Αυξάνονται άμεσα βενζίνη, τσιγάρα, ποτά


Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Δευτέρα η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, ενώ η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου. Η τιμή της αμόλυβδης θα επιβαρυνθεί έως και 7,5 λεπτά το λίτρο, σταδιακά θα αυξηθούν και τα τσιγάρα κατά 8 λεπτά, ενώ κατά 2 ευρώ και 14 λεπτά αυξάνεται η τιμή της φιάλης των αλκοολούχων ποτών. Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Καυσίμων κάνει λόγο για δημιουργία χάους στην αγορά εάν επιβληθεί αναδρομικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου η μέση τιμή της αμόλυβδης …

… επιβαρύνθηκε κατά 55 λεπτά λόγω φορολογίας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης κατά 15% που σε ορισμένες περιοχές αγγίζει και το 30%.
Μιλώντας το Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ με τίτλο «Η ανάκαμψη θα είναι ψηφιακή, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το τριετές πρόγραμμα πλήττει πολύ κόσμο που δεν έχει ευθύνη γι΄ αυτό που έχει συμβεί. Από την άλλη, όμως, είπε, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης «ακυρώνει τις διαθέσεις των διαφόρων πιστοληπτικών οίκων». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ήδη τον Απρίλιο παρατηρείται θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος ζητά αποδείξεις.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα θωρακισμένο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΚΤ να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων, καθώς και για το ταμείο στήριξης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ύψους 10 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε.

Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της Βουλής να δείξουν υπευθυνότητα κατά την ψήφιση, αύριο Τρίτη, του νομοσχεδίου για τα νέα οικονομικά μέτρα.

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας τα δύο επόμενα χρόνια. Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά και άδικα, ωστόσο – όπως είπε – θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση 13 μονάδων του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια

Να ενισχύσει τις επιχειρήσεις μέσω της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει το πακέτο μέτρων ως «αδήριτη δημοσιονομική αναγκαιότητα», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής ή συντεχνιακής κριτικής. Υποστηρίζει ωστόσο ότι η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις αποτελεί “λάθος μήνυμα”.

«Η ευθύνης μας είναι διπλή: να λάβουμε κάθε μέτρο που θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση και να οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη όσους ευθύνονται», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: «Θα πρέπει να χαράξουμε την λεωφόρο του αύριο, πείθοντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην δημιουργία και ανάπτυξη της χώρας».
skai

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *