Ένα κορίτσι από το Ηράκλειο διεκδικεί την καλύτερη δουλειά του κόσμου !

της Νίκης Ρωμανάκη

Το όνειρο κάθε Έλληνα επιχειρεί να κάνει πράξη η 24χρονη Άννα Φωτάκη από το Ηράκλειο που κατάφερε να….

προκριθεί στην τελική 25άδα των ανθρώπων που διεκδικούν μία από τις έξι καλύτερες δουλειές του κόσμου. Η Άννα πήρε μέρος στο διαγωνισμό του Υπουργείου Τουρισμού της Αυστραλίας που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο του όποιου χιλιάδες άνθρωποι υπέβαλλαν αιτήσεις για να διεκδικήσουν τις έξι καλύτερες δουλειές του κόσμου.

Ποιες είναι όμως οι έξι πολυπόθητες δουλειές; Chief funster (κωμικός) στη Νέα Νότια Ουαλία,lifestyle photographer (φωτογράφος μόδας) στη Μελβούρνη, taste master (γευσιγνώστης) στη Δυτική Αυστραλία και ακόμα τρεις: park Ranger (Δασοφύλακας’στο Κουήνσλαντ), wildlife caretaker (προστάτης της άγριας ζωής) στη Νότια Αυστραλία και outback adventurer (Εξερευνητής της έρημης αυστραλιανής ενδοχώρας) στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας

Taste Master
Η 24χρονη Άννα διεκδικεί τη θέση του taste master μαζί με 24 ακόμα ανθρώπους που επιλέχθηκαν ανάμεσα από χιλιάδες. Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει γύρω στην δυτική Αυστραλία για να ανακαλύψει τα καλύτερα οινοποιία, εστιατόρια και ντόπιους παραγωγούς και να μοιραστεί τις γαστρονομικές περιπέτειες αυτές με τον παγκόσμιο ιστό. Το πρώτο στάδιο επιλογής απαιτούσε που την υποβολή ενός βίντεο 30 δευτερολέπτων, είδε πάνω από 500,000 αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Ο τελικός νικητης για κάθε θέση θα επιλεγεί ανάμεσα από τους 25 που πέρασαν στο επόμενο στάδιο και το όνομά του θα ανακοινωθεί στις 21 Ιουνίου

Το μικρόβιο της γευσιγνωσίας
Απο μικρή η Άννα είχε μια έφεση στο καλό φαγητό ξεκινώντας από τα μυστικά της Κρητικής κουζίνας. Όταν μετακόμισε για σπουδές στην Σκωτία, η Άννα συνέχισε να καλλιεργεί το ενδιαφέρον της αυτό και ασχολήθηκε με την ομάδα Μεσογειακής Γαστρονομίας το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στην οποία μάλιστα εκλέχθηκε και πρόεδρος το 2010. Επίσης στην Σκωτία η Άννα δούλεψε για το website Yelp, ένας ιστότοπος με κριτικές εστιατορίων το οποίο έχει παγκόσμια δημοτικότητα. Τον τελευταίο χρόνο η Άννα ασχολήθηκε με το ουίσκι, ως Whisky Advisor σε γνωστό μαγαζί στο Γιορκ της Αγγλίας. Το prismanews.gr μίλησε με την Άννα που μοιράστηκε τις σκέψεις και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.

Πως αποφάσισες να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό;

Ήταν μια απόφαση τελευταίας στιγμής! Είχα δει τις διαφημίσεις στο Facebook αλλά και σε διάφορα ενημερωτικά website και ο τρόπος συμμετοχής ήταν αρκετά απλός ! Το Υπουργείο Τουρισμού της Αυστραλίας είχε κάνει ένα παρόμοιο διαγωνισμό πριν από 4 χρόνια για μια θέση φύλακα στο νησί Χάμιλτον στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.
Η θέση του Taste Master (άρχοντα της γεύσης) θέλει έναν τυχερό να ανακαλύψει τα γαστρονομικά μυστικά της δυτικής Αυστραλίας. Από μικρή έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το καλό φαί αλλά και να ταξιδεύω και να γνωρίζω άλλες χώρες μέσα από την κουζίνα τους. Η δουλειά φαινόταν πάρα πολύ ελκυστική και αποφάσισα γιατί όχι;

Ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος περίμενες ότι θα σε επέλεγαν ανάμεσα από τόσους διαγωνιζόμενους και θα έπαιρνες μια θέση στην τελική 25άδα;

Καθόλου! Να φανταστείς το είχα ξεχάσει! Είχα κάνει την αίτηση από Αγγλία (γι’αυτό και με έχουν κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο) αλλά δεν νομίζω ότι περίμεναν ότι θα φέρω κάποιο Ελληνικό στοιχείο ή ότι θα έκανα την καμπάνια μου από την Kρήτη! Συνολικά στον διαγωνισμό μας είπαν ότι συμμετείχαν περίπου 650,000 άτομα από 200 χώρες ενώ για την θέση του Taste Master ήμασταν κοντά στους 45,000. Εννοείται πως δεν το περίμενα! Οι υπόλοιποι 24 είναι εντελώς διαφορετικοί – υπάρχει και ένας master chef finalist των ΗΠΑ! Κάτι θα είδαν στην αίτηση μου και το γεγονός ότι πέρασα στο δεύτερο στάδιο είναι ήδη κάτι φοβερό για εμένα!

Ποια είναι η πιο σημαντική εμπειρία που αποκόμισες μέχρι στιγμής από τη συμμετοχή σου στο διαγωνισμό;

Υπάρχουν πολλές ! Η όλη εμπειρία του δεύτερου αυτού σταδίου του διαγωνισμού μου έχει μάθει πάρα πολλά. Καταρχάς να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους- πάντα θα υπάρχει κάποιος περισσότερο καταρτισμένος επαγγελματικά, με συνδέσεις ή εμπειρίες και αυτό ισχύει για όλες τις δουλειές. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσεις όσο το καλύτερο μπορείς με τις δυνατότητες που έχεις! Ούτος η άλλως από το ταξίδι μαθαίνεις τα περισσότερα, όχι από το ποσό γρήγορα φτάσεις στον προορισμό σου! Επίσης θέλω να προσθέσω ότι η συμπαράσταση φίλων και γνωστών είναι πραγματικά απίθανη και συγκινητική- έχω λάβει μηνύματα υποστήριξης από όλο τον κόσμο! Το στάδιο αυτό απαιτεί έντονη αυτοπροβολή, κάτι που δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερη καλή ή άνετη με την ιδέα. Οι φίλοι είναι αυτοί που θα σου πουν :άντε προχώρα είμαστε πίσω σου!

Στην Αυστραλία καλείσαι να δουλέψεις ως taste master και αυτή είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα δουλειά. Ποια είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου για σένα;

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση γιατί ακόμα δεν έχω προσανατολιστεί επαγγελματικά και γενικά τα ενδιαφέροντα μου με τραβάνε σε σχεδόν αντίθετες κατευθύνσεις ! Κάτι που να συνδύαζε ταξίδια και να σπάει την μονοτονία νομίζω θα ήταν ένας όμορφος τρόπος ζωής! Taste Master για μένα θα ήταν μια φοβερή δουλεία και ευκαιρία για κάτι εντελώς διαφορετικό!

Αν τελικά κερδίσεις τον διαγωνισμό και πάρεις τι θέση πόσο δύσκολο θα είναι για σένα να επιστρέψεις στην Ελλάδα της κρισης και να αναζητήσεις εδώ δουλειά;

Νομίζω αυτός ο διαγωνισμός είναι ένας πολύ καλός και επιτυχημένος τρόπος προβολής της Αυστραλίας, και κάτι παρόμοιο θα ήταν επίσης πολύ θετικό για την εικόνα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι αν περνούσα στο τελικό στάδιο θα μπορούσα να γυρίσω πίσω και να επιχειρήσω μαζί με άλλους μια κίνηση θετικής προβολής της χώρας. Άλλωστε από γαστρονομία και μεράκι φημιζόμαστε, και πρέπει σαν χώρα, όχι μόνο να αναδειχθούμε σαν θετικός τουριστικός προορισμός, άλλα να ενθαρρύνουμε καινοτόμες ιδέες που να δίνουν ευκαιρίες στους νέους να μενουν και να δημιουργούν στον Ελληνικό χώρο! Μένω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό αλλά δεν σταματάω να κοιτάζω ευκαιρίες και στην Ελλάδα. Όσο αναφορά το πότε και το τι μόνο ο χρόνος θα δειξει !

prismanews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *