Χουσεΐν Χατεμί

Μου προξενεί χαρά και δεν έχω κανένα πρόβλημα μάλιστα να βλέπω αναρτημένο τον σταυρό σε αίθουσες δικαστηρίων. Και δεν θα ήθελα μια Ευρώπη χωρισμένη από τον Χριστιανισμό
Ο διακεκριμένος Τούρκος Καθηγητής Χουσείν Χατεμί, στην ομιλία του, σημείωσε ότι…..
δεν μπορεί να κατανοήσει με ποιο λογικό επιχείρημα – όχι στενά νομικό – οι συμπατριώτες του δεν αναγνωρίζουν την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. “Εγώ και άλλοι που μοιραζόμαστε τις ίδιες σκέψεις αναγνωρίζουμε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Μου προξενεί χαρά και δεν έχω κανένα πρόβλημα μάλιστα να βλέπω αναρτημένο τον σταυρό σε αίθουσες δικαστηρίων. Και δεν θα ήθελα μια Ευρώπη χωρισμένη από τον Χριστιανισμό” τόνισε ο Καθηγητής Χατεμί.”

“Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε εμμέσως Νομική Προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο”

Μια πολύ σημαντική δήλωση αναφορικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Νομικό Καθεστώς του έκανε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διασκέψεως των Αρχόντων του Πατριαρχείου με θέμα τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, ο τούρκος Δικαστής και μέχρι πρότινος μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Ριζά Τουρμέν.

«Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου εμμέσως αναγνωρίζεται η Νομική Προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου» απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ.Τουρμέν, ο οποίος ως μέλος του ΕΔΔΑ δίκασε την υπόθεση του Ορφανοτροφείου και ψήφισε υπέρ της δικαίωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει Νομική Προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Τουρμέν – ο οποίος κατά πληροφορίες δεν είναι Χριστιανός – δεν είχε πρόβλημα να αναφερθεί στο Πατριαρχείο με τον επίσημο τίτλο του ως Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εν αντιθέσει με τον τούρκο Υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος, την Τρίτη, επιχειρώντας να δικαιολογήσει για ποιο λόγο απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον επίσημο τίτλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επικαλέστηκε τη διαφορετική θρησκευτική πίστη του και υποστήριξε ότι η λέξη «Οικουμενικό» αποτελεί θρησκευτικό τίτλο.

Κατά τ’άλλα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μόλις στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, είχε υποστηρίξει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι προκάτοχοί του δεν είχαν πρόβλημα με το εάν το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες της Διεθνούς Διασκέψεως των Αρχόντων του Πατριαρχείου με ομιλίες και τοποθετήσεις σχετικές με τις θρησκευτικές ελευθερίρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Τουρκία.

Ο διακεκριμένος Τούρκος Καθηγητής Χουσείν Χατεμί, στην ομιλία του, σημείωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει με ποιο λογικό επιχείρημα – όχι στενά νομικό – οι συμπατριώτες του δεν αναγνωρίζουν την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

“Εγώ και άλλοι που μοιραζόμαστε τις ίδιες σκέψεις αναγνωρίζουμε την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Μου προξενεί χαρά και δεν έχω κανένα πρόβλημα μάλιστα να βλέπω αναρτημένο τον σταυρό σε αίθουσες δικαστηρίων. Και δεν θα ήθελα μια Ευρώπη χωρισμένη από τον Χριστιανισμό” τόνισε ο Καθηγητής Χατεμί.

www.amen.gr/index.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *