Ο Σαμαράς στη Μέρκελ για στήριξη και πολιτικό χρόνο

Κρίσιμη για το μέλλον της συγκυβέρνησης και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θεωρείται η σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, η οποία γίνεται στον απόηχο κινήσεων μεγάλης “επικοινωνιακής εμβέλειας”  του Αλέξη Τσίπρα και
ενόψει  συζητήσεων για ελάφρυνση χρέους, αποχώρηση της τρόικας κλπ. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στο Βερολίνο επιδιώκοντας να εξασφαλίσει γερμανική στήριξη για μια πολιτική λύση σε υψηλό επίπεδο, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις της τρόικας, να μη ληφθούν νέα αντιδημοτικά μέτρα και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εξόδου από τα μνημόνια.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, να αποτρέψει περαιτέρω αποδυνάμωση-αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και να ελπίζει βάσιμα ότι θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Η “απειλή”του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το βασικό επιχείρημα του στην προσπάθεια να εξασφαλίσει έμπρακτη στήριξη.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μαξίμου έχει  ετοιμάσει πλήρη ατζέντα θεμάτων, με τεκλμηρίωση και επιχειρηματολογία την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει ο κ. Σαμαράς κατά τις συνομιλίες του με την καγκελάριο.

Θα επιδιώξει κατά πρώτον να την  καταστήσει  κοινωνό του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να διαταραχθεί η πολιτική και οικονομική ομαλότητα, εαν η κυβέρνηση αποδυναμωθεί περαιτέρω και οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

“Πάγο” στην τρόικα

Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν κάποιες φοροελαφρύνσεις και δε διευθετηθεί το θέμα του χρέους, θα είναι πολύ δυσκολο να πρασεταιρισθεί βουλευτές για να επιτευχθεί  εκλογή νέου Προεδρου της Δημοκρατίας. Ετσι η χώρα θα οδηγηθείι σε πρόωρες εκλογές και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Θα  ζητήσει λοιπόν από τη Γερμανίδα καγκελάριο να ασκήσει την επιρροή της σε όλα τα επίπεδα, ώστε να γίνουν αποδεκτές από τρόικα-ΕΕ οι πρωτοβουλίες που θέλει να αναλάβει η κυβέρνηση και να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους.

Θα επισημάνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθούν χωρίς εντάσεις οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα δύσκολα θέματα (εργασιακά-ασφαλιστικό) να μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οσον αφορά το θέμα του χρέους, όπως αποκάλυψε χθες το sofokleousin.gr, ο πρωθυπουργός μεταφέρει στην Άνγκελα Μέρκελ μια παραλλαγή της αρχικής συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει την τακτική της κινδυνολογικής ρητορικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να σημειωθεί πολιτικό «ατύχημα» και μία έκτακτη προσφυγή στις κάλπες να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Στόχος του ταξιδιού στο Βερολίνο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να μπορέσει να εξασφαλίσει το πράσινο φως για χειρισμούς που θα αποφέρουν πολιτικά-ψηφοθηρικά οφέλη στην  κυβέρνηση. Στο Μαξίμου ελπίζουν ακόμη ότι κομίζοντας θετικά μηνύματα και στήριξη  από το Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να συσπειρώσου βουλευτές και ψηφοφόρους του κεντροδεξιού χώρου και θα αποκτήσει σημαντικά όπλα για την προεδρική εκλογή.

Η στάση της Μέρκελ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ωστόσο το κυριακάτικο δημοσίευμα της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να εκφράσει την κατανόησή της για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο για πρώτη φορά διατυπώνεται η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί πλέον φόβητρο και «δεν θα αναποδογυρίσει το τραπέζι», γεγονός που αποδίδεται στις διεθνείς επαφές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ της DW αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σημαίνει αυτό ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να «συγκινήσει» το Βερολίνο επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των κυβερνητικών κομμάτων; «Αυτό είναι δυνατό σε περιορισμένη κλίμακα, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πότε θα γίνουν οι εκλογές και η παραπομπή στο ενδεχόμενο εκλογών την άνοιξη δεν εκλαμβάνεται ως κάτι συγκεκριμένο από το Βερολίνο.

Αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι άλλος. Η μορφή Τσίπρας δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο. Στους κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας και κυρίως στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο, οι ιθύνοντες γνωρίζουν καλά ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τσίπρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος των σχέσεων της ΕΕ με την Ελλάδα.

Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Επίσης διαπιστώνω πως έχουν πέσει αισθητά οι τόνοι ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι, στο οποίο θέλει να καθίσει με μια αριστερή κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει την ελληνική κρίση και σχέδια εξόδου από αυτήν», εκτιμά ο γερμανός αναλυτής.

Κατεβάζει τους τόνους για τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά το Βερολίνο

 Στην υποβάθμιση της σημασίας της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εμμένει το Βερολίνο καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Ζάιμπερτ επανέλαβε χθες ότι δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στην αυριανή συνάντηση, ενώ τόνισε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση εντοπίζει σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει, και για αυτά θα συζητήσει αύριο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προφανώς δεν μπορώ να πω τίποτα για τις ελληνικές προσδοκίες» δήλωσε ο Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική αντιπροσωπεία από την αυριανή συνάντηση. «Μπορώ να σας πω ότι η καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη και εκτιμά πάντα πολύ την ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό Σαμαρά.

Μετά από πολύ-πολύ δύσκολη περίοδο, φαίνονται σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος και επισήμανε ότι για αυτό το θέμα η καγκελάριος θα μιλήσει με τον κ. Σαμαρά.
«Εκείνος σίγουρα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να της παρουσιάσει τη θέση του για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα» συνέχισε και υπενθύμισε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της» και γι αυτό «δεν αναμένονται αποφάσεις αύριο».

«Η καγκελάριος έχει εκφράσει αρκετά συχνά την εκτίμησή της για την πορεία που διήνυσε η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά. Για όλα τα περαιτέρω, προτείνω να περιμένουμε την αυριανή συνέντευξη Τύπου» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας.
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης «ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια».

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *