Αλαλούμ με τις δόσεις σε Εφορία και Ταμεία

Τη στιγμή που η κυβέρνηση παρουσιάζεται αισιόδοξη για τη ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η τρόικα φαίνεται να μη αποδέχεται εύκολα την πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή σημειώθηκε στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν εν τέλει από την Αθήνα απορρίπτοντας τα δύο κυβερνητικά σχέδια:

– Για τα ”κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια.

– Και για την αύξηση των δόσεων, έως 100, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης έσπευσε να ρίξει τους τόνους, διαψεύδοντας ότι η τρόικα αναχωρεί νωρίτερα από την Αθήνα και σημειώνοντας ότι η αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών, δεν προκλήθηκε λόγω της διαφωνίας που προέκυψε για τα «κόκκινα δάνεια».

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα κάνουν λόγω για «θέμα ημερών», όσον αφορά την προώθηση της ρύθμισης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε πολυάριθμες δόσεις.

Πάντως, ακόμα τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, φαίνεται να κρέμεται από τα χείλη της τρόικας.

Όπως αναφέρει το Έθνος, μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για λύση «πακέτο» όσον αφορά το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων δανείων», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης.

Αυτή προβλέπει ότι η καταβολή των οφειλών θα γίνεται μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις για ποσά έως 15.000 ευρώ και μέχρι σε 72 δόσεις για χρέη άνω των 15.000 ευρώ. Παράλληλα διαγράφονται οι προσαυξήσεις έως και 90% και μειώνεται στο μισό το ετήσιο επιτόκιο.

Πάντως η τρόικα θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιείτο η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια και σε δεύτερη φάση για τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων. Τώρα, θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια και οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη για μια «ρύθμιση- πακέτο», και το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό πλαίσιο θα καθυστερήσει περαιτέρω και θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβερνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις («two step process»). Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αποσαφηνίζονται οι ακριβείς χρόνοι.

Την εμπλοκή με την τρόικα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, αν και οι τροικανοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί απ’ ότι στο παρελθόν. Τους ενημέρωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν η συνολική ρύθμιση να δουλευτεί περισσότερο, επομένως θα υπάρξει καθυστέρηση της διαδικασίας. Ο φόβος που υπάρχει είναι να πάψουν να πληρώνουν οι επιχειρηματίες και νοικοκυριά περιμένοντας μια λύση «πακέτο».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά τις 26 Οκτωβρίου και την ανακοίνωση των stress tests για τις τράπεζες ενώ στις 12 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *