Δεν πλήρωσα επειδή εκκρεμούν προσφυγές….


Οχι 17, αλλά 8 χρόνια έχουν περάσει από τότε που του καταλογίστηκαν τα 5,5 εκατ. ευρώ χρέος στην Εφορία διατείνεται με επιστολή του ο κ. Τόλης Βοσκόπουλος, ο οποίος, όμως, δέχεται παράλληλα ότι οι φορολογικές του υποχρεώσεις γεννήθηκαν την περίοδο των οικονομικών ετών 1992-1997, δηλαδή εδώ και 18-19 χρόνια.

Μόνο που για την είσπραξη των εισοδημάτων των ετών αυτών καθιστά υπεύθυνη την πρώην σύζυγό του Σταυρούλα Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Βοσκόπουλου, οι φορολογικές υποθέσεις των ετών 1992-1997 εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και συγκεκριμένα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και εξηγεί:

* Του αποδόθηκαν παραβάσεις ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς της πρώην συζύγου του Σταυρούλας Παπαδημητρίου και των οποίων το περιεχόμενο «θεωρήθηκε αναιτιολογήτως και αβασίμως ότι αποτελούσε προσωπικό μου εισόδημα και όχι εισόδημα της ιδίας».

* Συνεπεία αυτού, οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν καταλογιστικές πράξεις σε βάρος του, οι οποίες του κοινοποιήθηκαν τα έτη 2000 και 2002 τονίζοντας ότι έχουν περάσει 8 χρόνια και όχι 17.

* Προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια αμφισβητώντας την ουσία των ένδικων καταλογισμών, αφού «ουδέποτε πραγματοποίησε το ύψος της προσδιορισθείσας εκ μέρους της φορολογικής αρχής φορολογητέας ύλης κατά χρήση, με την κατάθεση προσφυγών», ενώ παράλληλα κατέθεσε αιτήσεις αναστολής είσπραξης των ένδικων προστίμων και του φόρου εισοδήματος μετά των καταλογισθεισών προσαυξήσεων, που έγιναν δεκτές μέχρι εκδίκασης σε πρώτο βαθμό των υποθέσεων και έκδοσης οριστικών αποφάσεων.

* Οι προσφυγές του εκδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2002 και τον Νοέμβριο δημοσιεύτηκαν οι πρωτόδικες αποφάσεις, με ημερομηνία επίδοσης Ιούνιο 2003. Τον Αύγουστο του 2003 άσκησε εφέσεις και αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης πρωτόδικων αποφάσεων, που έγιναν δεκτές μέχρι να τελεσιδικήσει η έφεση. Οι εφέσεις εκδικάστηκαν Φεβρουάριο 2005 και οι αποφάσεις δημοσιεύτηκαν Ιούλιο 2005, κατά των οποίων επίσης άσκησε αιτήσεις αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εκδίκαση των οποίων έχει προσδιοριστεί και αναμένεται η συζήτησή τους. Τον Νοέμβριο του 2007 εκδικάστηκαν οι προσφυγές που άσκησε τον Ιανουάριο του 2003 κατά καταλογιστικών πράξεων που είχαν κοινοποιηθεί τέλη έτους 2002, και Μάιο 2008 δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις με ημερομηνία κοινοποίησης Νοέμβριο 2009. Τον Ιανουάριο του 2010 άσκησε εφέσεις κατά το μέρος που δεν έγιναν δεκτές οι προσφυγές του, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Τονίζει ακόμα ο κ. Βοσκόπουλος πως: «Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση κατά τον προσδιορισμό και την εκδίκαση των υποθέσεών μου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, μέρος των οποίων τώρα εκκρεμούν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ολες οι διαδικαστικές ενέργειές μου κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας προς υποστήριξη των δικαιωμάτων μου, όπως κάθε Ελληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη» και καταλήγει: «Τουλάχιστον ανακριβές, αν όχι κακόηθες» μπορεί να θεωρηθεί ότι δήθεν πέτυχε ευνοϊκή μεταχείριση λόγω της ιδιότητάς του ως γνωστού τραγουδιστή ή λόγω της ιδιότητας της συζύγου του ως πολιτικού, δεδομένου ότι η διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών κρατάει χρόνια.

**Απάντηση συντάκτη

Από τα όσα αναφέρει ο κ. Βοσκόπουλος προκύπτει ότι η φορολογική του υποχρέωση γεννήθηκε πράγματι το 1993 και από τότε πέρασε μια «βασανιστική» για το Δημόσιο και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης περίοδος 17 ετών εντός της οποίας δεν εισεπράχθη ούτε ένα ευρώ.

Ο λαϊκός τραγουδιστής αδυνατεί να υποστηρίξει ότι δεν χρωστά τα 5,5 εκατ. ευρώ (φόροι και προσαυξήσεις).

Η άσκηση αναιρέσεων και η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν εκκρεμοδικία.

Αλλωστε, η προσφυγή του στην αρμόδια για διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής του αδυναμίας επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και απορρίφθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 (όπως έγραψε η «Ε») σημαίνει αποδοχή του χρέους του, αφού μάλιστα εξαντλήθηκαν όλα τα νόμιμα περιθώρια.

Στην επιτροπή αυτή, εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων, μετέχουν εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Εφοριακών, άρα πρόσωπα ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία.

Εν τέλει, ακόμη και τα 8 έτη που, κατά τον κ. Βοσκόπουλο, πέρασαν από τότε που του κοινοποιήθηκαν καταλογιστικές πράξεις για τα χρέη του είναι πάρα πολλά για ένα κρατικό σύστημα συλλογής εσόδων, για ένα πολιτικό σύστημα που εποπτεύει την αλλαγή εσόδων και για ένα σύστημα απονομής της δικαιοσύνης που φροντίζει να υποστηρίζει αυτή την αλλαγή. *

www.enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *