Διευκρινίσεις Λοβέρδου για Ασφαλιστικό – Εργασιακά


Τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την αίτηση για συνταξιοδότησή τους δίνει σε όσους εργαζόμενους έχουν επιλέξει να βγουν στη σύνταξη από το Δημόσιο δίνει ο νόμος που κατατίθεται, σήμερα, στη Βουλή, όπως είπε, σήμερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πέμπτη ή Παρασκευή θα γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο που καταλήξει σε όλες τις ρυθμίσεις.

Ο υπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα μέτρων ήταν αναγκαίο για να μπει η χώρα σε φάση ανάκαμψης. τρία χρόνια στη φάση της ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση του Ασφαλιστικού από την “τρόικα” ήταν θετική.
Αναφορικά με το τι πέτυχε το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και και ένα ποσό …

… από τη 13η και 14 σύνταξη των φτωχότερων στρωμάτων. Είπε, επίσης, ότι απαλείφθηκε η ρύθμιση πως όσοι παραιτούνται από 1ης-1ου-2010 θα συνταξιοδοτούνται με το νέο σύστημα και πως διατηρείται το γενικό όριο συνταξιοδότησης με το νέο σύστημα.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός προσαρμογής για έξοδο από την εργασία δεν αντιστρατεύεται το όριο των 65 ετών και σημείωσε ότι μετά το 2020 θα εξεταστεί το προσδόκιμο ζωής και αναλόγως θα καθορίζεται και η μείωση η αύξηση στην παραμονή στην εργασία κατά 4 μήνες (ανά τρία χρόνια).
Για τα εργασιακά τόνισε ότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα περιέχει όλες τις αλλαγές. Υπογράμμισε ότι στο τελικό μνημόνιο με την “τρόικα” υπάρχει ρύθμιση για αύξηση του ορίου απολύσεων στις επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων από το 2% στο 4%, κάτι που θα καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Για το θέμα της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης είπε ότι σκέψη του υπουργείου είναι ει δυνατόν να μην διαφοροποιηθεί το ύψος της, αλλά να δίνεται η δυνατότητα να καταβάλλεται σε ένα εξάμηνο, χωρίς προκαταβολή.
Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι καθιερώνεται μαθητεία ενός έτους με μικρότερη αμοιβή, την οποία θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ.

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής τους, αλλά ρυθμίζεται ότι αυτές μπορούν να αποκλίνουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Για το θέμα του ΛΑΦΚΑ διευκρίνισε ότι αυτός αφορά μόνο την κύρια σύνταξη και όχι την επικουρική και ότι η περικοπή θα αρχίσει από την 1η Αυγούστου.

Στη συνέχεια επέκρινε όλους όσοι, όπως είπε, όλο το τελευταίο διάστημα επέλεξαν το δρόμο της υπονόμευσης, της τρικλοποδιάς και την επιτάχυνση της καταστροφής της χώρας. “Αλλά δεν θα τους περάσει. Ας τους κρίνει ο ελληνικός λαός” σημείωσε.
enet

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *