Θέμα αντισυνταγματικότητας του μνημονίου θέτει η επιστημονική επιτροπή της βουλής

Μείζον θέμα για την κυβέρνηση και το μνημόνιο που έφτιαξε μαζί με τους δανειστές προκύπτει… μετά την γνωμοδότηση από την επιστημονική επιτροπή της βουλής, η οποία κρίνει «αντισυνταγματική» την μείωση των ελάχιστων μισθών.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δεν μπορούν σε όλες τις περιπτώσεις να υπερισχύουν του Συντάγματος και κρίνει πως το θέμα θα επιλυθεί στα αρμόδια δικαστήρια.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την….
εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 22%, σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012.

Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 32%, χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.

Επίσης στην έκθεση σημειώνεται πως με την προτεινόμενη διάταξη καταργούνται ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται στην ισχύουσα από 15.7.20101 εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και το εάν εν προκειμένω υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος, και κυρίως εάν θα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, αποτελεί ζήτημα το οποίο τελικά θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, εφόσον το ζήτημα τεθεί ενώπιόν τους κατόπιν σχετικής δικαστικής προσφυγής.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο μνημόνιο δεν πέρασε καν απ΄ τη βουλή…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *