Η απαγόρευση τους ξεσήκωσε

Η απαγόρευση τους ξεσήκωσε

Έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής του Λαγκαδά έχει…
προκαλέσει απόφαση του δασαρχείου να απαγορεύσει την υλοτομία, προκειμένου να προστατευτεί το δάσος. Σύμφωνα με το δασαρχείο, από τις υλοτομίες των προηγούμενων ετών αλλά και λόγω των φαινομένων λαθροϋλοτομίας, έχει εξαντληθεί η ικανότητα του δάσους να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων για θέρμανση. Ωστόσο οι κάτοικοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενόψει του χειμώνα οι ανάγκες για καυσόξυλα πολλαπλασιάζονται και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρόβλημα έθεσε σήμερα ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, μαζί με τους αντιδημάρχους και ομάδα πολιτών στον δασάρχη Λαγκαδά, Γρηγόρη Ευαγγελόπουλο. “Ζητούμε ίσες ευκαιρίες και τις νόμιμες παροχές που δικαιούνται οι συνδημότες μας” ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και ζήτησε την άρση της απόφασης του δασαρχείου.

“Οι άνθρωποι στην περιοχή περνούν δύσκολα και θεωρώ ότι η απόφαση του δασαρχείου ήταν βεβιασμένη και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών λαθροϋλοτομίας. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί του χρόνου και να βρεθεί μέχρι τότε ένας καλύτερος τρόπος διαχείρισης των δημοτικών δασών και αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας” σημειώνει ο δήμαρχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Διευκρινίζει, εξάλλου, ότι δεν έχει υπάρξει κάποια μελέτη από την οποία να προκύπτουν στοιχεία για τις διαστάσεις του προβλήματος.

“Η απόφαση ελήφθη για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών της περιοχής μας καθώς κρίθηκε ότι έχει εξαντληθεί η ικανότητα να καλύπτουν τέτοιες ανάγκες” σχολιάζει, από την πλευρά του, ο κ. Ευαγγελόπουλος. Διευκρινίζει δε ότι το δασαρχείο δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν δέντρα μέσα στα αγροκτήματά τους, να συλλέξουν ξερά όρθια ή κατακείμενα δέντρα και να μαζέψουν υπολείμματα υλοτομιών από τα δημόσια δάση στην περιοχή ή από καμένες εκτάσεις.

Η συνάντηση του δημάρχου με τον δασάρχη απέβη άκαρπη. Κατόπιν αυτής ο κ. Αναστασιάδης γνωστοποιεί ότι έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου και ο κ. Ευαγγελόπουλος επισημαίνει ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά από την πλευρά του δασαρχείου τον ερχόμενο Φεβρουάριο οπότε θα εκτιμηθεί πάλι η κατάσταση του δάσους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *