Ανδρέας Γεωργιου Παπανδρέου «Ε.Ο.Κ., ο λάκος των λεόντων».

Ευρωπαϊκή πολιτική

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σαν προεκλογικά συνθήματα χρησιμοποίησε το 1981 τα «έξω από το ΝΑΤΟ», «έξω από την Ε.Ο.Κ.» . Ένα ακόμα σύνθημα εναντίον της Ε.Ο.Κ. που είχε χρησιμοποιήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν «Ε.Ο.Κ., ο λάκος των λεόντων».
Η πρώτη επίσημη «συνολική τοποθέτηση» της κυβέρνησης Παπανδρέου πάνω στη διαπραγμάτευση της Εντολής (και την Κοινότητα στο σύνολό της) έγινε μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, στις 26 Οκτωβρίου 1981, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, από τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών Ασημάκη Φωτήλα. Το κείμενο που κατατέθηκε έθεσε τα προβλήματα που…..
αντιμετώπιζε η Ελληνική οικονομία, και προχωρούσε σε προτάσεις πολιτικής της Κοινότητας, «προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαπεριφερειακές ανισότητες και να ενισχυθούν οι χώρες του Νότου της Ευρώπης».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας κατέθεσε μνημόνιο στην Ε.Ο.Κ. με το οποίο ουσιαστικά ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η πρότασή του απορρίφθηκε κατά το σκέλος των ειδικών προνομίων ενώ έγινε δεκτό το σκέλος της οικονομικής ενίσχυσης που οδήγησε στα Μ.Ο.Π.[14] Η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ. με τους ίδιους όρους με τα άλλα μέλη.
Κατά την περίοδο διακυβέρνησής του η Ελλάδα τελικά δεν αποχώρησε από την Ε.Ο.Κ. και από το ΝΑΤΟ και η σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση για τις αμερικανικές βάσεις ανανεώθηκε χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις.
Τον Μάρτιο του 1985, με πρότασή του [14], το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιέρωσε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (Μ.Ο.Π.), η εφαρμογή του οποίου στόχευε στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών διαρθρώσεων στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Κοινότητας. Τα έξι από τα επτά Προγράμματα των MOΠ αντιστοιχούσαν στα έξι Διαμερίσματα που ήταν τότε χωρισμένη η Ελλάδα (Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, Νήσοι Αιγαίου, Κρήτη και Αττική), ενώ το τελευταίο ήταν θεματικό (MOΠ Πληροφορικής). Η εφαρμογή των Μ.Ο.Π. στην Ελλάδα έγινε αρχικά την περίοδο 1983-1989 ενώ επεκτάθηκαν χρονικά μέχρι το 1993[15]. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας [16] “η εφαρµογή των ΜΟΠ στην Ελλάδα δεν ήταν ικανοποιητική λόγω ανεπαρκούς προετοιµασίας και έλλειψης εµπειρίας. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα κονδύλια των ΜΟΠ µεταφέρθηκαν χρονικά και ενσωµατώθηκαν στο ΚΠΣ 1989-93.”. Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών “Η σημασία των ΜΟΠ όμως ήταν πολύ μεγαλύτερη των πρόσθετων πόρων που εγκρίθηκαν τότε για την Ελλάδα γιατί εγκαινίασαν την προσπάθεια για την ανάπτυξη διαρθρωτικής πολιτικής από πλευράς Ε.Ε., η οποία αποκρυσταλλώθηκε το 1988 στη νέα διαρθρωτική πολιτική, το πρώτο «πακέτο Delors».”[17]

http://el.wikipedia.org/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

11 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ.
    ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΠΟΥ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΖΩΡΤΖ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ ΜΕΣΑ.

    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Ο Δημιουργός της ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Α.Παπανδρέου ευθύνεται για το κατρακύλισμα της χώρας με τα τόσα δάνεια που πήρε απο το εξωτερικό προκειμένου να δημιουργήσει τρείς γενιές κηφήνων μεν αλλά ορκισμένων ψηφοφόρων του …
    Ο ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ αμερικανός πολίτης ΓΑΠ είναι – απλά – πολύ χειρότερος: είναι ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.
    "Το μήλο κάτω απο τη μηλιά πέφτει …"
    Βέβαια, ο μπαμπάς ήταν πιο έξυπνος: ακόμη και όταν είχε πέσει στο ναδίρ της πολιτικής και ατομικής αξιοπρέπειας (ως … δανειολήπτης απο τους υπουργούς του προκειμένου να ζει πολυτελέστατα με τη Μιμή στο παλάτι της Εκάλης) είχε φροντίσει έτσι ώστε πάμπολοι ελεεινοί χρυσά-αμοιβόμενοι "δημοσιογράφοι" να τον εξυμνούν …
    Ο ΓΑΠ μάλλον δέν θα τα καταφέρει:
    Όταν αποκατασταθεί η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην Ελλάδα, αυτός (ως αρχηγός της σημερινής ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ) και οι όμοιοί του ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου κλπ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ στην Πλατεία Συντάγματος μετά απο τις σχετικές δίκες. Ο – πρώην φίλος τους – Τσαουσέσκου και η Έλενα τους περιμένουν …

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ανίκανος (δεν μπορεί ούτε να διαβάσει καλά-καλά τους λόγους που του γράφουν),
    Ανεπάγγελτος (δεν δούλεψε ΠΟΤΕ του – κατευθείαν υφυπουργός και υπουργός στις κυβερνήσεις του μπαμπά του),
    Ηλίθιος (προσπάθησε να "βάλει" ξανά στη θέση της την αλυσίδα του ποδηλάτου του … εν κινήσει)
    Ψεύτης ("Λεφτά Υπάρχουν"),
    Εθνικός Προδότης (καταψήφηση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υπέρ σχαδίου Ανάν …),
    Άθεος, Εθνομηδενιστής.
    Όταν τον διόρισε ο μπαμπάς του στο ΥΠ.ΕΞ. κουβαλούσε μαζί του στα ταξίδια στο εξωτερικό ολόκληρο στρατό απο υπαλλήλους οι οποίοι φρόντιζαν τα email του, τις επαφές του, τις "ανακοινώσεις" του προκειμένου να φταχτεί το "αρχηγικό προφίλ" του.
    Ακόμη και ο ανδρισμός του αμφισβητείται (μήπως δεν είχε για σύμβουλό του τον αρχι-πούστη Βαλλιανάτο όταν ο μπαμπάς του τον είχε διορίσει στο ΥΠ. Παιδείας ?)
    Άραγε πότε θα μας δείξει το πιστοποιητικό βάφτισής του ? Σε ποιά Εκκλησία καταχωρήθηκε ?
    Μήπως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ του όνομα είναι Jeffrey ?
    Όταν το τομάρι του θα παραμένει κρεμασμένο στο Σύνταγμα ένα "επίθετο" θα του απομείνει – με αυτό θα τον θυμούνται οι επόμενες γεννιές: ΠΡΟΔΟΤΗΣ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2009

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (Φωτο:Αρχείου)ΠΑΣΟΚ —
    Μήνυμα του Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

    "Η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία. Σήμερα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα «Περήφανα Γηρατειά» του Ανδρέα Παπανδρέου, βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους.

    Γιατί τους έχει αφαιρεθεί ακόμη και αυτό που οι ίδιοι θεωρούν το πολυτιμότερο αγαθό: Η αξιοπρέπειά τους. Από περήφανοι άνθρωποι, έχουν καταντήσει επαίτες.

    Η σύνταξή τους δεν τους καλύπτει το μήνα.

    Δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες.

    Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό αλλά χρειάζεται ενίσχυση.

    Η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη.

    Δεν έχουν σωστή Ιατρική, Φαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη.

    Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται σεβασμό.

    Σεβασμό στους αγώνες που έχουν κάνει για την πατρίδα μας.

    Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια τους.

    Ζητούν αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

    Ζητούν να νοιώθουν ασφάλεια που μόνο το κράτος μπορεί να τους την παρέχει.

    Ζητούν απλά τα αυτονόητα.

    Για να μπορούν χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που τους είναι αφιερωμένη.

    Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα.

    Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.

    Για να μπορούν να ζουν."

    Reply
  5. Ανώνυμος

    H MIGES PANTA STA SKATA PIGENOUN KAI TA FTERATIS NA TA KOPSIS PALI EKI 8A PANE: O NONOS EINE O STROSKAN OI ELLINES EINE STA SKATA; EGO DEN KSERO TIPOTA AUTOS TO EIPE;APO GER

    Reply
  6. ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ

    ο μεγάλος είναι χειρότερος απο τον μικρό;
    η
    ο μικρός χείριστος του μεγαλύτερου;

    ιδού το αναπάντητο ερώτημα.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Διχως να παρει φορα,χειροκροτει,η περηφανη χωρα.Που χει ντουρο ηγετη σοσιαλιστη που γ…..
    και δερνει την αλλαγη,την αλλαγη!!!
    ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ << ΨΟΦΙΑ ΓΛΩΣΣΑ>>

    Reply
  8. Ανώνυμος

    ΕΔΩ ΠΑΠΠΑΣ, ΕΚΕΙ ΠΑΠΠΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ. ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΠΑΙΖΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΔΑΞΑΣ ΠΑΠΠΑΤΖΗΣ ΠΑΤΗΡ ΤΟΥ ΤΖΕΦΡΕΥ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *