Δύο κρούσματα του ιού Έμπολα στη Λιβερία

Τουλάχιστον 70 θάνατοι στη Γουινέα

Δύο νέα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Έμπολα, ο οποίος θεωρείται ότι….

προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων στη Γουινέα, επιβεβαίωσε η Λιβερία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιδημία του εξαιρετικά μεταδοτικού Έμπολα, ο οποίος στην οξύτερη μορφή του προκαλεί εμετούς, διάρροια και εξωτερική αιμορραγία, έχει υποχρεώσει τις γειτονικές της Γουινέας δυτικοαφρικανικές χώρες να επιδίδονται σε έναν αγώνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Έντεκα θάνατοι σε πόλεις της βόρειας Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας, που έχει κοινά σύνορα με την νοτιοανατολική Γουινέα απ΄όπου ξεκίνησε η επιδημία, θεωρείται ότι συνδέονται με τον Έμπολα.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι από τις 29 Μαρτίου, εξετάστηκαν επτά κλινικά δέιγματα από ενήλικες ασθενείς από την περιοχή Φόγια της Λιβερίας.

«Δύο από αυτά τα δείγματα ήταν θετικά στον ιό Έμπολα» ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ο ΠΟΥ επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τα κρούσματα στη συγκεκριμένη χώρα.

«Σημειώθηκαν δύο θάνατοι ανάμεσα στα ύποπτα κρούσματα: μία 35χρονη γυναίκα η οποία πέθανε στις 21 Μαρτίου ήταν θετική στον ιό, ενώ ένας ασθενής που πέθανε στις 27 Μαρτίου ήταν αρνητικός», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Λιβερίας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει την κατάσταση και θα εκδώσει σήμερα ανακοίνωση.

Η εξάπλωση της νόσου στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε έχει προκαλέσει φόβους ότι μία από τις πιο θανατηφόρες μεταδοτικές νόσους γνωστές στον άνθρωπο μπορεί να πλήξει φτωχές χώρες της δυτικής Αφρικής με συστήματα υγείας ανίκανα να την αντιμετωπίσουν.

Οι αρχές στη γειτονική χώρα της Γουινέας στα βορειοδυτικά, τη Σενεγάλη, έκλεισαν το Σάββατο τα χερσαία σύνορα και ανέστειλαν τη λειτουργία της εβδομαδιαίας υπαίθριας αγοράς κοντά στα σύνορα, όπου πωλούνται νωπά προϊόντα από τη Γουινέα, για να προληφθεί η εξάπλωση του ιού.

Ο Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.500 ανθρώπων από το 1976 που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η επιδημία έχει θύματα στη Δυτική Αφρική.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *