Το «Κόκκινο Βιβλίο» της Τουρκίας για την Ελλάδα

Δημοσίευμα στο «Κόκκινο Βιβλίο» αφιερώνει το CNN Turk, εννοώντας το ”Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας”, στο οποίο αναφέρονται οι εσωτερικές και οι εξωτερικές απειλές για την Τουρκία, σε βάθος πενταετίας. Με την λήξη των πέντε ετών, τόσο το
”Πολιτικό Έγγραφο”, όσο και το ”Στρατηγικό Έγγραφο” (που παρουσιάζει τις Αρχές Εφαρμογής του Πολιτικού Εγγράφου) αναθεωρούνται με βάση τα νέα δεδομένα. Αν φυσικά προκύψουν απρόοπτες εξελίξεις η αναθεώρηση γίνεται νωρίτερα.
Πρόκειται επομένως, για δύο Έγγραφα -”Πολιτικό” και ”Στρατηγικό”-, όπου στο μεν πρώτο καταγράφονται οι προβλεπόμενες απειλές κατά της Τουρκίας, στο δε δεύτερο αναφέρονται μέτρα, τα μέσα και οι τρόποι που θα χρησιμοποιηθούν έναντι των παραπάνω απειλών.
Θα μείνουμε στα αναφερόμενα για την Ελλάδα στο «Κόκκινο Βιβλίο», συμφώνως προς τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, όπως τα μεταφέρει το Onalert. Στο β’ εξάμηνο του 2010 υπήρξε αλλαγή στο «Κόκκινο Βιβλίο» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπου σημειώνονται εντυπωσιακά ανοίγματα σχετικά με τα θέματα εξωτερικής απειλής.
Αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι απειλές στην εξωτερική πολιτική», διαπίστωνε τότε η Zaman, η οποία πρόσθετε ότι «από εδώ και στο εξής το Ιράν, η Ελλάδα, το Ιράκ και η Ρωσία δεν εκλαμβάνονται ως απειλές». Επιπλέον, αναφερόταν ότι περιλήφθηκε η αρχή των μηδενικών προβλημάτων με τις γείτονες χώρες, την οποία προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.
Είναι προφανές, ότι απέτυχε παταγωδώς η επιχειρούμενη προσπάθεια του κ. Νταβούτογλου, και όπως γράφει τακτικά ο τουρκικός Τύπος, αντί για «μηδενικά προβλήματα», η Τουρκία έχει «μόνον προβλήματα». Αυτό δεν ισχύει μόνον ως προς την Ελλάδα, γι’ αυτό και ως «μικρής πιθανότητας απειλή» εκλαμβανόταν βάσει των τότε νέων δεδομένων η δυνατότητα της Ελλάδας να κηρύξει πόλεμο στο Αιγαίο και να απειλήσει στρατιωτικά την Τουρκία, σύμφωνα με το αντίστοιχο ρεπορτάζ της Radikal.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Νταβούτογλου όταν κατηγορείται από την τουρκική αντιπολίτευση ως ανεπαρκής («ο πιο βλάκας υπουργός που είχαμε από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας», είπε μέσα στην τουρκική βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), φέρνει ως παράδειγμα επιτυχίας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ως προς την άρση της απειλής του πολέμου σε βάρος της Ελλάδας (εφόσον επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κατά 12 ναυτικά μίλια), από τη λίστα των απειλών κατά της Τουρκίας ως αποτέλεσμα συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, έκαναν τότε λόγο οι εφημερίδες Yeni Safak και Cumhuriyet, αν και επισημαινόταν ότι μία ανάλογη απόφαση «είναι δυνατόν να ληφθεί μόνο από την εθνοσυνέλευση» της γείτονος χώρας.
Το «πρόβλημα των 12 μιλίων» δεν προσδιορίστηκε ως πρωταρχική απειλή, σημείωναν οι εν λόγω εφημερίδες μεταφέροντας πάντως επιφυλάξεις ως προς την πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης αλλαγής από την Τουρκία, επικαλούμενη τα συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο.
«Το Συμβούλιο Εθνικής ασφαλείας δεν έκανε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12 μίλια, το οποίο θα ήταν αιτία πολέμου για την Τουρκία», υποστήριζε από την πλευρά της η Hürriyet, η οποία υπογράμμιζε τον καταλυτικό ρόλο της Εθνοσυνέλευσης.
Επιπλέον, μεταδιδόταν από τότε ότι στο «Κόκκινο Βιβλίο» προστέθηκαν αναφορές που κάνουν λόγο για καταπολέμηση συνωμοσιών, με στόχο πραξικόπημα, και απειλών στον κυβερνοχώρο.
Δεν χρειάζεται να επαναληφθεί, ότι η Τουρκία προχωρά με μεθοδικά βήματα, καθορίζοντας τους στόχους της, όχι μόνον βραχυπροθέσμως αλλά και σε βάθος χρόνου.
Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι, ότι ο κάθε υπουργός στο Εξωτερικών παίζει προσωπικά παιχνίδια για να φανεί αρεστός στους Αμερικανούς, αφού δεν είναι μυστικό πως χωρίς την έγκρισή τους είναι σπάνιο να ορκιστεί ΥΠΕΞ. Τους είχε «ξεφύγει» ο Μολυβιάτης, αλλά φρόντισαν γρήγορα να αποκαταστήσουν την τάξη. Τι είδους «υπερήφανη εξωτερική πολιτική» μπορεί να ασκήσει η Ελλάδα, όταν οι αρμόδιοι δεν υψώνουν το ανάστημά τους;

Ο Μακεδών

http://www.voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *