Γερμανία: Ούτε κούρεμα ούτε νέα μέτρα για την Ελλάδα

Δε βλέπω κανένα λόγο να ζητηθεί νέο κούρεμα για την Ελλάδα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια ακούγονται τις τελευταίες μέρες….

 Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα παραγραφή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Παράλληλα, εκτίμησε πως η Γερμανία δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για την Ελλάδα.

Η δήλωση Κορτχάους έρχεται μετά από δημοσίευμα του Der Spiegel, που υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσα στο 2013 και πως η Γερμανία δε θέλει ούτε να… ακούσει για κάτι τέτοιο!

Σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Και μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να αποκλείει νέο ελληνικό κούρεμα, αλλά η αντιπολίτευση στο απαιτεί. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι.

Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό η γερμανική κυβέρνηση ρισκάρει απιστία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των φορολογουμένων, γιατί με την λιτότητα που επέβαλε στην Ελλάδα, κατέστησε αδύνατη την επιστροφή των δανείων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Γκίζι τόνισε ότι «οι επιβληθείσες, κυρίως από την γερμανική κυβέρνηση, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο ώθησαν την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση και κοινωνικά προβλήματα, αλλά κατέστησαν και αδύνατη την επιστροφή των δανείων στο εγγύς μέλλον», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική καθιστά τώρα αναγκαία μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία, επισήμανε, θα κοστίσει στην Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

newsit.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *