Αυξήθηκαν τα ανασφάλιστα ,τα «νεύρα» των οδηγών , και μειώθηκαν τα θανατηφόρα

Η οικονομική κρίση έφερε αλλαγές και ανατροπές στον τρόπο που χρησιμοποιούν και οδηγούν το αυτοκίνητο οι Έλληνες , μειώνοντας σημαντικά τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα ,καθώς και τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους.
Ωστόσο παρατηρείται αύξηση των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους ενώ έχουμε και…..
αύξηση των ανεπαρκώς συντηρημένων αυτοκίνητων.
Από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ημερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με θέμα τις «Δράσεις για την Οδική Ασφάλεια σε περίοδο οικονομικής κρίσης», προκύπτει ότι από η μείωση των μετακινούμενων Ι.Χ. έχουμε και αντίστοιχη μείωση του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων στην περίοδο της κρίσης.
Σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φαίνεται ότι το 2011 τα θύματα από τροχαία μειώθηκαν από 1.553 το 2008 σε 1.087. Επίσης προκύπτει ότι έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς των οδηγών ανάλογα με την ταχύτητα κυκλοφορίας των οχημάτων. Ένα στα δύο οχήματα κυκλοφορεί στο δρόμο χωρίς επαρκή συντήρηση. Αυτό αποτελεί και παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων παρά τη μείωση της κίνησης.
Σχετικά με το θέμα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων επισημαίνεται ότι η έλλειψη ασφάλισης των αυτοκινήτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην χώρα μας παρά τη νομοθεσία η οποία προβλέπει πως για να περάσει από ΚΤΕΟ ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει ασφάλιση και το αντίστροφο. Εμπλοκή ενός ανασφάλιστου Ι.Χ. σε τροχαίο σημαίνει παραπομπή στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία να ξεπερνά χρονικά τον ενάμιση χρόνο.
Το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν με ταχύτητα μικρότερη των 60 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από το σπίτι, δηλαδή εντός πόλης. Το 8% συμβαίνει σε εθνικές οδούς και το 10% στους επαρχιακούς δρόμους.
Στην Ελλάδα τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18-44 ετών και καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη τροχαίων ατυχημάτων.

http://www.asfalisinet.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *