Η ΕΚΤ στρεσάρει τις τράπεζες, πιέζει τους πολιτικούς

Φωτιά στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό στην Ευρωζώνη βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα νέα stress tests που θα..

διεξάγει στις 130 μεγαλύτερες και συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Η υιοθέτηση κριτηρίων και ρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ προκαλεί ρίγη σε τραπεζίτες και πολιτικούς καθώς αν και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διατηρείται στο 8%, εν τούτοις διαφοροποιείται η ποιότητα των κεφαλαίων.

Υπό το νέο πρίσμα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, σε μια φάση που οι μηχανισμοί των εθνικών κυβερνήσεων για την στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ακόμα σε φάση σχεδιασμού και συζήτησης.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο πήχυς για όλες τις τράπεζες είναι ο ίδιος, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τις προδιαγραφές και τα κριτήρια των stress tests. Ακόμα και στις ανακοινώσεις οι αντιδράσεις τραπεζιτών και πολιτικών ήταν έντονες, αλλά όπως φαίνεται ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι διατεθειμένος να υπαναχωρήσει.

Έτσι η ΕΚΤ με την ανάληψη του νέου της ρόλου ως επόπτη του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης ανατρέπει τα δεδομένα και πιέζει τραπεζίτες και πολιτικούς στην υλοποίηση των από ειλημμένων αποφάσεων.

Η ΕΚΤ περιλαμβάνει και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) στη λίστα των ιδρυμάτων που θα υποβληθούν στους ελέγχους. Από την Κύπρο η ΕΚΤ θα εξετάσει τις Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και Russian Commercial Bank.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ βρει κεφαλαιακά ελλείμματα, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν “διορθωτικά μέτρα” για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

“Τα κεφαλαιακά ελλείμματα για τις βιώσιμες τράπεζες, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να καλυφθούν με ιδιωτικές πηγές κεφαλαίων”, αναφέρει η ΕΚΤ σημειώνοντας ότι εφόσον αυτό αποδειχθεί ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες “μπορεί να χρειαστεί η χρησιμοποίηση δημόσιων μηχανισμών ασφαλείας”.

Οι κυβερνήσεις είναι ανέτιμες να στηρίξουν τις τράπεζες, ενώ όπως δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Γερμανία θα χρειαστεί συνταγματικές αλλαγές για να μπορέσει να στηρίξει κεφαλαιακά τις δικές της.

Οι αναφορές αυτές προκαλούν πανικό στις αγορές καθώς διαπιστώνεται ότι η υιοθέτηση πιο αυστηρών κριτηρίων σε συνδυασμό με την αναβλητικό των κυβερνήσεων σε μια σειρά από καθοριστικής σημασίας ζητήματα μπορεί να πλήξει καίρια την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Η ΕΚΤ από τγην πλευρά της επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να αναγκάσει την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υλοποιήσουν τα συμπεφωνημένα.

Το Sofokleousin.gr είχε από τις 23 Απριλίου αποκαλύψει τις πυρετώδεις διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τον κώδωνα του κινδύνου που είχε κρούσει τότε η Bank for International Settlements.

Στο εν τω μεταξύ οι τραπεζίτες ήλπιζαν πως το πολιτικό lobbying στις Βρυξέλλες και η αναβλητικότητα της Κομισιόν θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να περιορίσει τις απαιτήσεις της. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, η ΕΚΤ με την κίνησή της αντιστρέφει τους όρους χρησιμοποιώντας τους τραπεζίτες και το φόβο ως μέσα πίεσης προς το δυσκίνητο γραφειοκρατικό κράτος των Βρυξελλών και προς τις εθνικές κυβερνήσεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τυχόν λάθος χειρισμοί μπορεί να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου ενεργοποιώντας τη ρήτρα για συμμετοχή και των καταθετών στη διάσωση τραπεζών, εξέλιξη η οποία θα προκαλούσε τουλάχιστον πανικό.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *