Ανησυχία για την λαθρομετανάστευση στη Μεσόγειο εξέφρασε ο Δ. Αβραμόπουλος

«Ιδιαίτερα ανησυχητική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Μεσόγειο αναφορικά με την παράτυπη μετανάστευση, ο αρμόδιος επίτροπος
Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε πάνω από 220.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη το 2014 έναντι 60.000 το 2013 και υπήρξαν πάνω από 3.000 θάνατοι, ενώ το 2015 έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 1.000 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

«Ως εκ τούτου, η καλύτερη και μεγαλύτερη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση που θα υιοθετηθεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος με αφορμή την επίσκεψή του στα γραφεία της Europol στη Χάγη.

Ο κ. Αβραμόπουλος εγκαινίασε την επίσημη έναρξη της Κοινής Επιχειρησιακής Ομάδας (Joint Operational Team) JOT MARE, για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, που φιλοξενείται και υποστηρίζεται από την Europol.
Στην πρωτοβουλία JOT Mare συμμετέχουν 13 κράτη-μέλη της ΕΕ (το Βέλγιο, η Κύπρος, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος «δεν είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, με την υποστήριξη της Europol και της Frontex, για την αντιμετώπιση των σοβαρών μορφών οργανωμένου εγκλήματος».

Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Europol, την οποία θεωρεί «απαραίτητη για την Ευρώπη, και ιδίως για το έργο της Επιτροπής στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας» καθώς «εντοπίζει παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζει τις προσπάθειες ριζοσπαστικοποίησης και βίαιου εξτρεμισμού και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Η ανταλλαγή πληροφοριών έχει μεγάλη σημασία σχετικά με την παράνομη διακίνηση οπλισμού, ώστε να προλαμβάνονται οι επιθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που θα στηρίξει και θα βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών.

Επίσης, στην επερχόμενη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, η Europol θα κατέχει σημαντικό ρόλο», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *