ΟΗΕ: Μην στέλνετε τους παράνομους μετανάστες πίσω στη Βουλγαρία

Κάλεσμα προς τα κράτη της Ευρώπης να μην επαναπροωθούν παράνομους μετανάστες στη Βουλγαρία απηύθυνε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), προειδοποιώντας πως στα βουλγαρικά εδάφη οι μετανάστες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν «απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση»…

Σε έκθεσή της, η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει πως, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί κατά τα τελευταία χρόνια, στη Βουλγαρία οι αιτούντες άσυλο «συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως φαγητό και νοσηλεία, αντιμετωπίζουν μεγάλη καθυστερήση στην απογραφή τους, που μετέπειτα τους στερεί βασικά δικαιώματα, και κινδυνεύουν με αυθαίρετη κράτηση».

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση σε «αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου».

Βάσει της συμφωνίας του Δουβλίνου, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναπροωθούν παράνομους μετανάστες στη χώρα μέλος από την οποία εισήλθαν στα εδάφη της Ε.Ε. Ως χώρα που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της ενωμένης Ευρώπης, η Βουλγαρία είναι πύλη παράνομων μεταναστών στη Γηραιά Ήπειρο.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του εμφύλιου σπαραγμού στη Συρία. Συγκεκριμένα, το 2013, περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Βουλγαρία, τη στιγμή που κατά μέσο όρο οι αιτήσεις ετησίως δεν υπερέβαιναν τις 1.000 από την είσοδο της Σόφιας στην Ε.Ε το 2007.

Αναλυτικά η θέση της UNHCR ΕΔΩ

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *