Γρηγόριος Ε’

Διάφοροι δήθεν και άλλοι εξ ίσου σχεδόν τυφλωμένοι απο προκάτ ιδεολογικά σχήματα νεόκοποι ιστοριοσχολιαστές (όχι ιστοριδίφες, γιατί αυτό θέλει κόπο και πονόμματο, π’ ανάθεμά το) αναμασούν και μηρυκάζουν την γνωστή “πανταχούσα” του Πατριάρχη περί αφορισμού της επαναστάσεως και των αρχηγών της. Αποκρύπτουν συστηματικά και έτσι θελικώς την εκ μέρους του σουλτάνου καταδίκη και καταγγελία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’: “επί δολιότητι, προδοσία, μυστική συνεργασία ώς και υποκινήσει των υποδούλων εις εξέγερσιν κατά της καθεστηκυϊας αρχής, τέλος δε την απόφασιν προς θανατικήν εκτέλεσιν, αποκαλυφθείσης της υπέρ των Ελλήνων δράσεως αυτού και…
 της προσπάθειας προς συγκάλυψιν της συνωμοσίας και των πρωτεργατών της επαναστάσεως”.

Μερικά αποσπάσματα από την προκήρυξη που σε τουρκική γλώσσα, αναρτήθηκε στο στήθος του νεκρού Πατριάρχη και που αγνοείται συστηματικά από τους διάφορους ιστοριοσχολιαστές ξερόλες, θα διαλύσουν κάθε αμφιβολία για την προσφορά Του στο αγωνιζόμενο Γένος:

“…Ο δόλιος Έλλην πατριάρχης, καίτοι κατά το παρελθόν είχε δώσει πλαστά δείγματα αφοσιώσεως, όπως κατά την περίπτωσιν ταύτην, μη δυνάμενος να αγνοή την συνωμοσία της επαναστασεως του έθνους του…”

“…κατά τα φαινόμενα, αυτός ο ίδιος (ο Πατριάρχης), όπισθεν των παρασκηνίων, έδρα κρυφίως ώς αρχηγός της επαναστάσεως…”

“… η Υψηλή Πύλη, μόνον εξ αισθήματος οίκτου προς τους δυστυχείς υπηκόους, προσπάθησε να τον επαναφέρη δια της προσηνείας εις την οδόν της σωτηρίας και απηυθηνε διαταγήν προς τον πατριάρχην, περιέχουσαν τας επί του προκειμένου αναγκαίας εντολάς και νουθεσίας, με διαταγήν προς τον πατριάρχην να εκδώση ανάθεμα προς όλας τας επαρχίας όπου θα παράιστατο ανάγκη εναντίον των υπηκόων, όιτινες θα εκηρύσσοντο εις κατάστασιν επαναστάσεως”

“Εβεβαιώθη ότι, Πελοποννήσιος ο ίδιος εκ καταγωγής, συμμετέσχεν εις τας ταραχάς της Πελοποννήσου και είς όλα τα αίασχη τα οποία εσημειώθηκαν εις την επαρχίαν των Καλαβρύτων…”

Πηγή: Έκθεση του Ολλανδού επιτετραμμένου στην Κωνσταντινούπολη, το 1821, Gaspard Testa, που αναφέρεται στον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ ( καθηγητής Γ.Θ. Ζώρας “Παρνασσός”, τόμος ΙΗ’ αρ. 1, Ιαν-Μαρ 1976, σελ. 127.)

Φυσικά δεν ελπίζω, ότι η αυθεντική μαρτυρία του Ολλανδού επιτετραμμένου θα κάνει του διάφορους δήθεν ν’ αλλάξουν γνώμη. Και αυτό, γιατί της δυστυχίας τους ή της ατυχίας των να ρέπουν προς την συγγραφή ψευδοΪστορίας έχει προηγηθεί άλλη μεγαλύτερη, να έχουν εγκύψει πρώτα στην πολιτική και κατόπιν στην ιστορία.

maximos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

31 Comments

 1. ΩΡΑΙΟς ΕΛΛΗΝΑς

  το πραγματικο προσωπο αμαθων ακαλλιεργητων νεοειδωλολατρων και αθειστων αποκαλυπτεται καθε μερα. αντι να εγκαταλειψουν την ελλαδα μας οι υπηρετες του κκε απαιτουν να φυγουν οι ελληνες!ας ειναι καλα η στοα της πατησιων μελος της οποιας ειναι η ειδωλολατρισσα τζανη και η παπαρηγα

  Reply
 2. Ανώνυμος

  – Πιστεύουν μόνο στην δύναμη της επίγειας εξουσίας τους και υποκρίνονται ότι πιστεύουν στον Θεό και στην μεταθάνατον ζωή γιατί αυτό εμπορεύονται, είναι το βασικό τους προϊόν.

  – Κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την επίγεια εξουσία τους και άμα τους παίρνει να την αυξήσουν.

  – Η επιβολή της εξουσίας τους ξεκινάει σε μας από όταν είμαστε ακόμα μωρά, χωρίς συνήδηση, με το να μας εντάσουν στους μελλοντικούς πιστούς-πελάτες, προκαθορίζοντας την Θρησκευτική πορεία του καθένα. Συνεχίζεται τα πρώτα μας καθοριστικά χρόνια, όταν είμαστε παιδιά.

  Σε όλα αυτά, δεν διαφέρουν καθόλου από τον Πάπα και τους Καρδινάλιους ή από τους Μουλάδες και το οργανωμένο ιερατείο τις κάθε Θρησκείας……

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Ψωμιάδης σημείωσε: "…τα όρια της προσβολής των ιερών και όσιων της φυλής μας" ..

  Ταμτάκο τέλει μπανανα τώρα ή τη παρει σπιτι φαει εκει?

  Ενώ τις άλλες φυλές μπορούμε να τις γαμ**σταυριζουμε κατά βούληση …..

  Χαίρε Ψωμιάδη Μογγόλε Ατελείωτε

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Ρε δεν πανε να Μ@μηθουνε ολοι οι π@π@ριδες οι δεσποταδες και το τρελλο συναφη που τους ακολουθει
  Δεν φτανει που προσπαθουν να βαλουν ολο τον κοσμο ,απο την κοιλια της μανας τους μεσα ακομα,
  σε ενα παραμυθΙ που εχουν φτιαξει αλλα θελουν να βγουν και απο πανω.
  Ελεεινοι και τρισαθλειοι,αυτοι ειναι η γραμματεις και οι φαρισαιοι της εποχης μας.

  Γαμιολιδες

  Reply
 5. Νεκτάριος Πετρίδης

  Ναὶ, ναὶ. Ἡ ἐκλαϊκευση σᾶς ἔλειπε .. Τέτοια βαθυστόχαστα κείμενα πού γράφετε χρήζουν ἁπλοποιήσεων προκειμένου νὰ τὰ ἀντιληφθῶμεν ! Ἄν σὲ κάθε πρόταση πού γράφετε κάνετε ὅμως κι ἕνα τουλάχιστον λάθος ("ελα μην ντρεπεσε", ἀντί τοῦ σωστοῦ "ἕλα μὴ ντρέπεσΑΙ"), τότε φοβοῦμαι πώς ὁ διορθωτής χρειάζεται περισσότερο χρόνο ἀπὸ τὸν συγγραφέα !!!

  Reply
 6. Ανώνυμος

  πέρα από τις καθαρευουσιάνικες παπαριές σας , καμιά παπαδοπούλα δεν απάντησε ακόμη στην απλούστατη ερώτησή μου.

  ένας πολίτης που ξέρει τί λέει…

  Reply
 7. vomoloxius

  ΠΡΟΣ 12.26 Το εκλαικευσαμεν ολιγον τι,αλλα το νοημα παραμενει το ιδιο.Ευχαριστω και δια τους καλους σας χαρακτηρισμους,

  Reply
 8. Νεκτάριος Πετρίδης

  Νέοι ἑρμηνευταί τῶν Γραφῶν ἀνεφάνησαν παρ'ἡμῖν ! Ἑρμηνευταί οἵτινες καίτοι δὲν ἀνέγνωσαν οὐδέ μίαν φοράν τὰ κείμενα, ἐντούτοις δύνανται νὰ ἑρμηνεύσουν αὐτά μὲ ἐπιστημοσύνην, σαφήνειαν, ἐνάργειαν , κομψοέπειαν, καλλιλογίαν καὶ καλλιέπειαν !!!

  Reply
 9. Νεκτάριος Πετρίδης

  Ὁ "πτωχός τῶ πνεύματι" δὲν εἶναι ὁ ἀνόητος, ὁ βλάκας, ὁ χαζός ,πολυμαθέστατε ξερόλα ! Εἶναι ὁ ταπεινόφρων, ὁ ταπεινός. Καλόν εἶναι νὰ ἔχει κανείς ἄποψη , ὑπὸ τὴν προϋπόθεση βέβαια ὅτι γνωρίζει τὸ θέμα καλῶς καὶ ἐπαρκῶς. Πράγμα πού δὲ συμβαίνει στὴν περίπτωσή σου.
  Συνεπῶς, πρῶτα διάβασε κείμενα ἐκκλησιαστικά καὶ μετά δίδαξε τὴν ἐρμηνεία τους !!

  Reply
 10. Ανώνυμος

  Ρε ηλιθιε αρθρογραφε ηξερε ο κοσμος οτι ο Πατριαρχης ηταν δηθεν υποστηρικτης της επαναστασης τη στιγμη που την αφοριζε ??? Ο Βοθρολομαιος που πηγε στη Συναγωγη της Νεας Υορκης 28/10/09 πηγε για να συγχαρει τους Εβραιους που πεταγαν και ξευτιλιζαν το πτωμα του Πατριαρχη Γρηγοριου Ε η για να τους μαλωσει ??? ΜΑΛΑΚΑ Ε ΜΑΛΑΚΑ λες και δεν ξερουμε τι Ρουφιανοι ηταν ολο το Παπαδαριο επι Τουρκοκρατιας μεχρι και σημερα … ουστ παλιοπουστες ιουδαιοχριστιανοι που μιλατε για Χριστο και Χριστο δεν εχετε μεσα σας

  Reply
 11. Ανώνυμος

  ΤΟ ΣΙΓΑΝ ΕΣΤΙ ΚΡΕΙΤΟΝ ΤΟΥ ΛΑΛΕΙΝ…
  ———————————–

  Αυτό να το απευθύνεις στον αναρτήσαντα και στους ομοίους του που τους συμφέρει το "ΣΙΓΑΝ"…

  Reply
 12. Ανώνυμος

  ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.

  ΕΤΣΙ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΟΠΛΗΚΤΟΙ
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΑΣ .

  ΝΑ ΧΑΊΡΕΣΤΕ ΛΟΙΠΌΝ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΊΑ ΣΑΣ!!!!!!

  Reply
 13. Τάλως

  Όπως λέει και ένας παραπάνω είστε μωροί
  και είστε ευτυχείς για αυτό επειδή ο Χριστός
  σας ευλόγησε και είπε για σας:

  "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι…"

  Εκτός κι αν δεν εννοεί αυτό αλλά είναι κι αυτό
  αλληγορικό…(άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε…)

  Reply
 14. Αιωνόβιος

  Ο πατριάρχης Αγαθάγγελος Α΄ ο από Χαλκηδόνος, έστειλε τον Φεβρουάριο του 1828 στην Ελλάδα τους μητροπολίτες Νίκαιας, Χαλκηδόνας, Λάρισας και Ιωαννίνων, με σκοπό να συστήσουν στους κατοίκους της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου Πελάγους -στους μπαρουτοκαπνισμένους και ματωμένους αγωνιστές, που με τόσες θυσίες κέρδισαν την ελευθερία τους- να δηλώσουν υποταγή στο σουλτάνο και να επανέλθουν στον οθωμανικό ζυγό! Οι μητροπολίτες είχαν μαζί τους και γράμμα του πατριάρχη, που όχι μόνο συμβούλευε την υποταγή, αλλά υποσχόταν, πως ο «πολυχρονεμένος» σουλτάνος θα έδινε αμνηστία σε όσους υποτάσσονταν.

  Reply
 15. vomoloxius

  Αντε ρε!!που θα ανοιξουμε φιλοσοφικο διαλογο για τον σκατοπαπα πρωι πρωι, τον υπαλληλακο των Τουρκων.Και στο φιναλε,σκατορουφιανος ηταν,καλα τον καναν,

  Reply
 16. Ανώνυμος

  Και για πες μου εσύ που έστειλες το άρθρο (αν θες ζήτα και βοήθεια από την αρχιεπισκοπή σου , δεν έχω πρόβλημα…)
  Αν είστε σίγουροι πως η ζωή στη Γη δεν είναι τίποτα μπροστά στην αιώνια ζωή που ακολουθεί μετά το θάνατο , αν είναι δεδομένο πως οι εν ζωή πράξεις μας καθορίζουν αν θα περάσουμε το υπόλοιπο της αιωνιότητας στα αιώνια φριχτά βασανιστήρια της κόλασης ή στον παράδεισο αγκαλιά με την ειρήνη , την αγάπη , το θεό κ.τ.λ. , τότε γιατί κάνετε ό,τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε τη θέση σας στα καζάνια των αιώνιων μαρτυρίων;
  ε;
  πως είπατε;

  ένας πολίτης που ξέρει τί λέει…

  Reply
 17. Αιωνόβιος

  Ο βασισμένος στην εξουσία, που κληρονόμησε από τον σουλτάνο σαν ανταπόδοση, ρόλος του Πατριαρχείου συνεχίστηκε και μετά την Απελευθέρωση και συνεχίζεται έως και σήμερα. Έτσι υπερασπιζόμενο τα κεκτημένα του το Πατριαρχείο, τάχθηκε εναντίον της Επανάστασης του 1821, αφόρισε τους επαναστάτες και συνέχισε να προπαγανδίζει την επαναφορά των Ελλήνων στο σουλτανικό ζυγό ακόμη και μετά την απελευθέρωσή μας και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Πρωταγωνίστησε επίσης στην εγκαθίδρυση της παράλληλης θεοκρατικής εξουσίας στο νέο Κράτος, η οποία έκτοτε αποτελεί τον σπουδαιότερο ανασταλτικό παράγοντα προόδου. Οι εξουσιαστικές του επιδιώξεις είναι σύμφυτες με το Χριστιανισμό, ένα απόλυτα διεθνιστικό οικοδόμημα.

  Reply
 18. ευδαιμων

  Είναι γνωστόν, πως κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι ρασοφόροι λειτούργησαν ως πέμπτη φάλαγγα, καλλιεργώντας είτε κλίμα ηττοπάθειας -αντιτιθέμενοι στην ένωση των Εκκλησιών- λέγοντας πως «είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει», είτε ερχόμενοι και σε απευθείας συνομιλίες με τους Οθωμανούς. Τις προδοσίες των ρασοφόρων, προσπαθεί μέχρι και σήμερα η Εκκλησία να καλύψει με το παραμυθάκι της ξεχασμένης Κερκόπορτας (λες και επρόκειτο για μια απλή πόρτα που έκλεινε με ένα απλό πόμολο που δεν ασφάλισε καλά).

  Reply
 19. Καπετάν Στρούμπουλας

  Δεν πείθετε κανένα, μόνο τους ιδιους τους εαυτούς σας .

  Είστε και δειλοί. διότι δεν παραδέχεστε τα αυτονόητα που κραυγάζουν…

  Όλα αλληγορικά για σας.
  Όλα τα διεστραβλώνετε όπως σας συμφέρει.
  Το μαύρο το κάνετε άσπρο.
  Όπως τα 14000 "αναιρεθέντα" νήπια της Βηθλεέμ
  που ναι μεν αλλά…δεν ήταν!!!!!

  Δεν γίνεστε πιστευτοί, μόνο στα μωρά και στους μωρούς.

  Το πρόβλημά σας είναι, πάσει θυσία να μη μαθευτεί καμιά αλήθεια ιστορική ή θρησκευτική.
  Να μην αποκαλυφθεί η αποκρουστική αλήθεια,
  για το τι έχει τραβήξει ο τόπος, για να μπορεί το άθλιο ράσο να τρώει από τις τέσσερεις μασέλες.

  Γι αυτό κόβετε τα κομμάτια σας, και βάζετε θεούς και δαίμονες, με σαχλοαναρτήσεις και με
  σαχλοΚαργάκους να αποκοιμήσετε τον κόσμο….
  Σας φταίει ο ΣΚΑΙ ο Τατσόπουλος και ο Βερέμης
  επειδή μέχρι τώρα είχατε το μονοπώλιο του άμβωνος και …όλα τάσκιαζε η φοβέρα !!!

  Reply
 20. ΛΕΩΝ.Α

  ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΣΥ ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ.ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΥΣΕ Ο ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΘΗΤΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ?ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ Ε? ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ?ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΕΚΡΩΠΟΡΤΑ ? ΤΑΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΤΗΜΟ? ΚΟΨΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *