«Πλήρης ανατροπή του μοντέλου διοίκησης»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ζήσης Κλεισιάρης μιλά στην SPNEWS για την δική του πρόταση, για την «Θεσσαλονίκη της Ανατροπής Κυβέρνησης –ΕΕ – ΔΝΤ- Καλλικράτη».
Στον Δημήτρη Συρμάτση
Ο κ. Κλεισιάρης απαντάει μακροσκελέστατα σε όλα όσα χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, για την….
προεκλογική ατζέντα, για τον Καλλικράτη και την οικονομική κρίση που μπορεί να τον πλήξει καθώς και για τον δικό του προσωπικό στόχο.
* Κ. Κλεισιάρη, τι είναι αυτό που θα αλλάξει από την επόμενη μέρα στο δήμο, αν αναλάβετε εσείς τα ηνία της πόλης ; Τι της λείπει και τι χρειάζεται η πόλη μας, κατά τη γνώμη σας ;
Για να αλλάξει κάτι στο Δήμο έχουμε καταθέσει τη συνολική μας πρόταση. Αυτή δεν απευθύνεται σε δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για να την υλοποιήσουν. Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε το τοπικό κράτος με τις υπάρχουσες δομές, υποχείριο της κεντρικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θέλουμε μικροδιορθώσεις αλλά πλήρη ανατροπή του μοντέλου διοίκησης. Οι προτάσεις μας θα έχουν νόημα, όχι μόνο εάν εκλεγούμε, αλλά εάν αγκαλιαστούν από τους εργαζόμενους της πόλης, εάν δημιουργηθεί ένα κίνημα για να παλέψουμε όλοι μαζί και τελικά να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση, για να επιβάλουμε πολιτικές προς όφελος των δημοτών και της ποιότητας ζωής, κόντρα σε διαχειριστικές προτάσεις και στη λογική του κέρδους.
Ζούμε σε μία πόλη, όπου η ανεργία φτάνει στο 20% ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει το 30%.
Πληρώνουμε τα υψηλότερα δημοτικά τέλη της χώρας και έχουμε μηδαμινές παροχές σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.
Το νερό αποτελεί εμπόρευμα και μεθοδεύεται με μεγάλη επιμονή η ιδιωτικοποίησή του.
Εδώ, όπου για τη δημοτική αρχή και τους υπόλοιπους υποψηφίους, η πόλη αρχίζει στην Αγγελάκη και τελειώνει στη Βενιζέλου, αφήνοντας τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα στη μοίρα τους. Μια βόλτα ενδεικτικά στην Αγίων Πάντων, στην Πλ.Αγίων Αναργύρων, στο Πάρκο του Αγίου Θεράποντα και στην πυκνοκατοικημένη Ανάληψη, θα επιβεβαιώσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι οι γειτονιές της πόλης έχουν μαραζώσει.
Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι ανεξάρτητα.
Ζούμε σε μια πόλη, όπου το κυκλοφοριακό παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες και το μόνο που γίνεται είναι ιδιωτικά πανάκριβα parking, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες μάλλον έχουν κολλήσει κάπου στο 1960. Το μετρό πάει για το 2015 (το νωρίτερο), την ίδια στιγμή που επιτρέπεται στους εμπόρους της Τσιμισκή να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν τις ώρες της μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης μεταξύ 10 με 12 το πρωί. Όποιος διασχίζει τη Φράγκων και τη Λέοντος Σοφού πρωινές ώρες, μάλλον θέλει να πάρει βραβείο υπομονής ή έχει άγνοια κινδύνου.
Η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποιεί εισπρακτικές επιδρομές και έχει εξελιχθεί σε μία αποκρουστική για το δημότη υπηρεσία.
Το Λιμάνι αντί να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων για τις μετακινήσεις τους, ιδιωτικοποιείται και μαραζώνει ακτοπλοϊκά.
Οι αναπλάσεις γίνονται με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, αν θυμηθούμε κιόλας ότι η τελευταία ανάπλαση που έγινε ήταν η νέα παραλία, η οποία κόστισε όσο 32 σχολεία.

Το επόμενο διάστημα η ΔΕΘ θα μεταφερθεί στη Σίνδο και ήδη πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους, προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη από την αξιοποίηση των χώρων της ΔΕΘ. Μάλιστα η υπουργός κ. Μπιρμπίλη είπε ότι θα αξιοποιηθεί ο χώρος και με οικονομικά κριτήρια, γεγονός που προοιωνίζει ότι θα συνεχισθεί το πάρτι των κατασκευαστικών εταιριών για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να γεμίσει η νέα παραλία με ταβέρνες και καφετέριες και η παλιά να υποδεχθεί γιoτ και θαλαμηγούς, καθώς την προορίζουν για μαρίνα.
Τέλος, ζούμε σε μία πόλη, όπου οι δημοτικές αρχές όταν μιλάνε για Τέχνη και Πολιτισμό, εννοούνε τις κιτς συναυλίες υποκουλτούρας παραμονές των Χριστουγέννων στην Αριστοτέλους και την Τέχνη του Μεγάρου Μουσικής, όπου για να πάει μία οικογένεια πρέπει να δώσει το ¼ του μισθού της.
Τι χρειάζεται:
Θέλουμε ο χώρος της ΔΕΘ να γίνει μητροπολιτικό πάρκο, να δοθεί σε ερασιτεχνικούς θιάσους, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πού να στεγαστούν, να γίνει κοιτίδα Τέχνης και Πολιτισμού με τη δημιουργία ποικίλων καλλιτεχνικών γεγονότων από Λέσχες Πολιτισμού και Στέκια Νεολαίας. Δεν πρέπει να οικοπεδοποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο και υποσχόμαστε στο λαό Θεσσαλονίκης ότι θα δώσουμε μεγάλο αγώνα για αυτό.
Η Δημοτική Τηλεόραση αλλά και όλα τα Δημοτικά Μέσα να περάσουν σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης από τους ίδιους τους εργαζόμενους με έμφαση στην πολιτική, τον Πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Δωρεάν γρήγορο internet για όλους, όπως υπάρχει σε πολλούς Δήμους ήδη.
Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη και οι φόροι για να ελαφρυνθούν τα εργατικά νοικοκυριά σε μία προοπτική διαγραφής των χρεών των Δήμων. Οι παροχές των Δήμων δεν είναι ανταποδοτικές αλλά συνιστούν υποχρέωση του Κράτους, στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνουμε φόρους.

Το κυκλοφοριακό δεν λύνεται με την κατασκευή νέων δρόμων και αρτηριών. Όσο περισσότερους δρόμους κατασκευάζεις, τόσο περισσότερο θα κυκλοφορούν τα ΙΧ. Πρέπει να ακολουθηθεί πολιτική περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου με κατασκευή μέσων ελαφριάς τροχιάς (τραμ, προαστιακός) τα οποία μπορούν να κατασκευασθούν με ευθύνη του ΟΣΕ, επέκταση και αναβάθμιση των λεωφορειοδρόμων και των ποδηλατοδρόμων, δωρεάν διάθεση από το Δήμο ποδηλάτων για τις καθημερινές μετακινήσεις. Όλα τα μέσα να είναι δημόσια ή και δημοτικά και να προσφέρουν ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες. Να γίνουν δημοτικά parking με δωρεάν στάθμευση. Είναι απαράδεκτο το parking στο νέο Δημαρχείο να κοστίζει το 1/5 ενός μισθού για μηνιαία στάθμευση. Να πεζοδρομηθεί όλο το ιστορικό κέντρο, χωρίς όμως τη θέση των αυτοκινήτων να πάρουν τραπεζάκια και καφετέριες και να επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο μαζικών μέσων μεταφοράς.
Να αξιοποιηθεί το Λιμάνι για τις μετακινήσεις των εργαζομένων, για τις οποίες πρέπει να απαιτήσουμε να μειωθούν δραστικά οι τιμές των εισιτηρίων. Ανέγερση Νέου Δικαστικού Μεγάρου, μέσα στο Λιμάνι.
Να αμφισβητήσουμε το σημερινό μοντέλο ανοικοδόμησης με αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Είναι πολλές οι φορές που όλοι σκεφτόμαστε ότι μας έχουν καταδικάσει να ζούμε σε αυτά τα άθλια κουτιά.

Να προστατεύσουμε τον πνεύμονα του Σέιχ-Σου. Εδώ, δεν έχουν αποτέλεσμα οι γνωστές οικολογικές φλυαρίες από τους επαγγελματίες του είδους δήθεν οικολόγους. Χρειάζεται να αμφισβητήσουμε σε όλο της την έκταση τη λογική του κέρδους, που θέλει να καταστρέφει δάση και να χτίζει τσιμέντα. Στην κατεύθυνση αυτή να δραστηριοποιηθούμε με τις επιτροπές κατοίκων που έχουν ενεργοποιηθεί πάνω στο θέμα αυτό.
Να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία με το ρόλο που έχει σήμερα και να μετεξελιχθεί σε απλή δημοτική υπηρεσία αναγκαία, φιλική και χρήσιμη για τον εργαζόμενο.
Να δώσουμε ζωή στις γειτονιές με την ερασιτεχνική καλλιτεχνική έκφραση να πλημμυρίζει τους δρόμους. Υπάρχει μεγάλη καλλιτεχνική κίνηση στην πόλη που σήμερα είναι αποκλεισμένη και δεν μπορεί να εκφραστεί.
Να συμβάλουμε σε ένα κίνημα κατάληψης εγκαταλελειμμένων κτιρίων από αστέγους αλλά και από καλλιτεχνικές ομάδες για να τα αναμορφώσουν και να τα χρησιμοποιούν.
Να λειτουργούν τοπικές συνελεύσεις, οι αποφάσεις των οποίων να εκφράζονται με άμεση εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να γίνονται δημοψηφίσματα για σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν. Ο ετήσιος προϋπολογισμός να συζητιέται και να εγκρίνεται με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Να δημιουργηθούν δημοτικές επιτροπές αλληλεγγύης για οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Να υπάρχουν πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την πρόνοια. Να μην εφαρμοσθεί ο θεσμός της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που παραδίδει τις κοινωφελείς υπηρεσίες στους ιδιώτες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος του Δήμου.
* Τελικά μιλήσαμε για τη Θεσσαλονίκη σε αυτή την προεκλογική περίοδο ; Είστε υπέρ στο ενδεχόμενο οι πολίτες να ψηφίσουν για το μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και όχι για το αύριο του τόπου τους ;
Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές. Οι εργαζόμενοι θα προσέλθουν στις κάλπες με κριτήριο τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις και την ανεργία που μπαίνει πλέον σε κάθε σπίτι, τις ανεβασμένες κοινωνικές ανάγκες που πλέον δεν ικανοποιούνται στο παραμικρό. Δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουν ότι σε μερικούς μήνες χάθηκαν κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, ότι καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και ότι θα δουλεύουν τετράωρα για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία. Να ξεχάσουν ότι με την Εφαρμογή του Καλλικράτη θα κλείσουν 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις και θα πεταχτούν στο δρόμο 35.000 εργαζόμενοι στους Δήμους. Να αποσπαστούν από την πραγματικότητα και να ξεχάσουν το μνημόνιο, το ΔΝΤ, την ΕΕ, τους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους των τραπεζών.
Όμως, όπως φαίνεται και παραπάνω εμείς μιλήσαμε και για τα τοπικά. Η σύνδεση όμως των τοπικών ζητημάτων με την Κεντρική Εξουσία είναι πιο έντονη από ποτέ. Με την εφαρμογή του μνημονίου και του Καλλικράτη, για όποιο τοπικό ζήτημα θελήσεις να μιλήσεις, θα προσκρούεις επάνω στο μνημόνιο και στα μέτρα λιτότητας. Έτσι, το αύριο της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συνολική πορεία της χώρας και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο της ψήφου στις 7 Νοέμβρη.

* Ο «Καλλικράτης» θα μπορεί να εφαρμοστεί εν καιρώ κρίσης ; Οι αρμοδιότητες θα συνδυαστούν με τους κατάλληλους πόρους ;
Πολύ έντεχνα και μεγάλη επιμέλεια λανσάρεται ότι ο Καλλικράτης αφορά μόνο τις συνενώσεις Δήμων και ότι επιτέλους θα μπει μία τάξη στο διοικητικό χάος της χώρας. Αποκρύπτεται όμως η πραγματική ουσία του Καλλικράτη, που λέει ότι ενώ μεταβιβάζονται τεράστιες πλέον αρμοδιότητες στο τοπικό κράτος (η Κεντρική Εξουσία κρατάει μόνο Στρατό, Δικαιοσύνη και Ασφάλεια) ταυτόχρονα περικόπτονται δις Ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει τους Δήμους σε ουσιαστικό κλείσιμο και σε κατάργηση σημαντικών κοινωνικών παροχών προς τους δημότες. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2011-2013 θα υπάρχει μείωση δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1,5 δις €.

Οι αρμοδιότητες για την ανέγερση, τη λειτουργία και τη συντήρηση σχολείων και νοσοκομείων μεταφέρονται στους Δήμους, οι οποίοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των περικοπών δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα. Θα δούμε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ και Γυμναστήρια να κλείνουν, ενώ ήδη πάνε προς κατάργηση πολλά προγράμματα κοινωνικής αρωγής, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι». Η λειτουργία σχολείων και νοσοκομείων θα εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου, ο οποίος θα καταφεύγει στο ιδιωτικό κεφάλαιο για χρηματοδότηση, αναιρώντας ακόμα περισσότερο το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας και της περίθαλψης ή θα επιβαρύνει τους δημότες με νέο χαράτσι στα δημοτικά τέλη. Μέρος του ΦΠΑ θα περιέρχεται στα ταμεία των δήμων για να χρηματοδοτούνται τα έργα και οι υπηρεσίες, ενισχύοντας τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των προσφερόμενων από τους Δήμους υπηρεσιών, ενώ όλα αυτά τα έργα είναι υποχρέωση της Κεντρικής Εξουσίας και όχι των δήμων.
Δηλαδή, οι αρμοδιότητες δεν μεταβιβάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χάριν της αποκέντρωσης, αλλά με σκοπό να επιβαρυνθούν οι πολίτες με νέα βάρη. Οι αρμοδιότητες δεν συνδυάζονται με τους κατάλληλους πόρους και έτσι, η κατάσταση των Δήμων θα γίνει χειρότερη ενώ οι δημότες θα προσεγγίζουν την εξαθλίωση, στερούμενοι κάθε κοινωνική παροχή.
* Ποιος είναι ο βασικός σας στόχος για τις εκλογές ;
Πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου και της τρόικας έχει επέλθει μία βαθιά χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, που αγγίζει τα όρια της εξαθλίωσης. Από την άλλη είμαστε σίγουροι ότι εάν αυτή η πολιτική του μνημονίου, της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν ανατραπεί από ένα πλατύ, ταξικό εργατικό κίνημα, θα συνεχισθεί όχι μόνο μέχρι το 2013 ή το 2020 αλλά ακόμα παραπέρα. Οι μεμψιμοιρίες, οι ατομικές λύσεις, οι τάσεις προσαρμογής σε μία εξαθλιωμένη κατάσταση διαβίωσης δεν οδηγούν πουθενά. ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται βάναυσα από την πολιτική αυτή, στους άνεργους, στους μετανάστες, στους αυτοαπασχολούμενους, να βγούμε μαζί στο δρόμο του αγώνα για να ανατρέψουμε το μνημόνιο και την αντεργατική πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Να αναζητήσουμε και να διαμορφώσουμε μαζί ένα αγωνιστικό, αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ως κεντρικό του σημείο τη διαγραφή του χρέους και το οποίο θα δίνει μία εργατική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα. Για να έχουμε μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση στην πόλη μας.

www.spnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΟΛΟΙ
    ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ??
    ΤΙ ΤΑΖΕΤΑΙ ΡΕ ΨΕΥΤΕΣ??ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ?????????ΔΝΤ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ??ΑΛΛΑ ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙ…….ΤΟΥΑΞΙΖΕΤΑΙ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *