Πώς μπορεί να ιδιωτικοποιείται το νερό;

Κάποιος είπε πως ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Αυτή η σκέψη φαντάζει λογική, αρκεί να βάλουμε τους απαραίτητους αστερίσκους.
Δε φαντάζομαι αυτός ο κάποιος να εννοούσε ότι οι λαοί θα πολεμήσουν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το νερό.
Διότι, όπως γνωρίζουμε, τους πολέμους και δη τους παγκοσμίους δεν τους αποφασίζουν και δεν τους προκαλούν οι λαοί.
Ο Πέτρος, ο Γιόχαν και ο Φραντς πάντοτε δουλεύουν ανέμελοι (ή λιγότερο ανέμελοι) στα τανκς.
Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφτ αποφασίζουν για τους πολέμους, γιατί είναι το τελικό μέσο της μεταξύ τους αναδιανομής του πλούτου μας.
Για να έχει νόημα όμως η ενδοκαπιταλιστική μάχη για το νερό, υπάρχει μια αναγκαία προυπόθεση: πρέπει το νερό να τους ανήκει!
Να είναι ιδιωτικό!
Στις χώρες του τρίτου κόσμου τους ανήκει εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, γιατί αυτούς κατάφεραν να τους βάλουν στο χέρι εξαρχής.
Στην υποσαχάρια Αφρική περίπου το 50% των κατοίκων σήμερα δεν εχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ αυτό στην πραγματικότητα υπερεπαρκεί για τις ανάγκες τους!
Αλλά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ελέγχουν το νερό των λαών της Αφρικής, προφανώς δεν το προσφέρουν άφθονο για να το κρατούν ακριβότερο.
Απλοί νόμοι της Αγοράς. Στις πλάτες των λαών και παίζοντας με τις ζωές τους.

Οι λαοί της Ευρώπης όμως είχαν σε μεγάλο ποσοστό ελεύθερη ή φτηνή πρόσβαση στο νερό.
Από την ώρα όμως που τα καρκινικά κύτταρα του Νεοφιλελευθερισμού άρχισαν να πολλαπλασιάζονται στο σώμα του άλλοτε προηγμένου κόσμου, τα πράγματα άλλαξαν.
Αυτή η ιδεολογία της καταστροφής που θέλει τα πάντα γύρω μας ιδιωτικά και είναι το εγχειρίδιο των Κυβερνώντων στις χώρες μας εδώ και χρόνια επιχειρούν και καταφέρνουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό.
Και στη χώρα μας φυσικά συμβαίνει πλέον το ίδιο, αφού την ιδεολογία αυτήν ασπάζονται οι ηγέτες της ΕΕ αλλά και της Κυβέρνησης.

Έτσι η ΕΥΔΑΠ μπήκε στη βιτρίνα προς πώληση, όπως οι πόρνες στο Άμστερνταμ.
Σφάζονται ποιος θα την πρωτοπάρει!
Και η εύλογη απορία που γεννάται είναι η εξής:
Αν είναι τόσο ζημιογόνος εταιρεία, τότε γιατί έχουν φαγωθεί οι επενδυτικοί κύκλοι να πωληθεί για να επενδύσουν σε αυτήν; Ποιος καίγεται τόσο για να επενδύει σε ζημιογόνες εταιρείες;
Αν λοιπόν είναι κερδοφόρος εταιρεία ή έστω εταιρεία με προοπτικές κερδοφορίας, τότε γιατί πωλείται;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κερδοφόρος-ξεκερδοφόρος, το νερό απαγορεύεται να ιδιωτικοποιείται.
Είναι φυσικός γήινος πόρος, πλούτος της Γης κι ανήκει στο λαό που ζει σ’ αυτή τη γη και προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών του.
Τελειωμένα πράγματα.

Ότι ισχύει για την ΕΥΔΑΠ, ισχύει προφανώς και για την ΕΥΑΘ που επίσης συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Πώς μπορείς να ιδιωτικοποιείς κάτι που είναι εκ φύσεως δημόσιο;;;

“Τα ποτάμια είναι αδέρφια μας. Σβήνουν τη δίψα μας, μεταφέρουν τα κανό μας και τρέφουν τα παιδιά μας. Αν σας πουλήσουμε τη γη μας μην ξεχάσετε να μάθετε και στα δικά σας παιδιά πως τα ποτάμια είναι αδέρφια όλων μας.”
(απ’ την απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων Σκουάμις στον Πρόεδρο των ΗΠΑ που ήθελε να αγοράσει τη γη τους το 1855. Οι Έλληνες Σκουάμις τι θα κάνουν;)

Λοιπόν, στο προκείμενο τώρα.
Πρωτοβουλία “SAVE GREEK WATER FROM PRIVATIZATION – ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ”

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για να δηλωθεί η αντίθεσή μας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του πολυτιμότερου αγαθού, νερού.
Αυτή τη στιγμή που γράφω έχουμε υπογράψει 4.222 άνθρωποι και η προσπάθεια μετράει μολις 3-4 μέρες.
Σύντομα θα έχουν γίνει πολλές χιλιάδες οι υπογραφές. Είναι σημαντική η ύπαρξη των υπογραφών αυτών ως επικοινωνιακό ατού ενάντια στα ανθρωποκτόνα Μνημονιακά σχέδια.

Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε όλοι έστω και με αυτό το ελάχιστο μέσο πίεσης (θα υπάρξουν και άλλα, να είστε σίγουροι!) για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας.
Το ότι ψηφίστηκε η Κυβέρνηση που προτίθεται να τα κάνει αυτά, δε σημαίνει ότι απονομιμοποιείται πολιτικά το αυτονόητο δικαίωμά μας να αντιδράσουμε στα σχέδιά της και να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την υλοποίηση του σχεδίου τους.
Αυτοί νομιμοποιούνται να κυβερνούν κι εμείς νομιμοποιούμαστε να αντιδρούμε.

Το νερό είναι δημόσιος πλούτος αδιαπραγμάτευτα.
Και οφείλουμε να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τον αυτονόητο δημόσιο χαρακτήρα του.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *