Απολύθηκαν γιατί διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους


Την απόλυση δύο εργαζόμενων γυναικών από το Θριάσιο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας, στο οποίο δούλευαν ως καθαρίστριες μέσω της εταιρείας ΑΝΟΔΙΚΗ, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα το Σ.Ι.Υ.Ε.Δ.Α. αναφέρει ότι…
.

…«η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει, έναντι αδρής αμοιβής, τις υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης, δεν ανανέωσε τις συμβάσεις δύο καθαριστριών, επειδή «τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι» και διεκδίκησαν να αμείβονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου και για το ποσό που υπογράφουν(!).
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των εργαζόμενων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ότι καταπατά τα δικαιώματα των εργαζόμενων και ασκεί τρομοκρατία σε όποιον διεκδικήσει το αυτονόητο.
Ήδη από το 2007, πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Φ.675,06/2480/29-3-07) επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των καθαριστριών και τραπεζοκόμων στο Θριάσιο νοσοκομείο, καθώς και την εργατική νομοθεσία. Επιβεβαιώνει ότι και η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας έχει καταγράψει τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και καταλογίζει ευθύνες στην διοίκηση του νοσοκομείου, για την στάση της απέναντι στην εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ.
Ενήμερες για την ασυδοσία της εργολαβικής εταιρείας είναι η διοίκηση του νοσοκομείου, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η σημερινή του ΠΑΣΟΚ, αλλά αφήνουν ανενόχλητη την εταιρεία να παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τους τρομοκρατεί και να απολύει όσους εργαζόμενους αντιδράσουν. Της επιτρέπουν να παραβιάζει ακόμα και την σύμβαση με το νοσοκομείο, απασχολώντας λιγότερους εργαζόμενους, από όσους είναι υποχρεωμένη.
Ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες στο Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο και στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής, που αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να εκμεταλλεύονται και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Συνειδητά επιτρέπουν στην ΑΝΟΔΙΚΗ να παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Είναι φανερό ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των νοσοκομείων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόσθετο αποτέλεσμα είναι η υπερβολική επιβάρυνση των οικονομικών των νοσοκομείων, με τα ελλείμματα του Θριασίου νοσοκομείου να ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καταγγέλλει τις απολύσεις των δύο εργαζομένων από την εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ και ζητάει την άμεση επαναπρόσληψή τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Διεκδικούμε:
• να σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους.
• να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση και το κυλικείο.
Οριστική λύση είναι να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν απευθείας οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συσπειρωθούν στο Σωματείο. Γιατί, αν δεν υπάρξει μαζική αντίδραση, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ο πόλεμος που έχουν κηρύξει σε βάρος των εργαζομένων οι δυνάμεις του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει τέλος, κλιμακώνεται αδίστακτα.
Μια τέτοια επίθεση απαιτεί και ανάλογη απάντηση από την εργατική τάξη. Οι ευθύνες είναι ιστορικές. Κάθε ημέρα που χάνεται στην οργάνωση της αντίστασης της εργατικής τάξης ευνοεί την κυβέρνηση, τους εργοδότες, την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επίθεση τους.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ 2010. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *