Αγαπώ Ζωγράφου

Οι σημερινοί καιροί, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβάλουν την έκφραση μιας διαφορετικής πολιτικής στο Δήμο Ζωγράφου που θα είναι εναρμονισμένη με τις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Η εποχή μας απαιτεί νέες αντιλήψεις πολιτικής που θα υπηρετούν τους πολίτες. Είναι οφθαλμοφανές στους δημότες ότι τα πρόσωπα που …
ασχολούνται με τα κοινά της περιοχής μας παραμένουν ίδια. Για αυτό άλλωστε στις δημοτικές εκλογές του 2010 υπήρχε 50% αποχή από τις κάλπες. Ο Δήμος Ζωγράφου διοικείται από το 1975 μέχρι σήμερα με τους ίδιους μηχανισμούς εξουσίας και τους ίδιους σχεδόν ανθρώπους που έχουν εξαντλήσει πια την προσφορά τους προς την πόλη και τους κατοίκους της. Αυτό σημαίνει αναντίρρητα ότι το στελεχιακό δυναμικό είναι άκρως γερασμένο και κουρασμένο.

Eπιπρόσθετα, το πιο ανησυχητικό είναι ότι «βαφτίζουν» τις ήδη υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις με κομματική στάμπα ως «ανεξάρτητα, αυτοδιοικητικά σχήματα με ευρύ φάσμα». Κοινώς, η καραμέλα της εποχής.

Για ποια αυτοδιοικητικά (μη κομματικά) σχήματα μιλάτε όταν επικαλείστε συνέχεια την στήριξη των κομματικών μηχανισμών; Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν αυστηρή κομματική αναφορά, διατηρούν στο ακέραιο τις κομματικές τους ιδιότητες και προτάσουν πρώτα το συμφέρον του κόμματος και όχι του Δήμου μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στη πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επικείμενη υποβάθμιση (κλείσιμο) των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ αρκετοί υποψήφιοι δεν παρευρέθηκαν. Ενώ ο ζωγραφιώτικος λαός και οι ασφαλισμένοι θέλουν να παραμείνουν τα πολυιατρεία στη πόλη μας για την δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάποιοι απείχαν αγνοώντας τις απαιτήσεις του κόσμου.

Συνεπώς, χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες που στη πολιτική, κοινωνική και επαγγελματική τους πορεία δεν χρειάζεται να εξαργυρώσουν κανένα «γραμμάτιο» από τους μηχανισμούς της εξουσίας.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η κοντόφθαλμη και κερδοσκοπική προσέλκυση νέων και άφθαρτων προσώπων προκειμένου να ενταχθούν σε ψηφοδέλτιο μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Οι νέοι δεν πρέπει να γίνουμε κομπάρσοι σε κάτι παλιό, σε κάτι που βουλιάζει. Δεν είμαστε λάφυρα για την βιτρίνα. Δεν θα γίνουμε τα διαπραγματευτικά ατού για κανέναν υποψήφιο δήμαρχο. Είναι ευκαιρία λοιπόν να δημιουργηθεί μια δημοτική κίνηση με πυρήνα νέους και άφθαρτους ανθρώπους.

Εμείς οι νέοι δεν πρέπει να απέχουμε και ούτε να δίνουμε άλλοθι σε παρατάξεις που δεν δημιουργούν ευκαιρίες συμμετοχής και ως εκ τούτου δεν συντελούν στην αναβάθμιση της πόλης μας. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο από την αρχή με καταξιωμένα πρόσωπα που έχουν σημαντικά δείγματα γραφής, ο καθένας στο τομέα του. Μακριά από κάθε χειραγώγηση. Ο Δήμος Ζωγράφου δεν χρειάζεται εγγυητές και δακτυλίδια.

Τέλος, οφείλω να πω ότι θα συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές μόνο σε ένα διαφορετικό μοντέλο συνεργασίας που θα ενώνει τις τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις και θα έχει μπροστάρηδες νέους και προκομένους ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, με κοινό παρανομαστή την όρεξη για προσφορά στο Δήμο που ζούμε και αγαπάμε. Αγαπάμε πραγματικά την πόλη μας και θεωρούμε υποχρέωσή μας να την υπηρετήσουμε παραμερίζοντας τους «επαγγελματίες» της πολιτικής.

Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις που γίνονται τελευταία με σκοπό την δημιουργία ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης νέων ανθρώπων να ευδοκιμήσει και έτσι να αναλάβουμε ως νέοι άνθρωποι πρωτοβουλίες συσπείρωσης όλων των συμπολιτών μας που τους ενώνει το όραμα μιας συμμετοχικής, δημιουργικής και πολυσυλλεκτικής τοπικής κοινωνίας.

Κωστής Παπαναστασόπουλος

Βιολόγος, MSc

Επικεφαλής της δημοτικής πρωτοβουλίας “Αγαπώ Ζωγράφου”
http://www.agapo-zografou.net

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *