Αποστάσεις Μπακογιάννη από την επίσημη θέση για ΔΝΤ


του Σπύρου Γκουτζάνη

Εσωκομματικές επιπλοκές προκαλεί η μετωπική αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά με την κυβέρνηση γύρω από το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σε συνέντευξή της στο Mega η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε διαμετρικά αντίθετη άποψη από του προέδρου του κόμματος τόσο για τα αίτια της κρίσης όσο και για το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης. Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι για την κρίση ευθύνονται οι …

… κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Επίσης επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση Καραμανλή την τελευταία πενταετία αν και έκανε σκληρή κριτική και στον κ. Γιώργο Παπανδρέου για τους χειρισμούς του. Για το επίμαχο ζήτημα της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης είπε: «υπάρχουν δυο επιλογές αυτή τη στιγμή: η μία να δανειστούμε με 8% 470 πήγαν τα spreads, άρα τα τοκοχρεολύσια τα οποία θα πληρώνουμε να είναι 2-3 μηνών και οι θυσίες όλων των Ελλήνων να πάνε στον Καιάδα. Και η άλλη είναι να κάνουμε χρήση του μηχανισμού ευρωπαϊκής στήριξης». Επανέλαβε δε ότι πρέπει να γίνει αυτοκριτική για τα λάθη. Επιπλέον η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε την απόστασή της από τον πρόεδρο του κόμματος λέγοντας ότι οι σχέσεις τους είναι ουδέτερες και ότι ο κ. Σαμαράς θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Η απάντηση στην κ. Μπακογιάννη ήλθε από τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ο οποίος δήλωσε ότι “εκείνοι που βλέπουν το ΔΝΤ ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φθηνού δανεισμού είναι εκτός πραγματικότητας”. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι για την κρίση ευθύνεται διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και για τον ενδεχόμενο προσφυγής αποκλειστικά ο κ. Παπανδρέου και οι χειρισμοί του τους τελευταίους έξι μήνες. Επιμελώς ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να ασκήσει κριτική στην διακυβέρνηση της πενταετίας που θα προκαλούσε την δυσαρέσκεια του κ. Κώστα Καραμανλή.

Εν τω μεταξύ εσωκομματικούς κραδασμούς προκαλεί η ήττα του εκλεκτού της κ. Κώστας Χατζής από τον καραμανλικό κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο στην αναμέτρηση για την ΟΝΝΕΔ. Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά διέρρευσε ότι «δεν μπορούν να εξαχθούν πολιτικά και κομματικά συμπεράσματα». Στους απόηχους πάντως της εκλογής εμφανίστηκαν στελέχη που ακόμη αναφέρονται στον κ. Καραμανλή με δηλώσεις τους για τις εσωκομματικές και πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Αλέξανδρος Κοντός είπε ότι η αυτοκάθαρση έχει γίνει στη ΝΔ από τον Κώστα Καραμανλή εκφράζοντας την διαφωνία του με τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά. Ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος δήλωσε ότι με πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή η χώρα δεν θα είχε έλθει στην δύσκολη θέση της προσφυγής στο ΔΝΤ ενώ και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Σαμαράς-Κακλαμάνης
Εξάλλου εντύπωση προκάλεσε είδηση που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό κανάλι ότι ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα πάρει το χρίσμα για το Δήμο Αθηναίων. Αφορμή έδωσε εκδήλωση του Δήμου για τον Αλέκο Παναγούλη στην οποία θα μιλήσει ο κ. Σαμαράς και στην οποία ο κ. Κακλαμάνης έχει προσδώσει διαστάσεις εσωκομματικού γεγονότος προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις προσέγγισης με τον πρόεδρο του κόμματος. Από την Ρηγίλλης η είδηση διαψεύδεται και μάλιστα λέγεται ότι «ο διασπορέας της πληροφορίας κάνει προσωπικό παιχνίδι στην πλάτη του κ. Σαμαρά».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *