Στη «ζούγκλα» με τον Ταρζάν

Κάθε λιμάνι και καημός, κάθε καημός και… Παπανδρέου. Τον καημό του για την κλιματική αλλαγή ήθελε να εκφράσει και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η τύχη της χώρας μας, αλλά και της ευρωζώνης συνολικά, κρεμόταν κυριολεκτικά σε μια κλωστή.

Στο λιμάνι του Ντέρμπαν, στη…………
Νότιο Αφρική, ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε επιτέλους το ακροατήριο που αναζητούσε για να αναλύσει τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή.

Οσο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούσαν στις Βρυξέλλες για τη Νομισματική Ενωση, ο Παπανδρέου (ως νέος… Ταρζάν) βρισκόταν λίγο νοτιότερα από τις ζούγκλες της Νοτίου Αφρικής, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ντέρμπαν, στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

«Είμαι επίσης εδώ ως Ελληνας» (πρωτύτερα είχε παρουσιαστεί ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) είπε ο Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, και χτύπησε το καμπανάκι του συναγερμού για την οικολογική κρίση, αφού, όπως είπε, η οικονομική κρίση έχει τραβήξει όλο το ενδιαφέρον. Κανείς, πάντως, από το ακροατήριο δεν τον ρώτησε αν σκοπεύει να αντιμετωπίσει την οικολογική κρίση με την ίδια επιτυχία με την οποία εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, ιδίως μάλιστα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, που είπαν ότι η ιδέα του για δημοψήφισμα παραλίγο να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα.

Μιλώντας μάλιστα στο γαλλικό πρακτορείο, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες λέγοντας ακριβώς αυτό που τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς εδώ και δύο χρόνια: «Η δημοσιονομική πειθαρχία από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε και μια στρατηγική ανάπτυξης».

Ο Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα από τα προσφιλή του θέματα, την πράσινη ανάπτυξη. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου, όπως είπε, γίνονται επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σκοπό να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

«Φοβάμαι ότι κάνουμε πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα» είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του, μιλώντας και για την κλιματική αλλαγή και για την οικονομική κρίση, αλλά αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες και όχι στον εαυτό του.

Στόχος των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών είναι η επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας όλων των χωρών για τη μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου και, αν είναι δυνατόν, ακόμα χαμηλότερα.

Τέλος ξεχωριστή συνάντηση είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Γιάκομπ Ζούμα.

www.dimokratianews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *