τράπεζες.
Όπως όμως είπα και πριν ,το θέμα μου δεν είναι να καταγγείλω την φοροδιαφυγή που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα. Ο κάθε άνθρωπος, έχει δικαίωμα στον καθημερινό αγώνα που κάνει για να πετύχει κάτι καλύτερο για αυτόν και την οικογένεια του, να ΄΄εκμεταλλεύεται΄΄ τις ευκαιρίες που του δίνει ένα κοιμισμένο σύστημα για να ωφεληθεί.
 Θέλω να καταγγείλω την στάση των τραπεζών που με την ανοχή ,τις συμβουλές και την εν τέλει νομική συγκάλυψη του θέματος ,έχουν παρανομήσει και είναι υπεύθυνες για την τεράστια απώλεια εσόδων της χώρας ,σε ότι τουλάχιστον αφορά το δικό τους μερίδιο ευθύνης ,στις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω των δανείων που χορηγούν.
Χρήματα που αν τα είχαμε ,μπορεί να μην ήμασταν υποχρεωμένοι σε μνημόνια και καταστροφές.
Το αστείο βέβαια που μου χτυπάει στο μυαλό όση ώρα  γράφω, θα ήταν ,αν τελικά  μας πει κάποιος {καθαρός}νομικός ,ότι τελικά παρανομούν οι τράπεζες και εξετάζοντας το θέμα με μια άλλη οπτική γωνία ,να έβλεπε ότι αυτό, εκτός όλων των άλλων ,καθιστούσε με κάποιον τρόπο, αυτόματα άκυρες όλες τις δανειακές συμβάσεις {αφού όλο το συμβόλαιο είναι προϊόν παρανομίας} και εάν ο δανειολήπτης ισχυριστεί ότι έτσι τον συμβούλεψαν, να βγει τελικά ωφελημένος από όλα αυτά.
Αυτό όμως ίσως να συνέβαινε σε κάποια χώρα όπου υπάρχουν νομικές αξίες και φιλότιμο. Ή έστω φαντασία. Τέλος πάντων.
Γνωρίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα , που αφορά τεράστια συμφέροντα και μπορεί να προκαλέσει έναν μεγάλο σεισμό στα θεμέλια όλου του συστήματος. Για αρκετούς μήνες σκέπτομαι το θέμα αν πρέπει να το ανακινήσω η όχι.
 Μετά πάλι έρχονται οι ΄΄άλλες σκέψεις΄΄ , να μου θυμίσουν ότι αν τελικά οι τράπεζες παρανομούν ,γιατί να τις προστατέψω με την ανοχή μου;.

 Τώρα έρχεται η δική σας η σειρά. Η σειρά του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που θέλει να σκέπτεται ελεύθερα. Όποιος έχει την δυνατότητα , τα μέσα και την πίστη στο σωστό, ας το ανακινήσει. Ας το ψάξει. Ας το καταγγείλει. Και αν φταίνε οι τράπεζες ας πληρώσουν. Δεν μπορεί να υποφέρει ένας ολόκληρος λαός για να ευημερούν οι τράπεζες εις βάρος του. Κάπου θα υπάρχει κάποιος εισαγγελέας, κάποιος από την εφορία ,κάποιος νομικός που θα αισθανόταν ότι το θέμα σηκώνει έρευνα .

John Fenix

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *