Προς το υπουργείο ανάπτυξης. Προς το υπουργείο οικονομικών

Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη


Κύριοι των υπουργείων ανάπτυξης – οικονομικών υπάρχει μια τεράστια αντιαναπτυξιακή – φορολογική τρέλα στον φόρο ακινήτων…

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, γκαράζ, κάμπινγκ, αποθήκες, νταμάρια κτλ κτλ) οι οποίες ασκούν την δραστηριότητα τους πάνω σε μεγάλες ή μικρές εκτάσεις τις οποίες έχουν ενοικίαση από αγρότες ή άλλους ιδιώτες.

Όλοι οι αναπτυξιακοί νόμοι προέβλεπαν και επιδοτούσαν επενδύσεις σε ενοικιασμένα χωράφια – γήπεδα, εφόσον είχαν συμβόλαιο μίσθωσης πάνω των είκοσι χρόνων.

Σήμερα όμως, με τον νέο φόρο ακινήτων καλούνται οι ιδιοκτήτες γης να δηλώνουν και να φορολογούνται ως ιδιοκτήτες των επαγγελματικών εγκαταστάσεων που έχουν κτίσει οι μισθωτές στα ακίνητα – γήπεδα που τους έχουν μισθώσει οι ιδιοκτήτες.

Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι τρελό, για τον λόγο ότι ο αγρότης πχ που έδωσε με τριάντα χρόνια μισθωτήριο μια έκαστη είκοσι στρεμμάτων σε μια τουριστική εταιρία η οποία σήμερα έχει κτίσει 3000 τμ ξενοδοχείο, δεν είναι σε θέση να πληρώνει τους τεράστιους φόρους ακινήτων που προκύπτουν και τα οποία βέβαια δεν είναι ούτε δικά του, ούτε ασκεί κανέναν έλεγχο στον ξενοδόχο αν κτίζει γκρεμίζει επεκτείνει το ξενοδοχείο του.

Τα κτίσματα είναι πάγια της τουριστικής εταιρείας, ο αγρότης απλά παραχώρησε γυμνό το χωράφι στην τουριστική εταιρία έναντι ενός μισθώματος.

Ο ιδιοκτήτης – αγρότης δεν έχει σχέση με την τουριστική εταιρία, παρά μόνο ως ιδιοκτήτης της γης την οποία μίσθωνε για τριάντα χρόνια στην τουριστική εταιρία, για κάθε νόμιμη χρήση.

Εκτός του ότι είναι παράλογο και τρελό, είναι και 1000% αντιαναπτυξιακό, γιατί πλέον δεν θα ξαναδοθούν με ενοίκιο εκτάσεις προς προσωρινή ή μακροχρόνια εκμετάλλευση, σε εταιρείες που μπορεί να ενδιαφέρονται να τις αξιοποιήσουν.

Υπάρχουν και φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες ξενοδοχεία χοιροτροφικιές μονάδες οι οποίες έχουν εγκατασταθεί σε μισθωμένες εκτάσεις.

Τι θα γίνει εδώ; Τι δουλειά έχει ο ιδιοκτήτης της γης με τις εγκατάστασης του επιχειρηματία;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *