ΕΤΟΙΜΗ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΑΝ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει ακόμα κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια προκειμένoυ να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της, αλλά αν το πράξει η Ρωσία θα εξετάσει αμέσως το αίτημα προκειμένου να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας τη χώρας με την οποία μας συνδέουν τόσα κοινά, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, λίγες μέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στη Μόσχα όπου θα έχει κρίσιμη συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ε.Τσακαλώτος,ο οποίος είναι ενεργό μέλος της ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δήλωσε σε εκπομπή του καναλιού STAR και στην Πόπη Τσαπανίδου ότι “Σκοπίμως δημιουργούμε ασάφεια στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε έτοιμοι για όλα”, εννοώντας ακόμα και την πιθανότητα να καταφύγει η χώρα σε οικονομική βοήθεια εκτός ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να καλύψει το χρέος της!

O E.Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά πως «τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”», ενώ ξεκαθάρισε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η πληρωμή των μισθών και συντάξεων.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε υφεσιακά μέτρα. Mε τους εταίρους υπάρχει μία συμφωνία ότι εδώ τα μέτρα που χρειάζεστε είναι διαρθρωτικά, φορολογικά μέτρα».
Όλα αυτά ενώ σε 11 ημέρες πραγματοποιείται η συνάντηση που αποτελεί το “δυνατό χαρτί” της Ελλάδας στην διαπραγμάττευση με τους δανειστές, δηλαδή το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα όπου εκεί μπορεί να υποβληθεί το αίτημα για οικονομική βοήθεια.

Σε ότι αφορά τα ανταλλάγματα μιας πιθανής παροχής οικονομικής βοήθειας από την Ρωσία στην Ελλάδα (υπάρχει στο τραπέζι ένα πρώτο πακέτο 10 δισ. ευρώ και αν συνεχεία μια μεγαλύτερη διαπραγμάτευση που μπορεί να αγγίξει και τα 30 δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα διετίας, αυτό σύμφωνα με την συνέντευξη του Ρώσου πρεσβευτή αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ , ενώ εξ όσων αναφέρει η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Ας δούμε ορισμένα από τα σημεία της συνέντευξης του Ρώσου πρεσβευτή στον ανταποκριτή της στην Αθήνα, Αλεξάντρ Γκασιούκ, με την ευκαιρία της προετοιμασίας της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Ερ.: Στο πλαίσιο της αλλαγής της κυβέρνησης στην Ελλάδα και του ερχομού στην εξουσία του κυβερνητικού συνασπισμού των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πώς θα χαρακτηρίζατε την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνο-ρωσικών σχέσεων;

Αντρέι Μάσλοφ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο θέλει τη συνέχεια των σχέσεων μας, αλλά εξέφρασε την επιθυμία για πιο γρήγορη ανάπτυξής τους. Στη Ρωσία είναι θετικοί ως προς αυτό, κάτι το οποίο ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά και κατά τη συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η διμερής συνεργασία βρισκόταν εμφανώς σε αδιέξοδο και πλέον άνοιξε η προοπτική της ανάκαμψης της.

Κύριος φορέας της συνεργασίας μας θα είναι η προετοιμασία εκδηλώσεων, αφιερωμένων στο «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα και στο «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία το 2016. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε ενεργά με την Ελλάδα. Τη βλέπουμε ως ένα σοβαρό και φιλικό εταίρο, ο οποίος είναι ανοικτός για διάλογο.

Ερ.: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα φτάσει στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσίας. Ποια θέματα θα αποτελέσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις;

Αντρέι Μάσλοφ: Η ημερήσια διάταξη αναμένεται να είναι πολύ πλούσια και θα περιλαμβάνει την εξέταση των προοπτικών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στο εμπόριο, την ενέργεια, το στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, τον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου. Φυσικά, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών ζητημάτων.

Ερ.: «Λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την πρωτοβουλία αυτή;

Αντρέι Μάσλοφ: Με λύπη σημειώνουμε, ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια βιώνουν δύσκολες στιγμές. Ακόμη και στο σημερινό περιβάλλον, όμως, διατηρείται η πολύπλευρη αλληλεπίδραση με τις ευρωπαϊκές χώρες, διατηρούνται οι επαφές και πραγματοποιούνται ανταλλαγές σε διαφόρους τομείς. Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, καθώς η ρωσική κουλτούρα είναι αδιαχώριστη από την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *