“Χαρτογράφ​ηση της Πελοποννήσ​ου” ομιλία του Γ. Τόλιου στο ΔΑΝΑΟ Αργους

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στην αίθουσα διαλέξεων τουΔαναού στην πόλη του Άργους πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα «Χαρτογράφηση τηςΠελοποννήσου» με ομιλητή τον Γεώργιο Τόλια Δ/ντη Ερευνών στο ΙνστιτούτοΝεοελληνικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών , στα πλαίσια της συνεργασίαςτου δήμου Άργους Μυκηνών με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του……
ΠανεπιστημίουHarvard.

Γεώργιος Τόλιας

Ο Γιώργος Τόλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναιπτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris III, 1982), διδάκτωρ τουΠανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV, 1993), και Habilité à diriger desrecherches του Πανεπιστημίου της Νίκαιας (Sophia Antipolis, 2000).

Εργάσθηκε στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (1993-1995)και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (1995-), όπου είναι διευθυντής ερευνών στοΙνστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (2003-). Είναι υπεύθυνος του ερευνητικούπρογράμματος ”Γεωγραφική παιδεία και ιστορία της χαρτογραφίας”, αφιερωμένο στηνιστορική μελέτη των προσλήψεων και των αναπαραστάσεων του χώρου, αφηγηματικώνκαι εικονικών, και στην επίδρασή τους στην πολιτική, πολιτιστική καιτεχνολογική ιστορία.

Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα γύρω από τηνπρόσληψη του ελληνικού χώρου, την ιστορία της αρχαιολογίας και των ελληνικώνσπουδών, την ιστορία της χαρτογραφίας, του περιηγητισμού και της γεωγραφικήςσκέψης. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου του Princeton (Program in HellenicStudies, 1997), του Πανεπιστημίου του Madison-Wisconsin (Institute for Researchin the Humanities, 2001-02), και επισκέπτης διευθυντής σπουδών στην ÉcolePratique des Hautes Études (2009). Ήταν Γενικός Γραμματέας του 18ου ΔιεθνούςΣυνεδρίου για την Ιστορία της Χαρτογραφίας (Αθήνα 1999), υπεύθυνος τουπρογράμματος και συνεκδότης του τόμου Στα βήματα του Παυσανία: η αναζήτηση τηςελληνικής αρχαιότητας, Αθήνα, Κότινος για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και τηνΓεννάδειο Βιβλιοθήκη, 2007. Είναι κάτοχος του βραβείου της Association pourl’Encouragement des études Grecques (1999) και του βραβείου Imago Mundi (2006).

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *