Το χάπι που θα θεραπεύει τη βαρηκοΐα!

Πιο κοντά στη θεραπεία της βαρηκοΐας αλλά και των εμβοών βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την ανάπτυξη χαπιού για την αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων. Η πρώτη φαρμακευτική αγωγή για τα δύο αυτά σοβαρά προβλήματα των αυτιών αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες και δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στη χώρα.
Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το εν λόγω χάπι έχει την ικανότητα να μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων από την απώλειας ακοής, που είναι αποτέλεσμα γήρατος, αλλά και των εμβοών, δρώντας στους νευρώνες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του ήχου.
Η απώλεια ακοής που επέρχεται με το γήρας προκαλείται από την απουσία ή την καταστροφή των τριχοειδών κυττάρων στον κοχλία. Ολο περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι και αυτή η μορφή βαρηκοΐας μπορεί να συνδέεται με προβλήματα των νευρώνων του εγκεφάλου. Τα ακουστικά και τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορεί να βοηθήσουν κάποιους πάσχοντες, ωστόσο θεραπεία δεν υπάρχει. Οι εμβοές αντίστοιχα είναι η αντίληψη ήχου στο ένα ή και στα δύο αυτιά, όταν δεν υπάρχει προφανές ερέθισμα. Τόσο ο τύπος του ήχου όσο και η ένταση ποικίλουν.

Νευρικό σύστημα

Εως σήμερα οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διάφορων ειδών θεραπείες, από φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέχρι συμπεριφορικές θεραπείες, με περιορισμένη όμως επιτυχία. Το νέο φάρμακο δρα σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Kv3, η οποία βοηθά στον σχηματισμό πόρων στην επιφάνεια των νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με την ακοή. Οι πόροι αυτοί επιτρέπουν στο κάλιο να διεισδύσει σε αυτούς, διευκολύνοντας τη μεταφορά των ηχητικών σημάτων ανάμεσά τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων, δυσκολεύοντας τους ασθενείς να ακούσουν, ενώ μπορεί να συνδέονται και με τις εμβοές. Οι δοκιμές του φαρμάκου σε πειραματόζωα έδειξαν σημαντική βελτίωση και στις δύο παθήσεις, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές σε ασθενείς 11 βρετανικών νοσοκομείων.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *