Μηδαμινής αξίας για την ευρωζώνη η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ

Σε μόλις τρεις επισημάνσεις για την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%, από…

0,75% προηγουμένως, προέβη η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την ίδια, η συνεχιζόμενη ενίσχυση του ευρώ στους τίτλους σταθερού εισοδήματος δεν θα επηρεάσει την περιφέρεια.

«Οι περισσότερες από τις πρόσφατες εισροές στην περιφέρεια προέρχονται από το εσωτερικό της Ευρωζώνης. Αυτό αναστρέφει μερικώς κάποια μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια. Δεύτερον, ο κίνδυνος μετατροπής έχει μειωθεί ενώ έχει αποτυπωθεί πλήρως στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, σύμφωνα με τα μοντέλα μας», διευκρινίζει η Deutsche Bank.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, η μείωση του επιτοκίου είναι μηδαμινής αξίας.
«Είναι σημαντικό για τα ευρωπαϊκά ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας, διότι ενθαρρύνει τη μεταφορά κεφαλαίων.

Αποθαρρύνει όμως την πρόωρη πληρωμή των φθηνών τριετών δανείων (LTRO) και τυχόν αύξηση του επιτοκίου EONIA, μειώνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω συρρίκνωσης του ισολογισμού», προσθέτει.

Ωστόσο, η σημαντικότερη επίδραση της απόφασης της ΕΚΤ, είναι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού της Ευρωζώνης και πως η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα κατά τους επόμενους μήνες.

Πιθανές απαντήσεις θα μπορούσαν να είναι υπό τη μορφή της λεκτικής καθοδήγησης, όμως οι κίνδυνοι φαίνεται να οδηγούν το ευρώ προς καθοδική κατεύθυνση, με το πιθανότερο σενάριο των επόμενων μηνών να βρίσκει το ευρωπαϊκό νόμισμα στο 1,20 δολ., καταλήγει η Deutsche Bank.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *