Αναδιάρθρωση: Αναζητείται το «πώς» και το «πότε»

Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να αντιμετωπίζεται πλέον από τις αγορές σαν μια βεβαιότητα, η συζήτηση μετατοπίζεται από το εάν αυτή θα γίνει, στο πότε και πώς. «Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, παραδεχόμενος δημόσια αυτό που οι…..
αγορές δείχνουν ήδη να γνωρίζουν: Ο χρόνος που περνά δυσκολεύει τη θέση της Ελλάδας και μειώνει τη διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στους πιστωτές της.

Όμως, η Ευρώπη φοβάται ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -κατ’ ουσίαν χρεοκοπία με πιο ευγενικούς όρους- θα έχει επιπτώσεις χειρότερες και από αυτές που προκάλεσε το 2008 η κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι προειδοποιήσεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μαρτυρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι ένα σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες.

Γενικώς αποδεκτή άποψη είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί από το 1/2 του χρέους της για να μπορέσει να επαναφέρει την οικονομία της σε βιώσιμη τροχιά· όμως ένα haircut 50% θα έφερνε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στα όριά του. Γι’ αυτό μεταξύ των οικονομολόγων κερδίζει έδαφος η πρόταση για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος με ένα σχέδιο στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόστηκε στη Λατινική Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, με τη χρήση των λεγόμενων «Ομολόγων Μπρέιντι».

http://bankwars.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

  1. Ανώνυμος

    να ακούμε τους μορφωμένους για να αποκτήσουμε κριτική σκέψη, αλλιώς θα βελάζουμε. μπεεεεεε

    Reply
  2. ελενα

    ποτε θα γινει?μολις παρουμε στα χερια μας ολα τα ομολογα!μολις τελειωσει η αγορα τους και τα εχουμε ολα αποθηκευμενα,μπορουν να βαρησουν πτωχευση! αν βαραγε πιο πριν δεν θα μπορουσε να τους δωσει λεφτα για να παρει τα κολοχαρτα!αλλα μας το λεν μορφωμενα …αναρδιαρθρωση…ομολογα..χρεος..που να καταλαβουν τα ζωντανα?αυτες ειναι λεξεις για μορφωμενους επιστημονες…φατε το σανο σας και σκασμος,μου πηρατε το κεφαλι εχω λογαριασμους να κανω…..μπεεεεε

    Reply
  3. agistri

    η αναδιάρθρωση και θα γίνει και έχει συμφωνηθεί να γίνει και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
    Για να σωθεί μια χώρα από τοκογλυφικά επιτόκια και ατέρμονους δανεισμούς με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς την έγκριση του Λαού, πρέπει να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή εξωτερικού χρέους, προσδιορίζοντας και τις νέες αξίες των χρεογράφων που έχουν στην κατοχή τους διάφοροι πιστωτές της.
    Αλλιώς θα είναι πάντα υποζύγιο των πιστωτών της και ό,τι παράγεται ως πρωτογενές πλεόνασμα θα κατάσχετε από τους πιστωτές της και εκείνη θα συνεχίζει να δανείζεται για να μπορεί να ζήσει.
    Αυτή είναι η απάντηση στους κουφιοκεφαλάκηδες της κομματοκρατίας και των οπαδών τους.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Αναδιάθρωση δεν πρόκειται να γίνει βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Σε ορισμένα θέματα η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση είστε τα blogs. Ξεκόψτε λίγο

    Reply
  5. agistri

    πίσω από τις επιδερμικές αντιδράσεις επί των αρθρογραφούντων, θα πρέπει να καταθέτουμε και απόψεις που έχουν κάτι να πουν.
    Γιατί σήμερα η Γερμανία, επισήμως πλέον, σπρώχνει την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους;
    Αφού το περασμένο διάστημα και την κατασυκοφάντηση της δυνατότητας της χώρας, με την συνδρομή των δωσίλογων που την κυβερνούν – δωσίλογοι είναι και η αντιπολίτευση-, ξεφορτώθηκε τα Ελληνικά ομόλογα σε τρίτους και τώρα που έχει ελάχιστα από αυτά στην κατοχή της, ελάχιστα πρόκειται να χάσει από μια αναδιάρθρωση.
    Δεύτερο, διότι η Γερμανία διαμέσου των δωσίλογων, δημιουργεί καινούργιο πτωχευτικό δίκαιο κρατών, καταστρέφοντας την απαγορευτική αδυναμία των τρίτων να εφαρμόσουν το διεθνές ή τοπικό δίκαιο σε βάρος ενός κράτους, διότι το κράτος είναι απρόσιτο και κανείς δεν μπορεί να το εκδιώξει ή να ασκήσει αποφάσεις πτώχευσης σε βάρος του.
    Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν οι δωσίλογοι, προβλέπει την εφαρμογή του αγγλικού πτωχευτικού δικαίου, μόνο εάν το κράτος παραιτηθεί της οντότητάς του , δηλαδή των κυριαρχικών δικαιωμάτων του.
    Έτσι η δανειακή σύμβαση μπορεί να εφαρμόσει το δίκαιο περί ιδιωτικών επιχειρήσεων στην διένεξη μεταξύ πολυεθνικών επιχειρήσεων ή αποικιοκρατούμενων επιχειρήσεων από τον πιστωτή του.
    Σε μια αναδιάρθρωση που δεν θα γίνει με άσκηση μονομερούς δικαιώματος από την Ελλάδα, θα προστατευθούν οι πιστωτές σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας, των περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικών περιουσιακών ( μισθοί, κτίσματα, ιδιοκτησία γης).
    Όμως και στην Ελλάδα, που τα Ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεώθηκαν να ανταλλάξουν αυτά που τους οφείλει το Κράτος, και ως τακτική επιχορήγηση και ως κόστος Κοινωνικής πολιτικής, με ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, να τα ξεφορτωθούν με αντίστοιχο ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ, ώστε στην αναδιάρθρωση να μην υποστούν σοβαρές ζημιές.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *