Ντράγκι: Προαναγγέλει έξοδο χώρας από το ευρώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ;

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε ανοιχτά, στην πρώτη του συνέντευξη στους Financial Times και όσα είπε δείχνουν ότι μπορεί και να οδηγούμαστε σε οικονομικό ξεκαθάρισμα στη νομισματική ένωση.

Ο κ.Ντράγκι, για πρώτη φορά τόλμησε να μιλήσει για ένα θέμα ταμπού για την ΕΚΤ, για την πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης.

Το θέμα αυτό ο προκάτοχός του…….
Ζαν Κλώντ Τρισέ το απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι και όταν τον ρωτούσαν έλεγε ότι δεν θέλει να μιλάει για κάτι τόσο παράλογο.

Όμως ο ιταλός Ντράγκι όχι μόνο δεν απέφυγε να μιλήσει γι αυτό αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάσπαση της ευρωζώνης.

Όπως είπε, οι χώρες που θα βγουν εκτός ευρωζώνης και θα υποστούν υποτίμηση των εθνικών τους νομισμάτων θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πληθωρισμό ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «όμως θα βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση».

Η κατάσταση όμως, θα είναι δύσκολη και για όσους παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, είπε ο κ. Ντράγκι. Μάλιστα έδειξε να σηκώνει τα χέρια ψηλά λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα καταλήξει αυτό.

Πέταξε και το μπαλάκι στους πολιτικούς, λέγοντας ότι οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, εξασφαλίζοντας δημοσιονομική πειθαρχία και καθιστώντας πλήρως λειτουργικό το ταμείο στήριξης, το EFSF.

http://www.newsit.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *