ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Ρυθμίστε το ελληνικό χρέος αν θέλετε χρήματα

Πολύ προσεκτική στάση τηρεί το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του τρίτου Μνημονίου για την Ελλάδα…
συνδέοντάς την ευθέως όχι μόνο με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι Ευρωπαίοι στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και του κουαρτέτου (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), της εκπροσώπου του Ταμείου Ντέλιας Βελκουλέσκου, το Μνημόνιο στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές είναι “ένα πολύ σημαντικό βήμα”, από την άποψη ότι υιοθετείται μία σειρά πολιτικών για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται να αποτελέσει αγκάθι στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη, οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέδωσαν δική τους έκθεση βιωσιμότητας που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί στο 201% του ΑΕΠ το 2016 ενώ το 2022 θα παραμένει περίπου στο 160% του ΑΕΠ. Μόνο εφόσον το αίτημα του Ταμείου για λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τους Ευρωπαίους προς αναδιάρθρωση του χρέους ικανοποιηθεί, αυτό θα αποφασίσει οριστικά για το αν θα συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου.

TO BHMA

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *