ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ένας τόπος με σημαντικές αρχαιολογικές και γεωεπιστημονικές αξίες προσβάλλεται από την εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Α.

Σύμφωνα με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, η περιοχή της Λαυρεωτικής αποτελεί προστατευόμενος και οικολογικά ευαίσθητος Γεώτοπος. Η περιοχή υπήρξε αντικείμενο μελέτης και έργου συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ανάδειξης γεωτόπων-γεωπάρκων και της συμβολής στην……
αειφόρο ανάπτυξη.

Με το Έργο «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΕΩΤΟΠΩΝ – ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ, ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», το ΙΓΜΕ στοχεύει στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του καθώς και την ανανέωση των αντικειμένων του, για την ανταγωνιστική και φιλοπεριβαλλοντική παρουσία του σε εθνικό και διεθνές σύγχρονο επίπεδο.

Στόχος είναι η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, μέσα από την προστασία και διατήρηση της γεωλογικής κληρονομιάς και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Σκοπός του παρόντος Υποέργου είναι ο σχεδιασμός δυνητικών γεωπάρκων σε δύο επιλεγμένες περιοχές για την προώθηση του γεωτουρισμού και εν γένει του ήπιου τουρισμού.

Οι δύο περιοχές επελέγησαν από ένα σύνολο 12 περιοχών του υποέργου τρία (3), που αφορά στο σχεδιασμό γεωδιαδρομών. Οι 12 αυτές περιοχές καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τα ακόλουθα κριτήρια:

√ σημαντικές γεωεπιστημονικές αξίες: τουλάχιστον μία ή δύο θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές, με αντιπροσωπευτικότητα, υψηλή επιστημονική αξία, εξαιρετικά χαρακτηριστικά

√ γεωποικιλότητα, πυκνότητα γεωτόπων

√ άλλες αξίες, π.χ. αρχαιολογικές, οικολογικές, πολιτιστικές, κλπ., σε μία ολιστική προσέγγιση

√ καλές συνθήκες πρόσβασης ή με προοπτικές για άμεσα υλοποιήσιμες ήπιες παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση

√ ενδιαφέρον και συνεργασία της τοπικής κοινωνίας (τοπικές αρχές, κάτοικοι) για τη δημιουργία γεωπάρκου
Οι δύο εξ αυτών των 12 περιοχών, ήτοι η 1) περιοχή ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, και η 2) ευρύτερη περιοχή ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ ικανοποιούν επί πλέον σε μεγάλο βαθμό και τα ακόλουθα κριτήρια:

√ ικανό μέγεθος περιοχής

√ κάποιες συνθήκες διαχείρισης, που υπάρχουν ή χτίζονται σταδιακά, πχ. ένα κέντρο υποδοχής, ερμηνείας, πληροφορίας.

√ κάποιες υποδομές και ευκολίες, π.χ. υποδομές διαμονής, διατροφής, διασκέδασης

√ τομείς προστασίας στο σύνολο του δυνητικού γεωπάρκου.

√ αυξημένο ενδιαφέρον και συνεργασία του τοπικού πληθυσμού και κυρίως των τοπικών αρχών.

√ μεγαλύτερος βαθμός ωριμότητας συνθηκών για τη δημιουργία γεωπάρκου

Ως εκ τούτου επελέγησαν για τις μελέτες σκοπιμότητας και το σχεδιασμό δημιουργίας – ανάδειξης γεωπάρκων.

Δυνητικό Γεωπάρκο Λαυρεωτικής

Η περιοχή της Λαυρεωτικής στη ΝΔ Αττική, είναι γνωστή για την μεταλλευτική δραστηριότητα από την αρχαιότητα, όπως και για το ρόλο που έχει παίξει στην τεχνολογική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε μέταλλα και ορυκτά, περισσότερα από 200 ορυκτά έχουν εντοπισθεί, μερικά με ονόματα που θυμίζουν την περιοχή και τη μεταλλευτική της ιστορία.

Το Λαύριο απετέλεσε σημαντικό μεταλλουργικό κέντρο από το 3.000 π.Χ. και προμήθευσε όλους του μεγάλους πολιτισμούς του Αιγαίου με ασήμι, μόλυβδο και χαλκό. Είναι γνωστή η καταλυτική σχέση του ορυκτού πλούτου του Λαυρίου με την ακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Ο άργυρος από το Λαύριο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των ασημένιων νομισμάτων της Αθήνας που κυριαρχούσαν στις εμπορικές συναλλαγές για αιώνες. Αφού εγκαταλείφθηκε για πολλούς αιώνες μια καινούρια μεταλλευτική περίοδος άρχισε τον 19ο αιώνα που διήρκεσε με διακυμάνσεις μέχρι το 1990.

Σημαντική γεωλογία, γεωμορφολογία, άφθονες και σημαντικές μαρτυρίες, μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας, βιομηχανική αρχαιολογία και βιομηχανική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζουν την περιοχή και συνθέτουν την πλούσια γεωλογική, μεταλλευτική, μεταλλουργική, πολιτιστική, πολιτική ιστορία της.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά τη φάση του απογραφικού σταδίου γεωτόπων, επιβεβαιώθηκε ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής εκπληρεί σε μεγάλο βαθμό τα επιστημονικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και τουριστικά κριτήρια που είναι απαραίτητα για την ένταξη της περιοχής στα δυνητικά γεωπάρκα της χώρας. Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί ένας ικανός αριθμός γεωτόπων μερικοί από τους οποίους ιδιαίτερης γεωεπιστημονικής ή/και πολιτιστικής αξίας. Ο αριθμός αυτός των γεωτόπων θα αυξηθεί, θα εμπλουτισθεί και θα προταθούν 4-5 ενδεικτικές γεωδιαδρομές.

Lavreotiki Geopark Enclosure II 1

Lavreotiki Geopark Enclosure II 7

http://forkeratea.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    ολα τα ειχε το λαυριο το χυτα του ελλειπε
    προταση
    το χυτα να το φιαξουνε
    στο ψυχικο η στο καστρι στην εκαλη στο διονυσο
    ασχημα θα ειναι ραγκουση εβραιε

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΕΓΩ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ…
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΓΩΝΑ ΙΣΑΞΙΟ ΜΕ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΥΨΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΚΟΥΒΑΡΑ-ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΛΕΙΣΤΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ…
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
    ΑΑΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΓΩΝΗΣΤΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΗ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ…
    (ΚΑΒΑΤΖΕΣ – ΜΙΖΕΣ – ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ – ΠΟΥΣΤΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ)ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΩ.

    ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΕ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΠΑΝΤΑ…

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *