Μας δένουν με νέο μνημόνιο

Ενώ η κυβέρνηση ποντάρει στο πρωτογενές πλεόνασμα για να επιτύχει συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους και να μπορέσουμε εν συνεχεία να βγούμε στις αγορές, διαπιστώνει – ή τουλάχιστον φοβάται – ότι η Γερμανία και….

οι συνοδοιπόροι της αλλάζουν στάση: Δεν θέλουν να διευθετηθεί το ελληνικό πρόβλημα με συρραφή εμβαλωματικών λύσεων, αλλά προτιμούν δοθεί ένα ακόμη πακέτο βοήθειας και να συναφθεί νέο Μνημόνιο, ώστε να παραμείνει η χώρα σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας. Ως ένδειξη αυτής της μεταστροφής απόψεων και επιδιώξεων των ισχυρών εταίρων-δανειστών μας ερμηνεύονται οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που μίλησαν για το ενδεχόμενο χορήγησης νέου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης.

Στη λογική αυτή εντάσσεται επίσης η δημοσιοποίηση εκτιμήσεων της Κομισιόν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν από το 2015, όπως και η ανακύκλωση σεναρίων περί υπαρκτού κινδύνου Gexit.

Κυβερνητικοί παράγοντες και οικονομικοί αναλυτές τονίζουν σε συζητήσεις τους ότι αυτό που φάνηκε αρχικά ως ξαφνική μεταστροφή υπέρ της Ελλάδας, υποκρύπτει άλλους σχεδιασμούς και στόχους.

Οπως επισημαίνουν, το ότι δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση να διευκολυνθεί η χώρα για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, φαίνεται και από την αρνητική στάση της τρόικας στις προτάσεις που διατυπώνονται από ελληνικής πλευράς για τη χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, και την ανακύκλωση ειδικών ομολόγων για τις τράπεζες.

Με αυτές τις προτεινόμενες λύσεις το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να καλύψει κατά μεγάλο μέρος το χρηματοδοτικό κενό, ώστε εάν εξασφαλίσουμε και κάποιες “διευκολύνσεις” από πλευράς πιστωτών, να μπορεί καλυφθεί το υπόλοιπο με περιορισμένη προσφυγή στις αγορές το τελευταίο τετράμηνο του έτους

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *