Θέλουν συμφωνία ως τη Δευτέρα για να προλάβουν ντόμινο στις αγορές

Φοβούμενοι ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να ξεκινήσει ντόμινο στις αγορές αν παραταθεί η αβεβαιότητα με την Ελλάδα…
Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι πιέζουν να κλείσει παντί τρόπω συμφωνία μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια. Η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται στην «κόψη του ξυραφιού», με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την τελική της έκβαση. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το Σάββατο σε αξιωματούχους της Κομισιόν νέο ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων, που θα συζητηθούν σήμερα σε διαδοχικές συσκέψεις με εκπροσώπους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Οι προτάσεις αφορούν τον ΦΠΑ, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Του Χ. ΝΙΑΚΑ

Το νέο ελληνικό σχέδιο θα τεθεί σήμερα επί τάπητος, εφ’ όσον γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτό προς συζήτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το «πράσινο φως» αναμένεται ότι θα δοθεί σήμερα και εν συνεχεία η ελληνική αντιπροσωπεία- αποτελούμενη από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη – θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Ως λόγος συμμετοχής εκπροσώπου του ΔΝΤ –πιθανότατα του Πολ Τόμσεν – προβάλλεται το ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση των νέων προτάσεων.

Δεν είναι πάντως βέβαιο τι συναντήσεις-συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και με ποια σύνθεση κάθε φορά. Όπως μάλιστα διευκρίνισε χθες το βράδυ αξιωματούχος της ΕΚΤ, «συνομιλίες θα γίνουν μόνον εάν δώσει πράσινο φως η Κομισιόν, η οποία θα έχει αξιολογήσει προηγουμένως τις ελληνικές προτάσεις».

Οι ελληνικές προτάσεις

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, το ελληνικό πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις μέτρων και ρυθμίσεων:

– Τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6%, 12% και 23%), με κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά

– Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στο 62ο έτος

– Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

– Ελεγχος αποδοχών και προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

– Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο την περιστολή των ελλειμμάτων και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εφ’ όσον υπάρξει σύγκλιση απόψεων και κατ’ αρχήν συμφωνία επ’ αυτών των προτεινόμενων μέτρων, η συζήτηση θα επεκταθεί στα ζητήματα του αναπτυξιακού πακέτου και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *