Μεικτή είναι η υποδοχή της είδησης για το έλλειμμα του ελληνικού κράτους από την ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Από την μία, γίνεται αναφορά στα…
«Η Ελλάδα προχωράει με την αποδόμηση του κρατικού της ελλείμματος. Η δημοσιονομική τρύπα ανήλθε κατά τους πρώτους τρεις μήνες σε 330 εκ. ευρώ – τον προηγούμενο χρόνο ήταν 1,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν αρκεί καθόλου για την σταθεροποίηση».
Με τα λόγια αυτά ξεκινάει το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται αναλυτικά στις ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών. Παρατίθενται οι προβλέψεις – ευχολόγια για την εξέλιξη του χρέους της χώρας, με τελικό σταθμό την μείωσή του κάτω από το 110% ως το 2022.
Η επίτευξη αυτού του στόχου κρίνεται ως μη ρεαλιστική χωρίς ένα νέο «κούρεμα». Προς ενίσχυση αυτής της κρίσης γίνεται παραπομπή σε έκθεση του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW), οι οικονομολόγοι του οποίοι θεωρούν την χώρα μας «καταχρεωμένη μέχρι απελπισίας». Η Ελλάδα, ακόμα και εάν η οικονομία της αναπτυχθεί με ρυθμούς 4%, πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 13% ώστε να εξυγιάνει τα οικονομικά της.
Η χώρα μας έχει ήδη λάβει 173 δισ. ευρώ σε δάνεια και την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η έγκριση της εκταμίευσης άλλων 7,5 δισ. ευρώ.
Όμως, το IfW, βασιζόμενο στο ιστορικό προηγούμενο, χαρακτηρίζει «περισσότερο από δύσκολο» για μια χώρα να αποτρέψει την αύξηση του χρέους της, όταν χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά το 5% της οικονομικής δραστηριότητας.
Το συμπέρασμα των ερευνητών;
«Μόνο ένα περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους φαντάζει αποτελεσματικό».
Use Facebook to Comment on this Post