Στον αέρα τινάζει το πόθεν έσχες απόφαση του ΣτΕ!


Πλήρη ανατροπή του νομοθετικού καθεστώτος για το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια της εφορίας προκαλεί απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε το 2008 και αποκαλύπτει σήμερα η “Μ”.
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Με την απόφαση αυτή καθίσταται ουσιαστικά ανενεργό το πόθεν έσχες για τους έχοντες και κατέχοντες, καθώς αίρεται ο περιορισμός της φορολογικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον οποίο ο φορολογούμενος….

μπορεί να δικαιολογεί στην εφορία δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας μόνο με τα ποσά των τόκων από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του δημοσίου ή μόνο με το ποσό της υπεραξίας από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Η απόφαση δίνει το δικαίωμα σε κάθε φορολογούμενο να επικαλείται το σύνολο των ποσών που έλαβε από την πώληση των τίτλων του δημοσίου ή από την πώληση των μετοχών για να καλύπτει το πόθεν έσχες της αγοράς ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και άλλων περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, καθώς και τα τεκμήρια διαβίωσης για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.
Σήμερα η φορολογική νομοθεσία, όπως εφαρμόζεται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν επιτρέπει την κάλυψη του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων διαβίωσης με κεφάλαια που προέκυψαν από τη ρευστοποίηση ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου ή με ποσά που εισπράχθηκαν από την πώληση μετοχών παρά μόνο με τα ποσά της υπεραξίας ή του κέρδους που τυχόν προκύπτει από την ρευστοποίηση ή την πώληση των τίτλων.
Αυτό πλέον ανατρέπεται, καθώς με την υπ’ αριθμόν 849/2008 απόφαση του Β’ τμήματος του ΣτΕ έγινε δεκτό ότι ολόκληρο το ποσό που εισέπραξε φορολογούμενος από την εκποίηση τίτλων του δημοσίου, και όχι μόνο το ποσό των τόκων των τίτλων αυτών, μπορεί να ληφθεί υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τεκμηρίων διαβίωσης, με τα οποία ο φορολογούμενος αυτός βαρύνεται. Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε φορολογούμενος, ο οποίος για την κάλυψη της αγοράς οικοπέδου αξίας 10.500.000 δραχμών είχε επικαλεστεί στη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 1996 ποσό 12.000.000 δραχμών που εισέπραξε στις 31-1-1995 από την πώληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες άλλους φορολογούμενους να δικαιολογούν με εύκολο και νομιμοφανή τρόπο μεγάλου ύψους δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, όπως ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη. Δίνει τη δυνατότητα κάλυψης του πόθεν έσχες της εφορίας και των τεκμηρίων διαβίωσης με τα συνολικά ποσά από την πώληση ομολόγων, εντόκων γραμματίων του δημοσίου και μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί η αφαίρεση των ποσών που διατέθηκαν για την αγορά αυτών των τίτλων. Η απόφαση επιτρέπει σε κάθε φορολογούμενο να καλύπτει τεκμήρια επικαλούμενος ποσά από την εκποίηση τίτλων του δημοσίου ή μετοχών υπό την προϋπόθεση ότι η εκποίηση έχει λάβει χώρα σε έτος μεταγενέστερο αυτού της αγοράς. Αν η αγορά και η πώληση των τίτλων έχει πραγματοποιηθεί εντός του ιδίου έτους, τότε, σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται στον φορολογούμενο να επικαλεστεί μόνο την τυχόν υπεραξία (κέρδος) που έχει προκύψει και όχι το σύνολο του κεφαλαίου που αποκτήθηκε από την πώληση.
Συνεπώς, όσοι έχουν αγοράσει έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του δημοσίου ή μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο τα προηγούμενα έτη και έχουν πωλήσει φέτος τους τίτλους αυτούς ή σκοπεύουν να τους πωλήσουν εντός του 2010 ή τα επόμενα έτη μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τα συνολικά ποσά που έχουν εισπράξει ή θα εισπράξουν από τις πωλήσεις αυτές, προκειμένου να δικαιολογήσουν αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
.makthes.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *