Οι «ίσες αποστάσεις» είναι Κέντρο;

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Άκουσα την επικεφαλής του κινήματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ερωτώμενη από τον κύριο Χατζηνικολάου, να λέει ότι κρατά «ίσες αποστάσεις» από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Επισημαίνοντας αμέσως μετά, ότι ο νέος πολιτικός φορέας τοποθετείται στον….
χώρο του κέντρου. Τόσο το ένα, όσο και το άλλο, θα φανούν στην πορεία. Ας μου επιτραπεί μονάχα μια παρατήρηση, που έχει να κάνει με την ιδεολογική ταυτότητα των κεντρώων κομμάτων, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα αλλά και στην Ελλάδα.

Στην Ευρώπη, ο χώρος του πολιτικού κέντρου σ’ ένα μεγάλο βαθμό είναι εγγύτερα στη σοσιαλδημοκρατία, αφού οι φιλελεύθερες ιδέες που πρεσβεύουν, έχουν τις ρίζες τους στον ουμανισμό και στον ρεπουμπλικανισμό. Οι Ευρωπαίοι κεντρώοι, κυρίως των χωρών που λόγω κουλτούρας μοιάζουν με εμάς, δηλαδή οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία, αλλά δεν θεωρούν ότι οι αγορές από μόνες τους δίνουν τις λύσεις. Αντιθέτως, πιστεύουν στον παρεμβατικό ρόλο του κράτους, και στην κοινωνική του αποστολή. Το στοιχείο που διαφοροποιεί τα κεντρώα ευρωπαϊκά κόμματα από τη Συντηρητική Δεξιά και τη Σοσιαλιστική Αριστερά, είναι τα δικαιώματα των πολιτών, η ελευθερία ως προαπαιτούμενο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, και η κατοχύρωση στην πράξη των ίσων ευκαιριών. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αυτό που εμείς θεωρούμε ζητούμενο, δηλαδή το κράτος δικαίου, στην Ευρώπη, ακόμη και του Νότου, θεωρείται αυτονόητο. Γιατί, εκεί το κράτος δεν είναι ούτε πελατειακό, άρα κομματικό, αλλά ούτε και ανταγωνιστικό έναντι των πολιτών. Συνεπώς, για να έρθουμε στα ελληνικά δεδομένα, το «ελληνικό» κέντρο είναι μεν φιλελεύθερο λόγω της μεγάλης κληρονομιάς που άφησαν ηγέτες όπως ο Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, ο Σ. Βενιζέλος, ο Θ. Σοφούλης, ο Α. Παπαναστασίου κ.ά, αλλά παραδόξως εκφράζεται μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Άρα, ένα αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα κεντρώο κόμμα, πρέπει να είναι πολιτικά φιλελεύθερο και οικονομικά σοσιαλδημοκρατικό. Το ερώτημα λοιπόν στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η κυρία Μπακογιάννη, είναι: Πόσο κεντρώο μπορεί να είναι το νέο σχήμα, όταν η στελέχωσή του γίνεται από στελέχη της παραδοσιακής δεξιάς, αλλά και από ορισμένους που ταυτίζουν την ελεύθερη αγορά με τον φιλελευθερισμό;

statesmen.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΑΥΤΗΝ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ?ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΡΗΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ?ΔΕΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ!ΜΠΑ!ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ… ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ-ΜΙΚΡΟ- ΜΕ ΤΟΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ!…ΕΒΓΑΛΕ Η ΝΤΟΡΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΧΕΣΤΗΚ'Η ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ'ΑΛΩΝΙ…

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΜΕ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

    Reply
  3. kik

    Ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι, μόνο Έλληνες. ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ; ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΔΩΣΑΤΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΙ ΜΑΘΗΣΗΣ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *